På Nordiska Kompaniets webbplats används cookies. Cookies som behövs för att webbplatsen ska fungera har sparats i din dator.

Godkänn alla cookies Avböj tredjepartscookies
Välkommen in Idag har vi öppet

Art Bakery flyttar in.

Konst möter smakupplevelse. Färg och form möter bakverk. Nu öppnar det unika matkonceptet Art Bakery på NK Stockholm. En plats för dig som vill betrakta konst samtidigt som du unnar dig en fika utöver det vanliga.

Intervju
Art Bakery finns i NK Parkaden, Stockholm.

En kreativ, lekfull och gastronomisk upplevelse: så beskriver grundarna Johan Sörberg och Nils Molinder sitt nya matkoncept Art Bakery. Och visst är det så. Konceptet som öppnar i NK Parkaden den 26 november slår samman bageri med konstutställningshall – och sätter färg på det mesta.

– Hos oss får kunder ta del av det visuella, vi fångar upp färg och form från konsthallens verk i allt från bröd till tårtor. Vi vill vara ett bageri som kliver ur sin komfortzon, säger grundaren och bagaren Johan Sörberg.

Art Bakerys grundare är inte direkt nya i branschen, de vet hur man driver ett framgångsrikt matkoncept. Sörberg är etablerad bagare, har gjort många år i bagarlandslaget och sitter som jurymedlem i folkkära Hela Sverige bakar. Erik Molinder är känd krögare och stjärnkock. I en intervju med NK säger Johan Sörberg att relationen mellan konst och bakning är stark, vilket bageriet och konsthallen ska förmedla.

– Konst och bakning går hand i hand – som bagare är du även konstnär. Ta exempelvis tårtor, med hjälp av olika stilar och former kan man skapa rena skulpturer, berättar han. 

Bredvid bakverken sträcker Art Bakerys utställningsdel ut sig. En samlingplats för nutida konst i samarbete med etablerade varumärken inom fine art som CFHILL, Åmells och Bukowskis. Konceptet tar plats i NK Stockholms historiska utbyggnad och blir huvudstadens största industribageri. 

– Storleken gör oss unika och vi kommer att erbjuda allt från bröd, tårtor, praliner, desserter och sallader till konst och en magisk lokal. Vi har högt i tak och kunder kan se rakt in i bageriet för att följa bakproccessen från början till slut. Det är helheten som är Art Bakerys styrka, säger grundaren. 

Att Art Bakery har många strängar på sin lyra råder det inga tvivel om. Utöver konsthall och bageri kommer även kända bagare att gästspela på Art Bakery under säsongen. Konceptet står för en ny era och när NK frågar Johan om viktiga nyckelord vet han direkt svaret.

 – Hantverk, tokigheter, transparens. Sverige är fantastiskt när det kommer till mat, nu är det dags att bagerier visar samma framåtanda som resaturanger. 

3 snabba med Johan Sörberg

Är du konstintresserad? 
– Ja, absolut. Jag går ofta på utställningar då min särbo är väldigt intresserad av konst. Men jag är inte på en nivå där jag kan rabbla konstnärer.

Vad är hemligheten bakom ett bra bakkoncept? 
– Hantverket är a och o, men även att upprätthålla en variation under hela året. Det är just det som restauranger ofta lyckas med men inte alltid bagerier. 

Har du ett favoritbakverk?
– Kanelbullar. Jag är svag för klassiker. 

Läs mer

Bli nyckelkund.

Upptäck

Art Bakery på NK.

Upptäck avdelningen
Dela