På Nordiska Kompaniets webbplats används cookies. Cookies som behövs för att webbplatsen ska fungera har sparats i din dator.

Godkänn alla cookies Avböj tredjepartscookies
Välkommen in Idag har vi öppet

Konsten att fika.

Att mötas i gemenskap i sällskap av dryck och tilltugg är en tradition som finns på många platser i världen. I Sverige får kafferepet ta tid, i Italien dricks espresson snabbt vid disk och i England spenderas eftermiddagen helst med en gedigen afternoon tea. I dessa tider när många vurmar för vintage har fika fått en revival.

Konsten att fika.

Kaffet gjorde sitt intåg till Europa med det Ottomanska riket på 1600-talet. Den Ottomanska armén vandrade sig framåt på kontinenten och när de nådde Wien slog de upp ett tältläger utanför staden varifrån de planerade sin attack. Men Wiens armé lyckades slå tillbaka anfallet och Ottomanerna fick ge sig av. Efter att tälten övergivits hittade stadens invånare enorma mängder kaffe i stora säcker. På det viset spreds kaffetraditionen till Europa, och en utav de första att ta drycken till sig var Marie Antoinette. I Italien utvecklades en egen teknik att pressbrygga kaffet, espresson, medan många i de nordliga länderna tog fasta på bryggkaffe. Och den halvmåneformade croissanten som ofta dricks till kaffet i sydeuropa är faktiskt inspirerad av Ottomanernas halvmåneformade symbol som var fäst ovanpå deras tält.

 

Världen fikar
Fotografi Adrian Levander. Se produktlista längst ner.

det svenska Kafferepet.

Det var först på 1700-talet den svarta drycken tog sin plats som stapelvara i svenska hem. I takt med att den älskade bönan började anlända till landets hamnar började kaffehus slå upp portarna, men där var endast män välkomna. Kvinnor ansågs nämligen för svaga för koffeinet.

Kvinnorna löste det med att istället ses hemma och dela kaffet mellan sig. De turades om att ses hos varandra och dricka kaffe med dopp. Traditionen blev så populär att även män och barn började delta i denna organiserade form av fika, som kom att kallas för kafferep. Ursprunget till namnet är oklart, men kan ha att göra med att det från början var ett slags knytkalas.

Med tiden utvecklades regler för hur det skulle gå till. Minimum var att ha bakat sju sorters kakor till sitt kafferep, men man fick inte heller baka för mycket då det ansågs skrytsamt. Det var viktigt att bjuda generöst på påtår, att ha en vacker servis och gärna en duk i spets på bordet. Och så den oskrivna regeln: ta aldrig den sista kakan.

så bör ett regelrätt fika intas.

Börja med vetebrödet, exempelvis kanelbullar. Nästa steg är den ljusa sockerkakan, och därefter den mörka. Sedan är det dags att gå på småkakorna: först de ljusa och sen de mörka, och sist de som är fyllda.
Och här gäller det att inte vara för mätt, för nu kommer grande finale: gräddtårtan.

Besök Sempre Espresso Bar på NK för att avnjuta kaffe på italienskt vis. Fotografi Adrian Levander. Se produktlista längst ner.

 

Espresso i italien.

Att dricka sitt kaffe på sitt lokala fik är en daglig rutin för alla italienare. Per Friedrich driver Sempre Espresso Bar på NK. Här berättar han om hur fikatraditionen i Italien skiljer sig från den i Sverige.

– De flesta återkommer två till tre gånger per dag för att ta sig en espresso på maten. Medan svenskarna sitter länge och fikar, gör italienarna det på ett helt annat sätt. Först och främst dricker de inte bryggkaffe, utan espresso. En espresso gjord på rostade kaffebönor ska bestå av sex till sju gram malt kaffe, som bryggs under hårt tryck under max 20 till 25 sekunder. Detta för att maximalt av koncentrerad smak ska kunna pressas ut i koppen. En vanlig missuppfattning är att espresson är väldigt stark på koffein, men det är inte sant. Den snabba bryggtekniken gör att det kommer ut mycket smak, men inte mycket koffein. Per berättar att han kan dricka 8-10 enkla espresso om dagen. Det viktigaste för att brygga en bra espresso är dock att ha den rätta känslan för kulturen.

