Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.
NK Verkstäder

Göran Sachs om NK som varumärke och möbeltillverkare

Den 11 mars 2023 öppnar en omfattande utställning om NK:s möbeltillverkning på Sörmlands museum i Nyköping. NK:s möbler utgör i dag en viktig del i svensk designhistoria. Med anledning av denna nyhet skriver Göran Sachs, barnbarn till NK:s grundare, den här krönikan om sin syn på NK som varumärke.

NK

Två bokstäver.

Två bokstäver som säger allt. Både det sagda och det outsagda.

Två bokstäver som definierar ett starkt och tidlöst varumärke. 

Det som en gång var en dröm i entreprenören Josef Sachs huvud är i dag ett landmärke, en mötesplats, ett turistmål, en minnesborg, men också en arbetsplats och ”en kommersiell teater”. Jag må tala i egen sak men faktum kvarstår: alla dessa historiska påståenden gäller fortfarande.

Jag påstår att NK är ett tidlöst varumärke. Lika mycket där-och-då som här-och-nu. Lika mycket gammalt-och-etablerat som nytt-och-spännande. Det finns också den där extra, oväntade dimensionen som ger varumärket en ny höjd. Jag tänker på NK som en del av Stockholms kulturarv där varuhuset fortfarande är ett turistmål, en mötesplats, en självklar träffpunkt. Under stora delar av 1900-talet var besöket på varuhuset ett äventyr, en destination. Under första delen av 2000-talet är samma lokal en spännande scen för samtiden, en plats att se, synas och ses.

Inom varumärket NK ryms även NK Verkstäder som öppnade 1904 i Nyköping. Få människor tycks känna till den verksamheten som under många år var stadens största privata arbetsgivare. Inledningsvis var det inte frågan om någon industri- eller masstilverkning, ånej, många av produkterna gjordes bara i ett enda exemplar, efter kundens önskemål (därav det nu oftast mycket höga andrahandsvärdet). Under NK:s snart 120 år har varumärket NK verkat som trendsättare och smakbildare inom flera områden. På möbelsidan kan det bäst exemplifieras genom lanseringen av Triva och Futura i mitten av 1940-talet, möbelserier som var först med att levereras i platta paket. Fram till 1973 när NK Verkstäder slog igen sina portar skapades och underhölls en hantverksmässig kompetens som kom att bli stilbildande, inte bara för NK utan också för svensk design och möbelindustri, även ur ett internationellt perspektiv.

Göran Sachs, barnbarn till NK:s grundare Josef Sachs

Utställningen om NK:s verkstäder i Nyköping öppnar den 11 mars 2023 på Sörmlands museum i Nyköping.

NK Möbler

Bild från NK:s verkstäder i Nyköping från Nordiska museets arkiv. 

Logga in