Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.
AG

Tillaga kött med AG Kötthandels stekguide

Behöver du inspiration till middagsbjudningen? Låt köttexperterna på AG Kötthandel i NK Saluhall tipsa dig om hur du bäst tillagar köttet. Här är grill- och stekguiden som får dig att lyckas med den gyllene temperaturen och perfekta stekytan.

Tillagning och servering.
Genom att låta tjockare köttstycken mellan tre och fem centimeter ligga framme och bli rumstempererade innan de ska stekas kan du tjäna 20–30 minuter i tillagningstid. Tunnare skivor, upp till två centimeter, kan tillagas direkt när de tagits ut från kylen för att få en ordentligt karamelliserad stekyta på båda sidorna. 

AG-metoden för ett perfekt stekt kött.

  • Krydda rikligt med salt och nymald svartpeppar på båda sidorna av köttet och klappa in ordentligt. Stek köttet i talg på hög värme.

  • Tänk på att direkt stekning/grillning gör att köttet eftersteker 5–8 grader efter att det lyfts bort från pannan.

  • Låt alltid köttet vila 5–10 min medan du dukar, häller upp vin och hälsar gästerna välkomna till bords. Viktigt att tänka på är att inte täcka det i folie, då köttet fortsätter att eftersteka och blir kokt.

  • Lägg tillbaka köttet på direkt värme i 10–15 sekunder på vardera sida precis innan servering. Då får du tillbaka ytvärmen och det känns nystekt. Toppa med AG Kötthandels köttsalt för en smakupplevelse med det lilla extra.

  • Skiva köttet tunt över fibrerna innan servering så att stekytan blir mindre än skärytan. 

Så hittar du rätt temperatur.
Vi pratar om två olika temperaturer: innertemperatur i köttet när det ligger i pannan eller på grillen, samt sluttemperatur när köttet har vilat färdigt. Använd alltid en stektermometer, så att du kan ta reda på sluttemperaturen. 

Hitta till
AG KÖTTHANDEL

AG Kötthandel, NK Saluhall, Nedre plan Stockholm