Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Forgo har landat på NK Beauty.

Det svenska varumärket Forgo producerar handtvål med minimal miljöpåverkan genom att erbjuda ett pulver du blandar till flytande tvål i en vacker glasflaska. Vi träffade medgrundaren Allon Kapeller-Libermann på NK Beauty – där företaget installerade sig i februari – för att tala om Forgos banbrytande ambitioner.

Flytande handtvål består till stor del av vatten vilket gör att frakten av produkterna slukar många resurser. Forgo är det nya svenska märket som utmanar hudvårdsbranschen genom att ta bort vattenkomponenten i flytande tvål. I stället för engångsflaskor av plast erbjuder Forgo en mycket mer hållbar glasflaska, blåst i Portugal. "Tvålen" kommer sedan i pulverformat som du blandar direkt i flaskan tillsammans med vatten från din egen kran. Det går även att prenumerera på påfyllning av pulvret, som kommer i neutral doft, trä och citrus.

Forgo startade som en vag idé i Allon Kapeller-Libermanns huvud redan 2018, och tillsammans med Samuel Chevalier och designbyrån Form Us With Love, blev “pulver till flytande tvål” till slut en verklighet. Men det var inte utan motgångar: det tog fram tills 2020 att få till försörjningskedjan för en produkt som inte existerat innan. 

– Nästan alla flaskor, kapsyler och pumpar är i dag producerade för engångsbruk, men Form Us With Love lyckades skapa vår glasflaska från standardiserade komponenter. Vi utmanade dem att skapa något ikoniskt utan att komplicera formgivning eller produktion. Det är Forgos kärnvärde: allt vi gör handlar om att bara inkludera det som är absolut nödvändigt. Vår tvål, till exempel, innehåller under tio ingredienser vilket är ovanligt, men det är faktiskt det enda som behövs för en bra handtvål, säger Allon Kapeller-Libermann.

Ingen av Forgos medgrundare kommer från skönhet- eller hudvårdsindustrin, vilket kanske gjorde att det var extra lämpade att ifrågasätta något så självklart som flytande tvål.

– Vi hoppas förändra hudvårdsindsutrin. Jag tror att vi redan har gjort det faktiskt för många märken har tagit efter oss. Vi vill visa att det är fullt möjligt att skapa produkter med låg miljöpåverkan – andra märken väljer helt enkelt att förbli slösaktiga.

I februari landade Forgo på NK Beauty med en stilren disk utrustad med handfat för att lätt demonstrera en produkt som överraskar med sin enkelhet. 

Hur har Forgo blivit bemött av NK:s kunder?
– Många har blivit förvånade över att vår produkt inte redan fanns för den känns så självklar, och många har uttryckt att det känns positivt att kunna ta del i en utveckling där vi använder färre, men bättre, hudvårdsprodukter. Många har även blivit överraskade att tvålen kommer ut som ett skum i pumpen när den är helt flytande i flaskan.

Vad betyder det att Forgo nu finns att köpa på NK?
– Det är bevis på att när man ger konsumenter ett val, så väljer de gärna produkter som är bättre för vår planet.

 Ni har en kroppstvål i utvecklingsstadie. Vad har ni för andra planer för framtiden?
– Ja! Vår kroppstvål är nästan färdig för lansering. Vi jobbar på andra självklara produkter, som schampo och balsam, och vi lanserar också en ansiktstvål snart. Men det kommer fler överraskningar i sinom tid. 

Forgo finns nu på NK Beauty med ett exklusivt paketpris för alla NK:s kunder, innehållandes en vacker påfyllnadsbar glasflaska och en refill i doften wood för 350 kr. Forgo säljs endast fysiskt på NK i Stockholm.

Välkommen till Forgo på NK Beauty.

Så använder du Forgo

Steg 1:

Häll pulvret från en portionspåse i glasflaskan.

Steg 2:

Fyll på med 250 ml varmt vatten (upp till den streckade linjen).

Steg 3:

Snurra flaskan i cirka 30 sekunder tills pulvret är upplöst.

Steg 4:

Tvätta händerna med gott samvete.