På Nordiska Kompaniets webbplats används cookies. Cookies som behövs för att webbplatsen ska fungera har sparats i din dator.

Godkänn
Välkommen in Idag har vi öppet

200 år med baddräkten.

Två sekel efter baddräktens uppkomst undersöker NK sommarens mest populära och tidlösa plagg.

Ur Nordiska museets digitala arkiv. Fotograf: Erik Holmén.

Open overlay
Klicka här för bildinformation.


Ur Nordiska museets digitala arkiv. Fotograf: Nordiska Museet.


Open overlay
Klicka här för bildinformation.

Så här blev baDdräkten till.

När den stora industrialiseringen tog sin början i 1700-talets Storbritannien formades en ny värld. Järnvägar byggdes, infrastruktur skapades, bergväggar sprängdes och en ny värld öppnade sig. Vi som åtnjuter revolutionens resultat hundratals år senare märker tydligt av dess frukter som har förändrat livet. Kanske inte riktigt lika många lägger märke till små förändringar som baddräkten, som är ett direkt resultat av den förändrade livsstilen som vår tids största revolution medfört.

Den moderna baddräkten, som vi känner den, sägs ha skapats under 1900-talet av den australienska simmerskan Annette Kellerman. 1907 blev hon arresterad för ”indecent exposure” på en strand i Boston i USA då hon bar en baddräkt som liknade de plagg männen bar på den tiden. Arresteringen rönte en oerhörd upprördhet bland allmänhet och media. Resultat var att Kellerman började producera baddräkter som liknade det plagg hon burit under sin arrestering. Tre år senare hade baddräkten blivit accepterad som badkläder för kvinnor i många delar av världen och vid sommar-OS 1912 var baddräkt den officiella klädseln för kvinnliga simmare. Vilket även var det första OS som kvinnor tävlade i.

Ur Nordiska museets digitala arkiv. Fotograf: Forma.

Open overlay
Klicka här för bildinformation.

Ur Nordiska museets digitala arkiv. Fotograf: Erik Holmén.

Open overlay
Klicka här för bildinformation.

FEM SNABBA OM BADPLAGG.

Den moderna sjöjungfrun.

Under 40-talet var det populärt hos filmbolag som 20th Century Fox att göra skridskofilmer. En regissör på det konkurrerande bolaget MGM fick därfor idén att även skapa simfilmer och ska ha sagt: ”Smält isen, skaffa oss en simmerska och få det att se snyggt ut”.

Simmaren och skådespelerskan Esther Williams visade sig som klippt och skuren för en sådan roll, och blev den som fick bli ansiktet utåt för filmen. Hon klädde otroligt bra i baddräkt, hon kunde simma, dyka och le samtidigt och hon var dessutom orädd. En gång bröt hon till och med nacken under en inspelning. Esther gjorde under 40- och 50-talen succé i filmer med titlar som Dangerous When Wet, Million Dollar Mermaid och gick till historien som Hollywoods sjöjungfru.

BikiniN är en ögrupp.

Bikini är en ö i Stilla havet där man efter Andra världskriget genomförde mycket uppmärksammade atombomstester. Vid samma tid slog den tvådelade baddräkten stort och ansågs vara ett bombnedslag. Bikinin var född.

Bada i ull.

I början av 1900-talet var baddräkterna av ull eller bomullstrikå, något som orsakade problem då de blev tunga och hängde ut sig när de blev blöta. Ett annat problem var att badplaggen, som på den tiden hade ben, flöt upp mot vattenytan. Det problemet åtgärdades genom att man hängde tyngder i baddräkten. När tyg som spandex och lycra, som både är töjbara och stöter bort vatten, lanserades i slutet av 50-talet fick baddräkten sin nuvarande – mycket smidigare – form.

Visa brännan.

Under 1920-talet, när idealet var att vara solbränd, gjordes badkläder plötsligt avsevärt mycket mindre för att kunna visa upp den införskaffade brännan. Men det var först på 80-talet som lycramaterialet på allvar revolutionerade badmodet med sina obegränsade designmöjligheter.

Vissa ränder går aldrig uR.

På 1910-talet var ränder på modet gällande badkläder och de allra flesta bar tvärrandigt på stranden, troligtvis för att randen genom sjömännens tröjor är starkt kopplad till havet. På 1920-talet blev det även trendigt med mörka, enfärgade baddräkter. I dag är urvalet mindre långrandigt och urvalet av mönster och färger närmast oändligt. 

NK erbjuder ett brett sortiment av badkläder och somriga tillbehör. Välkommen in till varuhuset när du ska förbereda dig sommaren.

Dela