Den rätta känslan.

– På en italiensk kaffebar är alla stammisar, och känner varandra. Dit går man för att utbyta några snabba fraser med bartendern, som kan kundens kafferutin, och de andra gästerna. Eftersom italienarna ofta bor trångt får kaffestället statusen av ett förlängt vardagsrum.

– Sättet att dricka sitt kaffe är en process som upprepas identiskt dagligen. Till frukost intas först en croissant, eller cornetto till vilken det eventuellt dricks en liten juice. Efter detta ett glas vatten för att skölja strupen. Sist dricks kaffet, så att smaken ska bevaras i gommen när kunden beger sig ut för att starta dagen. Kaffet dricks fort, men absolut inte utanför kaffestället. Take away i stora muggar har mycket svagt fäste i Italien. Italienare ruckar inte på sina rutiner, utan vet hur deras kaffe ska vara.  Det finns inget behov att ändra på ett vinnande koncept. Italiens kaffekultur är en livsstil.

Fotografi Adrian Levander. Se produktlista längst ner.

Afternoon tea på brittiskt vis.

Det finns ett land i Europa där kaffet inte riktigt slagit rot, och det är Storbrittannien. På eftermiddagarna när magen börjar kurra är det istället dags för en testund.

Tidigt på 1900-talet ökade tekonsumtionen i England drastiskt. Runt denna tid började Anna, den sjunde hertiginnan av Bedford uttrycka känslan av att något saknades under eftermiddagen. På den tiden var det nämligen vanligt att bara äta två måltider om dagen, först frukost och sedan middag runt klockan åtta. Lösningen för Anna var att ta upp en kanna te och inta det tillsammans med ett mellanmål på sin kammare.

Snart började hon bjuda in vänner till sin tekammare. Aktiviteten blev så populär att den spreds till London och den respekterade téstunden började flytta ut från kammaren, in i finsalongerna. Snart skulle alla respekterade medborgare anordna sin egen afternoon tea, med tillhörande smörgåsar och bakelser. Afternoon tea har nu blivit till en instution i England som spridit sig globalt. Många hotell och caféer erbjuder detta, vilket har blivit mycket populärt.

Bild 1: Lila solglasögon och svart plånbok i skinn, båda från Acne Studios, Plan 1. Tekoppar med turkosa detaljer i celadon från Design House Stockholm, Nedre Planet. Böcker Fyra Selma Lagerlöf-noveller från Novelliz, NK Bokhandel, Plan 3. Smarriga kanelbullar från NK Bröd, Nedre planet. Grå skål med lock från Hammershöi, whiskeyglas från Schott Zweisel, 8-koppars pressobryggare från Bodum, allt från NK Glas & Porslin, Nedre Planet. Vit tallrik från Villeroy & Boch, Nedre planet.


Bild 2: Guldig väska från Dolce & Gabbana, NK Access, Gatuplan. Krämig tiramisu från NK Bröd, Nedre Planet. Bicottis från NK Saluhall, Nedre Planet. Röda solglasögon med gulddetaljer från Prada, NK Details. Boken The Italian Gentle Man av Hugo Jacomet från NK Bokhandel. Guldfärgad dessertgaffel från Mepra, vit espressokopp tillsammans med espressofat, båda från Jasper Conran, blåmönstrat tefat från Rörstrand, allt från NK Glas & Porslin, Nedre planet


Bild 3: Muffins med extra mycket choklad, bakelsen Mont Blanc med smak av hallon, bakelsen Citrus med smak av citrus, allt från NK Bröd. Ljusrosa plånbok från Longchamp, från NK Damaccessoarer, Gatuplan. Guldig kaffesked från Mepra, kakfat med två våningar från Pillivuyt, blåmönstrad tekanna, blåmönstrad tekopp 27 cl, tillsammans med blåmönstrat tefat båda från Rörstrand, allt från NK Glas & Porslin, Nedre planet. Välsmakande marmelad från Wilkins & Sons, från NK Saluhall, Nedre planet.

Dela