Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Julklappar att älska nu och för alltid.

Det är inget fel på vare sig mjuka under eller sockor, men det som ädelt glänser har en särskild ”flair”. Vi tipsar dig därför om dessa smycken och klockor, vars skönhet och stil är långt ifrån temporär.

Julens gåvor kan även köpas via NK Hemleverans, läs mer om tjänsten här.

Foto: Martin Vallin, styling: Maria Barsoum, set design: Saša Antić.

En jul att minnas.

Finns det något mer hållbart än diamanter? Det sägs ju att de är för evigt. Och visst ligger det något i att smycken, klockor och juveler är något vi tänker efter extra noga innan vi införskaffar eller ger bort i gåva. Vi vill att de ska hålla så länge som möjligt, precis som de släktklenoder från andra epoker vi kanske har därhemma i smyckeskrinet.

Den här julen har vi tagit fram julklappstips som är så hållbara som möjligt, saker som man varken tröttnar på eller som blir omoderna. Det gäller i högsta grad våra tips inom smycken och klockor. Vi bländas av Bvlgaris vackra, flerfärgade halsband och förförs av Ole Lynggaard Copenhagens bländande örhängen ur serien Winter frost. Cartier, Jaeger-LeCoultre och IWC visar ren klass i en trio klockor i guld, vitt och svart.

För närmare vägledning har vi tagit hjälp av en riktig expert, Bojana Raca på NK Fine Jewellery & Watches.

Klockor och smycken är ofta en stor investering. Har du några tips för hur man gör bra val?
– Klockor och juveler är generellt en bra investering. Genom tiderna har guld- och diamantpriserna ständigt stigit, lika så klockor som är limiterade eller ikoniska modeller. Ett par diamantörhängen med en sten är ett bra exempel eller en Speedmaster från Omega, Cartier har både Tank och Panthère som är starka familjer och ständigt efterfrågade utav våra kunder.

Cartier

Cartier, Pasha de Cartier, 159 000 kr, Cartier. Reverso Classic DuoFace, 232 000 kr, Jaeger-LeCoultre. Portugieser Chronograph, 193 000 kr, IWC. NK Fine Jewellery & Watches, Entréplan, Stockholm.

NK Fine Jewellery & Watches

Octo Finissimo Stahl, 131 000 kr, B.zero1 Rock Ring, 26 200 kr, Divissima Collier, 234 000 kr, Bvlgari. Bvlgari på NK Luxury Corner, Entréplan, Stockholm.

NK Fine Jewellery & Watches, NK

Bangle Pink Gold, 101 500 kr, Messika. Örhängen ur serien Winter Frost, 169 500 kr styck (örhängen säljs separat), Ole Lynggaard Copenhagen. Nudo Sky Blue Topaz med pavé, 37 400 kr, Nudo London Topaz med pavé, 53 500 kr, Pomellato. NK Fine Jewellery & Watches, Entréplan, Stockholm.

Hur bör man ta hand om sin klocka?
– Är det en mekanisk klocka så är servicen A och O för att den ska vara fungerande och tillförlitlig i gången livet ut. Ungefär vart femte år bör en sådan servas men det kan variera beroende på urverkets kaliber. En mekanisk klocka mår bäst av att vara i rörelse så om man inte använder den dagligen så bör man införskaffa sig en winder. Har man en quartz-klocka bör man trycktesta den vid varje tillfälle när det är dags för batteribyte.

Vad ska man tänka på när det gäller att vårda sina smycken?
– Guld är ett mjukt material och vi rekommenderar att man inte duschar, sover eller tränar med sina smycken. De bör förvaras i smyckeskrin när dom inte används och det är extremt viktigt att rengöra dom för att behålla gnistan hos diamanter som är infattade i smycket. Juvelbad finns att köpa hos oss på NK Fine Jewellery & Watches för att hålla smyckena fina och förebygger eventuella olyckor som att en sten glider ur sin fattning. Att göra en översyn sporadiskt hos en guldsmed är också något som jag rekommenderar starkt.