Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.
Marina

Marina Kereklidou är NK Galans Stilikon 2022

Hon har förgyllt modesveriges tillvaro med sin design och personliga stil i decennier. Här berättar Marina Kereklidou om sina stilregler, varför hon jämför sin stil med blomblad och hur hon klär sig till fest.

Marina Kereklidou har varit en power player på den svenska modescenen i decennier. I slutet av 90-talet lanserade hon ett klädvarumärke i eget namn och strax därpå blev hon framgångsrik stylist – bland annat låg hon bakom flera stora visningar på NK. Hon har uppmärksammats för sina klänningar för Melodifestivalens programledare, för Nina Persson i Cardigans och varit designer för klassiska varumärket Busnel och Whyred. Även Britney Spears har en gång burit hennes design.

Genom alla årtionden har Marina Kereklidou samtidigt varit en av Sveriges bäst klädda kvinnor, med en stil som alltid känts elegant, chic och 100 procent mode. Det är därför inte underligt att hon är NK Galans Stilikon 2022. Men Marina själv blev minst sagt förvånad.

– Jag blev så chockad. Det kom som en våg av känslor i mig som jag inte var beredd på, det var som om någon såg ”lilla Marina”, berättar Marina Kereklidou.

– Sedan är det kul att vara stilikon, i min ålder. 

Sedan sex år arbetar Marina Kereklidou som creative director för Synsam och när vi pratas vid är hon på resa för att se över de sista inredningsdetaljerna inför invigningen av Synsams Innovationcenter i Östersund.

Hur skulle du beskriva din stil?

– Feminin elegans med en edge. Modejournalisten Göran Sundberg skrev en gång att ”ingen gör kvinnlig sex appeal som La Kereklidou”.

Med det feminina säger Marina att hon menar något tunt, lätt och skirt. Lite som blomblad på en vallmo. Sedan bör det kontrasteras mot något hårt, det som tillför lite edge. Hon nämner eran då Raf Simons designade Christian Dior som en av sina favoritperioder i modet, utöver den designer hon ser som mästaren: Yves Saint Laurent.

Teint

På frågan om hon har några stilregler svarar hon först nej, men tvekar och säger sedan ”jo”.

– Jag har själv alltid tänkt att kläder ska vara smickrande att ha på sig. Men det verkar inte vara en regel idag. Nu när jag skrollar igenom mitt Instagramflöde så sitter saker ofta fruktansvärt, menar Marina Kereklidou och säger att hon tror det beror på okunskap om hur saker ska sitta.

Sedan tillägger hon att hon tycker trender är ”farliga”.

– Ett stort no-no är att hoppa en trend man inte klär i. Jag skulle inte sätta på mig en pyjamas och gå ut på stan. Det är inte min grej, även om det kan vara fint på andra.

Vad gör någon till en stilikon enligt dig?

– Man blir inte en stilikon om man lyckas med en outfit en gång, utan att man gång på gång och över tid har stil. 

Vad har du själv för stilikoner?

– Jag är nog mest förtjust i Audrey Hepburn. Hon har det väldigt enkla i looken på något sätt. Hon har någon grace, det är ju hela personan. Den eran med Hubert de Givenchy, han såg något i henne, i hur hon rörde sig.

– Men när det gäller stil kan man inte bara ha en look, man måste kunna växla. Och en person som har lyckats med det är ju Cher. Hon har alltid gått all-in utan att tappa bort sig själv. Från rock till fjädrar.

Hur klär du dig en normal arbetsdag?

– Jag är väldigt praktisk av mig. Jag börjar med att välja ett plagg i min garderob, jag utgår från en känsla och om jag inte har någon känsla så börjar jag med att sminka mig. Jag lägger inte massa tyngd på vad jag har på mig till vardags. Jag gör inte val varje dag, jag gör dem när jag köper kläderna. 

– Jag hoppas helt enkelt att jag har valt favoritplagg som hänger i garderoben. Huvudsaken är att jag har handlat rätt. 

Och vad har du på dig när du ska på fest?

– Jag har en liten festgarderob. Jag går in i den och väljer mood. Oftast väljer jag i sista minuten. Just nu känns inte minimalistiskt så härligt för mig, och jag väljer snarare en klänning med mer dramatik, någon sorts volym någonstans. Men det beror så klart på vad det är för fest. Och om jag går på galapremiär kanske till och med jag tänker till lite inför den.

logga in med lösenord

LOGGA IN TILL EN NY DEL AV NK NYCKELN

  • Ta del av ditt digitala medlemskort
  • Få tillgång till personliga erbjudanden
  • Upplev nya och aktuella förmåner
  • Få information om din medlemsnivå och personliga bonussaldo
  • Samla fler poäng och bjud in en vän
Läs mer om medlemskapet