
Louis Abel formar framtidens smycken.
Vinnaren av Nordiska Kompaniets Framtidslöfte i Göteborg är smyckesmärket Louis Abel. Med ett tidlöst samtidigt unikt designspråk är smyckesmärket ett av Sveriges mest spännande just nu. Vi fick en pratstund med varumärkets grundare Jimmy Loutfi.
Intervju av Simon Lundberg.
– Att vinna priset Årets Framtidslöfte känns självklart helt fantastiskt. Prisets avsändare NK har ju en lång historia av att visa vägen, så att bli uppmärksammad på det här viset betyder såklart mycket och blir ett kvitto på att det vi gör verkligen uppskattas. En extra drivkraft och en belöning, säger Louis Abels grundare Jimmy Loutfi.
På tal om framtid, vad ser du i framtiden för Louis Abel?
– Faktiskt precis det som priset siar om; internationell tillväxt. Louis Abel har alltid jobbat gränslöst både vad gäller design, varumärke och geografisk spridning. Nästa steg blir att skala upp alla delarna.
Allt började med att Jimmy, som är utbildad ingenjör, experimenterade med ädelmetaller. Ur det föddes en idé om ett koncept som speglar natur och bärbar konst. Ett viktigt förhållningssätt för varumärket är att ständigt utmana normer och sudda ut gränser. Jimmys sätt att ta sig an smyckesdesign skiljer sig från det traditionella.
– Jag tar tidigt in aspekter för effektiv tillverkning. Mitt främsta fokus är att tänka på hur smycket ska utformas för att följa kroppens naturliga linjer och rörelse.Jag har ett genuint intresserad för teknik och tillverkningsprocesser. Det har i sin stund resulterat i att vi har byggt upp en egen ”in-house-verkstad” i Borås där majoriteten av våra produkter tas fram och tillverkas. Det skulle jag säga är ganska ovanligt, då de flesta ofta väljer att outsourca produktionen när man kommer upp i lite större kvantiteter.
Betyder det att ni jobbar på ett annat sätt med era kollektioner eller liknande?
– Vi skapar faktiskt inga stora kollektioner utan låter produktutvecklingen ta den tid den behöver. Vi släpper alltså inte produkter förrän de är helt redo.
Den konstnärliga och personliga aspekten är viktigt för varumärket, både i design och i hur varumärket ska tas emot av potentiella smyckesbärare.
– Louis Abel bygger i grunden på en längtan att skapa och uttrycka känslor och tankar i olika former. Detta har gjort att communityt runt märket samlar många kreatörer, entreprenörer och personer som hellre skapar än följer.
Hur ser processen ut från tanke till slutprodukt?
– Det börjar ofta med en känsla, eller en tanke, som jag vill förmedla i ett smycke och sedan föra över till bäraren. Jag börjar skissa fram lite olika former och ytor för hand eller i ett 3D-modelleringsverktyg. När designen börjar kännas rätt använder vi 3D-printers för att få fram en prototyp och kör tills att det känns helt rätt. Det är sedan prototypen vi utgår ifrån när smycket gjuts i ädelmetall. Därefter finisheras det för hand i vår verkstad.
Ta kollektionen Mother Nature som exempel. Det är den andra i ordningen och fokuserar på organiska och oregelbundna former med ytor som hämtar inspiration from olika naturfenomen och platser världen över. Lite som varumärkets egen vision och hopp inför framtiden.
Avslutningsvis, om du fick ge ett eget pris till någon, vem skulle du ge det till?
– Mina föräldrar Bassam och Emeline. De flydde från kriget i Libanon under slutet av 1980-talet. De har sedan sin första dag i Sverige jobbat stenhårt för att ge mig och mina syskon ett bättre liv och andra förutsättningar än vad de själva hade. De båda har ett hjärta av guld och det är generellt en egenskap som jag tycker borde premieras mer i samhället.