På Nordiska Kompaniets webbplats används cookies. Cookies som behövs för att webbplatsen ska fungera har sparats i din dator.

Godkänn alla cookies Avböj tredjepartscookies
Vi har stängt Välkommen in imorgon

Allt du behöver veta om te.

Svart, rött, vitt, grönt, rooibos, matcha eller oolong. Låt NK Kaffe och Tehandel lära dig allt du behöver veta om skillnaderna mellan de olika te-sorterna.

Te-guiden
Tekanna från NK Glas, Porslin & Kök, Nedre planet, te från NK Kaffe & Tehandel, Nedre planet. Fotografi: Adrian Levander.

PROCESSEN FRÅN SKÖRD TILL KOPP.

Det finns lika många tillverkningsprocesser som det finns olika typer av te. Det svarta teet är det som är mest populärt i västvärlden, medan man i bland annat Japan hellre dricker grönt te. Engelsmännen blev förälskade i det svarta teet i Kina under kolonisationen, och startade plantager i sina kolonier. Svart te är mer hållbart än andra teer, och lämpar sig därför bra för export. Dessutom innehåller det mycket tein, motsvarigheten till koffein, och har därför en uppiggande effekt.

Produktionen av svart te sker genom att tebladen först skördas för att sedan läggas på torkning så att de förlorar det mesta av sin fukt. Efter torkningen rullas bladen och delas så att den kvarvarande fukten kan reagera med luften. Därefter sker oxideringen, och det är beroende på hur länge den processen pågår som teets färg avgörs. Svart te oxideras länge, och blir därför mörkt, medan bland annat grönt te inte oxideras, och därför får en ljusare färg. Till sist hettas bladen upp, eller rostas, så att oxideringen avbryts, och de torkas sedan en sista gång. Kvar återstår nu teet som vi är vana att se det i lösvikt.

Svart te smaksätts ofta på olika sätt, Chai är till exempel vanligt svart te som smaksatts med torkade kryddor. Många kända teblandningar som exempelvis champagne-te har fått sin smak av aromaoljor. En av historiens allra mest populära teblandningar är Sir Williams, som blandas enligt ett hemligt recept, och innehåller både rött, svart, vitt och grönt te. Bland andra te-kändisar finns Ceylon från Sri Lanka, vilket är det te som brukar drickas under English breakfast.

DE OLIKA TESORTERNA

De största te-tillverkarna finns i Asien. Från Indien kommer Darjeeling-teet, vilket är en av de mer exklusiva sorterna, eftersom det görs på bladen från den absolut första skörden för säsongen, den så kallade ”first flush”. Teet anses vara extra näringsriktigt då bladen kunnat samla på sig mycket näring under vinterns viloperiod.

I Sydafrika växer rooibosbusken, från vilken vi får det röda teet. Lapsang, från Kina, får sin karakteristiskt rökiga smak genom att det torkas över brinnande cederträ. Oolong är ofta lätt oxiderat och innehåller därför mycket antioxidanter och anses vara utrensande. Men det absolut nyttigaste du kan dricka är vitt te, som består av unga blad och går igenom få bearbetningsprocesser.

”inbitna tekännare vet exakt från vilken skörd och vilket distrikt de vill ha sitt te.”

I Kina odlas flera olika tesorter, medan man i Japan endast producerar det nyttiga gröna teet. Det sägs ha många hälsoeffekter, bland annat har det en lägre halt av tein vilket gör att det lämpar sig för att dricka på kvällen, och det ska även sänka kolesterolhalten. När grönt te produceras hoppar man över torkningen och istället utsätter man tebladen för värme. Detta gör man för att inaktivera de enzymer som finns i bladen. Därmed undviker man också att oxidationen påbörjas. I Kina och Japan tillverkas det trendiga matchateet, ett grönt te som malts till pulver innan det är redo att bryggas. Oolong är ungefär som en blandning mellan svart och grönt te. Tack vara att det bara delvis oxideras, behålls mycket av antioxidanterna och det anses även vara utrensande.

Teets kvalité avgörs bland annat av distriktet det växt i, och på vilken höjd. Det är precis som med champange, och den inbitna tekännaren vet exakt från vilken skörd och vilket distrikt de vill ha sitt te.

SÅ BRYGGER DU DITT TE

För att undvika att drabbas av att ditt te blir beskt, är det viktigt att du vet hur länge det ska dra, på vilken temperatur och hur mycket te du ska använda till bryggningen. En tumregel är att ta två gram te per kopp. Svart te ska dra i högre temperaturer, upp till 100 grader, medan gröna teer ska dra på 75-85 grader. Tiderna varierar med grönt te som ska dra i en halv till en och en halv minut, till rött te som kan dra i upp till tolv minuter. 

Te på NK
Upptäck

NK Kaffe & Tehandel.

Besök experterna.

Besök
Dela