Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.
martin

Just nu i Ljusgården: en klänning av 135 meter tyg

Multikonstnären Martin Bergström har i åratal utvecklat sin teknik för att skapa vackra och säregna kollage av blommor och växter ur gamla herbarium. Nu följer Martin Bergström upp sin tidigare utställning på NK med en spektakulär textilinstallation i Ljusgården för att inviga NK Galan 2022. 

Under sommaren kunde vi ta del av Martin Bergströms konstverk som bygger på kollage av gamla herbarieväxter. Nu tar sig växterna ut ur sina montrar och blir en textilinstallation i form av en klänning skapad av 135 meter digitaltryckt, transparent voile.

– Det är som hinnor av fryst tid, en förmultnandets poesi, säger Martin Bergström

Originalen till många av textilierna visades i den tidigare utställningen och de verken har blivit uppförstorade till runt sex meter vardera. Tillsammans skapar de ytterligare en dimension av verken som Martin Bergström beskriver som ”sakral och monumental”.

Förutom klänningen får vi ta del av en film och fotografier som har skapats i samarbete med fotografen Peter Gehrke. En dansare från Cullberg-baletten – Eliott Marmouset – bär det enorma plagget på bilderna.

– Jag älskar mötet mellan mina mönster och dans. Här vill jag dokumentera och föreviga förloppet, berättar Martin Bergström.

Hur upplever man bäst installationen?

– Min önskan är att åskådarna ska hitta olika delar, lager och infallsvinklar att förälska sig i. Både nära och på distans.

Vad händer med klänningen efter utställningen?

– Den kommer att ställas ut och flyga vidare. 

Du kan se Martin Bergströms klänning i Ljusgården på NK i Stockholm från och med nu.

Martin Bergström

Bakom kulisserna

Martin Bergström
Martin Bergström
Martin Bergström


Martin Bergströms klänning fotograferas augusti 2022 av fotograf Peter Gehrke. Modell: Eliott Marmouset, dansare från Cullberg-baletten. Spana in vår film från fotograferingen och hör Martin berätta om hans vision här

 

logga in med lösenord

LOGGA IN TILL EN NY DEL AV NK NYCKELN

  • Ta del av ditt digitala medlemskort
  • Få tillgång till personliga erbjudanden
  • Upplev nya och aktuella förmåner
  • Få information om din medlemsnivå och personliga bonussaldo
  • Samla fler poäng och bjud in en vän
Läs mer om medlemskapet