Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.
Glas

Hitta rätt vinglas

På NK Kök & Design hittar du ett brett sortiment av vinglas från kvalitetsvarumärken som Riedel, Zwiesel, Orrefors och Zalto – från rödvinsglas och vitvinsglas till champagneglas och vinglas utan fot. Men vilket glas ska man välja till vilket vin och varför? Vi guidar dig.

Rödvinsglas

bild

Röda viner serveras bäst i stora vinglas. Men kom ihåg att välja form på kupan beroende på vilken typ av rött vin du ska dricka.

Lätt rött vin
Subtila, lätta och eleganta röda viner med delikata aromer, som exempelvis vin på druvan Pinot Noir, passar att servera i ett bourgogneglas, även kallat burgundyglas. Det är den typ av glas som kanske flest associerar till rött vin och det har en bred, rundad kupa som påskyndar oxidationsprocessen och framhäver vinets aromer och smak.

Fylligt rött vin
När du serverar fylliga, sträva, kraftiga röda viner, som exempelvis Cabernet Sauvignon och Syrah, ska du välja ett så kallat bordeauxglas. De är något mindre och rakare än bourgogneglasen. Den raka, avlånga glaskupan styr vinet direkt till tungan och tar fram det bästa ur dessa typer av röda viner.


Shoppa vinglas

Vitvinsglas

För vita viner passar oftast små och relativt raka glaskupor. Vita viner serveras ofta kylda eller svala, då bevarar en liten kupa kylan bättre än en stor. Den raka kupan koncentrerar också doften och styr vinet direkt till tungan så att inga aromer försvinner längs vägen. Undvik vinglas utan fot då du genom att hålla i glaset värmer upp vinet.

Torrt vitt vin
Torra vita viner som oekad Chardonnay och vissa typer av Riesling eller Sauvignon Blanc serveras med fördel i vitvinsglas med smal midja, rakt snitt och en liten öppning för att framhäva syra och fräschör.

Fruktigt vitt vin
Ett fruktigare vitt vin som vissa typer av Sauvignon Blanc, Chenin Blanc eller Pinot Grigio rekommenderas att serveras i glas med bred midja, knubbigare snitt och mindre öppning för att framhäva vinets mognad och arom.

Ekfatslagrat vitt vin
Ekfatslagrat vitt vin som ekad Chardonnay passar, till skillnad från många andra vita viner, bättre att servera i en stor och vid glaskupa. Den vida kupan får det lagrade vinets fyllighet att komma fram tack vare den luft och värme som tillförs.

Rosévinsglas 
Precis som för vitt vin rekommenderas något mindre glaskupor till servering av rosévin, då även rosévin serveras kylt och mindre kupor bevarar kylan bättre. Även här bör du undvika vinglas utan fot för att inte värma upp vinet.


Shoppa vinglas

bild

Champagneglas

bild

Champagne, cava, prosecco eller andra mousserande viner serveras ofta i ett högt, smalt glas, ett så kallat flöjtglas, som tack vara sin smala öppning bevarar bubblorna i vinet väl. I det långsmala glaset får dock inte vinets aromer ta för sig. Förutom ett långsmalt champagneglas finns även en så kallad champagnekupa eller coupeglas, som är vida, låga glas som gör att vinets dofter kommer fram fint, men bubblorna försvinner snabbt. Däremot fungerar de fint när du vill bygga ett champagnetorn. Ett vanligt vitvinsglas kan med fördel användas för att servera mousserande vin. De är tillräckligt snäva för att behålla bubblorna, dess breda mittparti låter aromerna komma fram och den smala öppningen koncentrerar aromerna till näsan. 


Shoppa champagneglas

Välkommen till NK Kök & Design på Nedre plan i varuhuset eller på nk.se.


Upptäck sortimentet online

 

logga in med lösenord

LOGGA IN TILL EN NY DEL AV NK NYCKELN

  • Ta del av ditt digitala medlemskort
  • Få tillgång till personliga erbjudanden
  • Upplev nya och aktuella förmåner
  • Få information om din medlemsnivå och personliga bonussaldo
  • Samla fler poäng och bjud in en vän
Läs mer om medlemskapet