Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Dubbla poäng på NK Beauty 8–11/12 för dig som är eller blir Nyckelkund. Läs mer

Scarf NK 1980-tal

Evigt älskade NK-föremål.

Vi bad er kunder att dela bilder på möbler, modekreationer och annan kuriosa från NK genom tiderna. Det landade underbara historier, vackra fotografier och även en dikt i vår inkorg. Här är ett urval av allt fint som ni delat med er av.

KUNDERNAS INSKICKADE BIDRAG.

"Vackra hattaskar – ett loppisfynd som visade sig innehålla faktiska hattar i elegant och utmärkt skick. Troligtvis från 1940- eller 1950-talet."

– Maria.

Hattar från NK
Teburk klassisk NK

"Min ärvda teburk i plåt som jag älskar och som fortfarande fylls med te från NK."

– Ulrica

Sminkspegel från NK:s historia

"I början av 1930-talet inhandlade mina föräldrar kompletta sängkammarmöbler bestående av två sänggavlar, ett linneskåp, två stolar, två nattduksbord och ett sminkbord med pall."

– Liliane

Nyckelkund historia

"Min mamma återfann en gammal mässingsbricka med ett nummer, NK:s logotyp samt en bild på byggnaden. Efter lite research kom vi fram till att det var använt av stamkunder på NK, den första typen av kreditkort i Sverige som kom på 1920-talet. Brickan tillhörde antagligen min mormor eller min mormors mor."

– Adrienne

Scarf från 1980-talet NK

"Scarfen användes i en kampanj, gissningsvis på 1980-talet. Broschen hade säljarna på sig till svart klädsel om jag minns rätt."

– Harriet Nyström, som också har skrivit en dikt om sin relation till NK:

 

Kärleken till NK

NK är stabilt. NK finns alltid. 

Mycket förändras. Förr blev allting bättre. 

Nu har det slutat bli bättre.

Men NK håller stilen hela tiden. 

Byggnaden är konkret stabilitet.

 

Och man kan köpa allt. Och ta med det hem.

Huset är oföränderligt. Allt omkring har ändrats.

NK:s barnparkering med kasperteater. 

NK:s Thésalong. Mamma, mormor, Tant Margó.

Hermèsdisken och NK-reorna att längta till. 

NK Bokhandel historia

"Bord och stolar är från NK:s möbelfabrik i Nyköping, 1930. De fanns i mitt barndomshem under uppväxten och nu står de på NK Bokhandel. Barnkappan har funnits i familjen i generationer."

– Lena Ek, ägare till NK Bokhandel.

Anställningsbevis från NK

"Min mamma arbetade på NK:s konfektavdelning i flera år. Jag har fått höra många berättelser om hur man expedierade kunderna. Hon hade ett eget kartotek över vilka sorter hennes kunder tyckte bäst om, så när de ringde och beställde plockade hon ihop en pralinask med deras favoriter. "

– Lilian Weldes

Pusselspel NK

"Detta underbara pussel byggde vi ihop i julas. Min mamma hade det som liten någon gång på 1930-talet. Självklart använde vi också ett pusselbord inköpt på NK från samma tid."

– Lena Sundberg

Visor NK

"Vi har sparat en del saker efter min mamma som föddes 1920 i Stockholm och levde hela sitt liv fram till 2017 här. Barnens NK-visa är från 1928."

– Eva Lundgren

Klockradio NK

"Klockradion är köpt av mina föräldrar någon gång i slutet av 1980-talet. Den finns hos mig och används fortfarande. Imponrerande av min mamma, då vi flyttade till Sverige 1985 och flyttade till lägenheten när klockan köptes antagligen redan 1986. Hon hittade till NK direkt!"

– Bitá Lundin

NK möbel Sachs

"En klassisk så kallad klaffsekretär, sannolikt tillverkad av NK Möbler i Nyköping. Inköptes till familjen Sachs tidigt 1950-tal. I mint kondotion, lite använd med glänsande mahogany."

– Göran Sachs (barnbarn till grundaren av NK, Josef Sachs)

Ett stort tack...

... till alla kunder som delat med sig av minnen och visat minst lika mycket kärlek för NK-föremål som vi känner.