Måndag - Fredag: 10 - 19. Lördag: 10 - 17. Söndag: 12 - 16. Övriga öppettider

Huvudmeny

AEO

Anna Elzer Oscarson blandar nya tekniker och gamla traditioner.

Anna Elzer Oscarson, designern bakom egna märket AEO, borstar av sig dammet från fabriksgolvet och ställer ut sin hyllade keramikkollektion Dusty Diamonds på NK:s och Svensk Forms utställning Made in Sweden.

Kollektionen kännetecknas av runda klot med lock, höga vaser och vackra fat, allt handgjort med gamla metoder och helt svenskproducerat.

– Dusty Diamonds är hemmets juvel. Jag har velat göra något som man ska vilja ha framme hela livet. Kanske lite osvenskt, men pjäsernas främsta funktion är att de ska vara vackra att se på. Sedan fungerar klotet med lock såklart utmärkt att gömma viktiga saker i, typ hemliga dokument, säger Anna Elzer Oscarson och skrattar.

I ett nära samarbete med den anrika Porslinsfabriken i Lidköping, där en gång Rörstrand höll till, har hon tillsammans med keramiker valt ultimata tekniker, material, glasyrer och färger för att hitta det perfekta uttrycket för linjerna i designen.  

– Samtalet har varit otroligt viktigt genom hela processen. Det finns så mycket kunskap nedärvd genom generationer av skickliga keramiker i Porslinsfabriken i Lidköping, och jag har lärt mig oerhört mycket från dem.

Varför sker all produktion i Sverige?

– På grund av närheten, i dubbel bemärkelse. Närhet i dialogen, och närheten rent geografiskt. Jag bor i Göteborg och kan lätt åka till Lidköping för att titta till produktionen, prata med keramikerna. Dessutom är samarbetet med Porslinsfabriken i Lidköping en liten del i att föra Sveriges stolta keramiktradition vidare – den har ju med åren i princip försvunnit ut ur landet. Så det ger projektet ytterligare en dimension.

Med Dusty Diamonds vill Anna Elzer Oscarson utmana materialet keramik och låta form och mönster integrera och harmoniera till en sammansatt helhet. Ny teknik, gammal tradition och skickliga hantverkare har gjort det slutliga uttrycket möjligt.

Vad har inspirerat dig?

– Jag har tidigare jobbat mycket med tapeter, så där har jag hämtat massvis med inspiration. Och såklart diamanter, både namnet på kollektionen och formen skvallrar ju om det.

Tillverkningsprocessen är extremt tidskrävande och hantverket handlar om exakt precision. En pjäs tar ungefär en vecka att tillverka. Varje enskild bit är handgjort stengods, och det runda klotet med lock gjuts i tio separata formar. I gjutningen bildas gjutskarvar som kräver extra tid att putsa eftersom utformningen bygger på ett reliefmönster som ger pjäserna sitt unika tredimensionella djup. Lägg dessutom till flera omgångar i ugnen, torkning, putsning, glasyr, slipning och många timmars pillande.

– Jag är ingen keramiker, och hade jag vetat hur svårt det skulle vara hade jag nog inte gett mig in i det. Men det är när man tar sig an något nytt utan att veta hur det ska sluta, det är då man utvecklas.

Vad händer framåt?

– Jag håller på med ett nytt projekt, jobbar med ett helt nytt formspråk. Det är ganska hemligt fortfarande, men jag hoppas få ställa ut i Milano.

Anna Elzer Oscarsons kollektion Dusty Diamonds ställs ut i Ljusgården fram till den 5 augusti, samt finns till försäljning på NK Glas, Porslin & Kök på Nedre planet.

Uppspelning av videomaterial är ej tillgängligt.


Publicerad 2012.07.04
Alla bilder
Bild 1/1 AEO Förstora

Annons - Dubbla poäng

Annons - Dubbla poäng

dubbla_poäng

Avdelare - Vårkampanj14

Avdelare - Vårkampanj14

Avdelare_dukadebordet

Annons - vår19mars

Annons - vår19mars

Nk.se_Dukade bordet_Ljus_706x300pixl

Avdelare - kalendarie vår 14

Avdelare - kalendarie vår 14

Kalendarium

Kalendarie

Avdelare - Nyheter vår14

Avdelare - Nyheter vår14

Avdelare_vår_nyheter

Nyheter

Avdelare – Vår Nyckel

Avdelare – Vår Nyckel

Avdelare_vårnyckel

Nyckelerbjudanden

Nyckelerbjudanden

Uppspelning av videomaterial är ej tillgängligt.

Avdelare - NKTV vår14

Avdelare - NKTV vår14

NKTV

Avdelare - NK Restauranger vår14

Avdelare - NK Restauranger vår14

Restauranger

Mat och delikatesser

Etta

STIL

Logga in till dina nyckelsidor

Info

Sök NK.se

Få senaste nytt från NK.

Jag godkänner villkoren

Musikspelare

Uppspelning av videomaterial är ej tillgängligt.

Varumärken på NK.

A B C D E F
G H I J K L
M N O P Q R
S T U V W X
Y Z Å Ä Ö #

Bli Nyckelkund

Bli Nyckelkund

Nyckelkund_annons

NK Mastercard

NK Mastercard

nk_nyckeln_mastercard

Önskeboken

Önskeboken

onskeboken_r

Välkommen till varuhuset.

Östra Hamngatan 42 411 09 Göteborg Visa på karta Växel: +46 (0)31-710 10 00 NK Nyckeln: +46 (0)8-14 68 90

Prenumerera på RSS

RSS håller dig på ett enkelt sätt uppdaterad med de senaste nyheterna.

Information om cookies.

Klicka här för mer information om hur vi använder cookies på NK.se