Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Gustav Broström guidar till vinterns dukning.

Inredningsfantasten Gustav Broström är expert på dukning och har en alldeles unik förmåga att sätta guldkant på sitt hem med hjälp av porslin och vackra inredningsdetaljer. Vi har träffat honom för ta del av hans bästa dukningsknep och säsongens stora dukningstrender.

Vad ser vi för dukningstrender denna säsong?
– För hösten och vintern tror jag på två inriktningar. Dels det färgstarka och spretiga, gröna vinglas, bordstabletter och undertallrikar på mönstrad duk. Som motpol ser jag en mjuk men mer återhållsam trend där det naturliga dominerar. Snäckformade tallrikar, beige duk och udda glas. 

Hur hittar du inspiration till dukning och inredning?
– Jag inspireras väldigt mycket av Cabana Magazine men också av min vän Sofia Wood som blandar gammalt och nytt till perfektion. Dessutom är det mycket inspirerande att bläddra i Salvador Dalis kokbok Les Diners De Gala från 1973.

Vilken är den vanligaste missen när det kommer till dukning?
– Det vanligaste missen är nog att göra saker halvdant. Gå all in eller minimalistiskt. En annan vanlig miss är att inte använda tillräckligt med ljus och blommor. Det behöver inte vara något överdådigt, men grönska och tända ljus gör verkligen skillnad. Och servetter i tyg, det får man inte glömma!

Vilket är ditt bästa duknings-"hack"?
– Underlägg i tyg. Oavsett om du köper eller syr själv så är underlägg din bästa vän. Inte nog med att de förlänger livet på duken, de bidrar även till en sammanhållen dukning. Ett annat "hack" är blomsterfakir – en metod för att skapa vackra blomsterarrangemang av snittblommor. I välsorterade blomsteraffärer eller på loppis kan man hitta olika typer av fakirer att ställa i skålar och vaser. Det går fort att göra lyxiga blomsteruppsättningar även om man, precis som jag, inte är ett blomsterproffs.

Vad ska man investera i om man vill satsa på porslin och dekoration som aldrig går ur tiden?
– Jag tycker att man ska investera i fina kastruller och stekpannor. Eftersom vi svenskar har en böjelse för att ställa fram dessa på middagsbordet kan de lika gärna vara snygga. Dessutom tycker jag att man ska investera i fina bestick. Svensk designhistoria är proppfull med vackra, coola, eleganta och smarta bestick som ofta är billiga på auktion om man inte vill köpa nyproducerat.

Foto: Mira Wickman

Hitta till
NK KÖK & DESIGN.

NK Kök & Design, Nedre plan Tel: 08-762 85 42 Stockholm

Hitta till
NK KÖK & DESIGN.

NK Kök & Design, Nedre plan Tel: 031-710 13 05 Göteborg