Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.
Glas

Välj rätt stekpanna eller kastrull

Gjutjärn, kolstål, rostfritt eller non-stick. Det finns många olika stekpannor och kokkärl som alla har sina olika fördelar. På NK Kök & Design hittar du stekpannor och kastruller från kvalitetsmärken som Scanpan, De Buyer, Demeyere och Le Creuset. Vi guidar dig till den bästa stekpannan för ditt syfte och berättar hur du bäst tar hand om din nya favorit så att den håller länge.


Shoppa kokkärl och stekpannor

Gjutjärnspanna

bild

Gjutjärnspannor är mycket tåliga, håller värmen bra och har en väldigt jämn värmefördelning vilket ger en fin stekyta. Dessutom är de ugnssäkra, men dubbelkolla alltid att även pannans handtag tål ugn. Gjutjärnets yta är porös och absorberar fett, vilket över tid skapar en naturlig non-stickbeläggning.

Så bränner du in din gjutjärnspanna

Stryk ett tunt lager neutral olja, till exempel rapsolja, över stekpannans invändiga ytor och hetta upp den på hög värme i ungefär 10 minuter.

Så diskar du din gjutjärnspanna

  • Låt stekpannan svalna innan du diskar den.
  • Torka ur pannan med hushållspapper för att få bort eventuella matrester och fett.
  • Diska gjutjärnspannan för hand i varmt vatten utan diskmedel. Diskmedlet tar nämligen bort det viktiga fettet som samlats i ytans porer och ger pannan dess non-stickegenskaper.
  • Är stekpannan mycket smutsig? Skrubba med en grov svamp eller stålull.
  • Undvik rost genom att efter diskning torka pannan torr med en torr trasa, handduk eller hushållspapper.


Shoppa gjutjärnsgrytor

Kolstålspanna

Kolstålspannan är precis som gjutjärnspannan mycket tålig, har en väldigt bra värmefördelning och en naturlig non-stickbeläggning. Jämfört med gjutjärnspannor är de lättare och reagerar snabbare på temperaturskillnader, vilket gör dem perfekta för matlagning som kräver precision – som den perfekt stekta köttbiten eller omeletten.

Kom ihåg att hetta upp pannan långsamt, annars kan pannan bli ojämn i botten vilket kommer att försämra dess egenskaper. Var också uppmärksam på att syrebaserade ingredienser, som till exempel tomater, citron och vitt vin, kan ge en kemisk reaktion som missfärgar materialet. Missfärgningen försämrar dock inte pannans funktion.

​​Så bränner du in din kolstålspanna

Värm pannan och stryk ett tunt lager neutral olja, till exempel rapsolja, över stekpannans invändiga ytor. Använd gärna en trasa för att fördela oljan och en stekpincett för att hålla i trasan. Fortsätt hetta upp pannan på hög värme och stryk på flera lager olja, ungefär 5 lager, tills pannan är helt svart. Låt därefter kärlet svalna och torka av överflödig olja. 

Så diskar du din kolstålspanna

  • Låt stekpannan svalna innan du diskar den.
  • Torka ur pannan med hushållspapper för att få bort eventuella matrester och fett.
  • Diska kolstålspannan för hand i varmt vatten utan diskmedel, undvik diskmedel. 
  • Är stekpannan mycket smutsig? Skrubba med en grov svamp eller stålull.
  • Undvik rost genom att efter diskning torka pannan torr med en torr trasa, handduk eller hushållspapper.
  • Avsluta gärna varje diskning med att tillsätta ett tunt lager olja för att behålla pannans naturliga non-stickbeläggning.


Shoppa kolstålspannor

bild

Belagd stekpanna eller kastrull

bild

Belagda stekpannor eller kokkärl har en non-stickbeläggning som underlättar både matlagningen och rengöringen. Välj en belagd panna när du steker känsliga råvaror, som grönsaker, fisk och fågel. 

Så diskar du din belagda stekpanna eller kastrull

  • Låt stekpannan svalna innan du diskar den.
  • Torka ur pannan med hushållspapper för att få bort eventuella matrester och fett.
  • Diska stekpannan för hand i varmt vatten med diskmedel. Vissa belagda stekpannor tål diskmaskin, men eftersom det sliter på produkten är det bättre att handdiska.
  • Se till att diska din belagda stekpanna noggrant, eventuella matrester som blir kvar kommer att brännas fast vid nästa användning. Kolla om den är ren genom att torka ur pannan med hushållspapper, blir pappret brunt är pannan fortfarande smutsig.
  • Vill du rengöra stekpannans undersida? Använd ättika eller putsmedel för att ta bort svåra fläckar på den rostfria underdelen.

Rostfri stekpanna eller kastrull

Rostfria stekpannor är hållbara och värmetåliga, de tål högre temperaturer än belagda pannor. Välj gärna en rostfri stekpanna när du tillagar kött. Stålet har inga öppna porer vilket gör att ingen smak sätter sig i pannan, men också att inget fett lagras och du alltid måste tillsätta fett i pannan. När du lagar mat i rostfria kärl är det viktigt att inte vända maten för tidigt och vända den så få gånger som möjligt under tillagningen då den annars kan fastna.

Så diskar du din rostfria stekpanna eller kastrull

  • Diska stekpannan så snart som möjligt efter användning, men låt stekpannan svalna innan du diskar den.
  • Torka ur pannan med hushållspapper för att få bort eventuella matrester och fett.
  • Diska stekpannan för hand med varmt vatten och diskmedel eller i diskmaskin.
  • Är stekpannan mycket smutsig? Skrubba med en grov svamp eller stålull. Det kan ge repor, men reporna påverkar inte stekpannans funktion.
bild

Välkommen till NK Kök & Design på Nedre plan i varuhuset eller på nk.se.


Upptäck sortimentet online

 

logga in med lösenord

LOGGA IN TILL EN NY DEL AV NK NYCKELN

  • Ta del av ditt digitala medlemskort
  • Få tillgång till personliga erbjudanden
  • Upplev nya och aktuella förmåner
  • Få information om din medlemsnivå och personliga bonussaldo
  • Samla fler poäng och bjud in en vän
Läs mer om medlemskapet