På Nordiska Kompaniets webbplats används cookies. Cookies som behövs för att webbplatsen ska fungera har sparats i din dator.

Godkänn
Välkommen in Idag har vi öppet

Trädgårdsbaren Botanique.

”Vi lagar riktigt god mat, hälsoaspekten är en bonus”.

För två år sedan öppnade stjärnkocken Björn Frantzén Botanique på plan fyra på Nordiska Kompaniet. På restaurangen, som kallar sig ”trädgårdsbar”, står vällagade sallader och matiga mackor i fokus.

Kökschef Fredrik Björlin.

– Sallad har haft en oförtjänt taskig status, ibland är folk rädda för att äta nyttigt. Men bara för att vi serverar sallad är vi inget renodlat hälsoställe. Vi är kockar, inte dietister, så för oss är smaken det viktigaste. Vi vill laga riktigt god mat, hälsoaspekten är en bonus, berättar Botaniques kökschef Fredrik Björlin.

Ny på menyn är dock en riktig hälsobomb – salladen med det lekfulla namnet Beach 2017. – Det är min egen favoritsallad just nu. Den är gjord på bland annat chilitofu, kalkon, ägg, kikärtor och linser som toppas med en god chilidressing.

Nyckeln till en riktigt god sallad.

En av Botaniques populäraste sallader är Umami Bomb, gjord på pulled pork, friterad lök och soyasyltad pärllök, som toppas med en kryddig dressing. – Den flirtar med det asiatiska köket med sina soya- och ingefärasmaker. Umami-salladen har varit med från start och jag skulle nog bli lynchad om vi tog bort den. Sen är veckans sallad en storsäljare, den byts varje vecka och eftersom vi har många stammisar brukar de vilja prova det nya.

Vilken är din favorit bland smörgåsarna? – Det är nog den nyttiga avokadomackan. Vi gör den på avokado, fetaost, groddar, olivolja och lite salt. Den låter enkel, men ingredienserna i sig är väldigt goda.

Ditt bästa tips till den som vill laga en god sallad hemma? – Använd rester och blanda varma och kalla ingredienser. Har du ätit kött med rostad potatis och grönsaker dagen innan är det perfekt att återanvända. Nyckeln till en riktigt god sallad är att blanda i tillagade ingredienser.

Dela