Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Möt vinnaren av Nordiska Kompaniets Innovationspris.

Remake Stockholm firar 20 år nästa år, men det är först nu som den internationella modevärlden har fått upp ögonen för märket. Med material från Stockholms Stadsmissions lager som grund har de skapat ett unikt klädkoncept som bygger broar mellan miljö och hälsa.

Saman Amel

Foto: Andreas Kock.

.

Vad skiljer er från andra varumärken som arbetar med upcycling?
Anne-Sofie Kahl: Huvudmålet för oss är att vara ett arbetsintegrerande företag.

Maria Teike: När vi tar fram våra plagg behöver varje moment vara möjligt att göra för personer som är här en kort tid eller har varierande förkunskaper. Därför tar vår produktionsprocess längre tid. Det blev snabbt tydligt vilken enorm kraft det finns i den här typen av arbete, när man får jobba med sina händer och fysiskt se någonting ta form, som dessutom säljs i butik.

Vad betyder det för er att vinna årets Innovationspris?
Maria Teike:
Det var tillfredsställande eftersom vårt arbete handlar om mer än design och kläder. Textilindustrins påverkan på miljö behöver ses över, men också den psykiska ohälsan i samhället och vi jobbar med båda aspekterna

Anne-Sofie Kahl: Lyckas vi sätta lite ljus på det tack vare det här priset så skulle det vara fantastiskt.

Det är också ett tecken på att tiden börjar komma ifatt oss. Det känns som polletten har trillat ned. Nu börjar folk förstå att vårt sätt att skapa kläder på är en av lösningarna.

Ni säljs just nu tillfälligt på NK. Vad kommer det innebära för Remake Stockholm?
Anne-Sofie Kahl: Vi hoppas nå en bredare målgrupp och att nya kunder hittar till oss. Det blir också intressant att se vad sammanhanget gör med själva produkten. Nu kommer kunderna få våra plagg i NK-påsen.

Remake Stokcholm

Foto: Andreas Kock.

Hur görs materialvalet från Stockholms Stadsmissions lager?
Maria Teike: Vi skickar dem moodboards en gång i månaden. Jeans och skjortor finns det mycket av så det skickar vad de har i bra kvalitet. När det gäller mer specifika förfrågningar, till exempel rutiga filter som vi använder just nu, skickar vi bilder och text för att förklara vad vi letar efter. Ibland åker vi också dit själva. Då kan vi hitta saker som vi inte visste vi ville ha. 

Vad är utmaningen med att arbeta med upcycling och social hållbarhet?
Anne-Sofie Kahl: Det är en utmaning att bedriva sömnadsproduktion i Sverige. Vi har inte heller en fast produktionskapacitet som man har i en fabrik.

Maria Teike: Att kunna konkurrera prismässigt är jättesvårt. Sedan tillkommer dagliga utmaningar då vi inte vet exakt vilka material vi kommer ha att jobba med eller var kunskapsnivån ligger i gruppen. Det är daglig problemlösning. Samtidigt är det därför jag har hållit på i 20 år. Det är väldigt roligt och man träffar nya människor hela tiden. Det är en ynnest.

Tiden går snabbt och Marie och Ann-Sofie behöver skynda iväg till nästa möte som handlar om en oväntad resa till modeveckan i Paris.

Anne-Sofie Kahl: Vi blev inbjudna till Svenska Institutet av Swedish Fashion Association. De åker med några svenska varumärken och frågade oss vi ville följa med. 

Det blir otroligt spännande att se vad vi får för frågor i Paris. Man kan ju bara ana eftersom vi väckte så stort intresse internationellt under Stockholms modevecka.

Vi har blivit förvarnade att man inte kan lita på hissen, så vi tar trapporna upp. Bakom ett par glasdörrar breder Remake Stockholms huvudkontor ut sig över ett stort och luftigt våningsplan där ateljén skymtar längst in. Vid ingången sitter två arbetstränande kollegor och lagar återvunna skinnväskor. ”Det här är ett jättebra ställe” utbrister en av dem och vi är beredda att hålla med.

Remake Stockholm är Stockholms Stadsmissions egna modemärke. Ett företag som drivs utan vinstsyfte och som skapar plagg med material från gåvor som skänkts till Stockholms Stadsmission. Ett koncept som kallas upcycling och som de drivit sedan 2002, men som i år givit dem Nordiska Kompaniets Innovationspris och en popup på Nedre plan i Stockholm.

I samband med Stockholms modevecka blev de omskrivna av både italienska och amerikanska Vogue. 2021 har deras arbete hamnat precis rätt i tiden. Men det är inte bara kläder Remake arbetar med, det innefattar även arbetsintegration och plaggen produceras av arbetstränande i ateljén i Farsta.

Maria Teike, Remakes grundare och designer möter oss i en rutig lapptäcksskjorta, ett av deras signaturplagg. Tillsammans med verksamhetschef Anne-Sofie Kahl förklarar hon hur både snabbmode och psykisk ohälsa grundar sig i ett samhälle som går allt snabbare och att de i sin verksamhet arbetar med två sidor av samma mynt.

 

 

 

 

 

Remake Stockholm

Foto: Andreas Kock.

Maria Teike: Nu kommer vi finnas på en arena där det finns många andra varumärken redan. Jag tror det är win-win för alla inblandade.

Vad kan man vänta sig på NK?
Maria Teike: En kontinuerlig leverans av unika plagg och personal som gärna berättar om vårt arbete.

Anne-Sofie Kahl: I och med att alla plagg är “on offs” fyller vi på med ett nytt så fort ett är sålt. Så man kommer hitta nyheter varje gång man är där.

Hur går er kreativa process till?
Maria Teike: Det som är den största skillnaden mellan vår designprocess och den traditionella är att vi jobbar baklänges. Materialen utgör grunden för kollektionen snarare än tvärtom. Vi kan skapa en kollektion och ha en ide, men inom loppet av det halvår kollektionen är aktuell så kan den komma att förändras på grund av att materialtillgången ändras. 

Anne-Sofie Kahl: Jag skulle säga att det snarare är produktutveckling än helt nya kollektioner - vi behåller modeller men vi byter ut färg och material. Vi vill gärna hålla våra plagg så tidlösa som möjligt så de håller länge.

Påverkar kunden era kläder?
Maria Teike: Vi har möjlighet att testa en produkt. Då gör vi tio stycken och så hänger vi ut dem i butik. Om de flyger ut genom dörren så kör vi på dem!

Anne-Sofie Kahl: Det är det som är fördelen med att vi har ateljé, produktion och försäljning i samma stad.

Remake Stockholm

Foto: Andreas Kock.

Logga in