Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.
art

Konsten att fika

Konst möter smakupplevelse. Färg och form möter bakverk. Art Bakery är en plats för dig som vill betrakta konst samtidigt som du unnar dig en fika utöver det vanliga.

Art bakery

En kreativ, lekfull och gastronomisk upplevelse: så beskriver grundarna Johan Sörberg och Nils Molinder Art Bakery. Och visst är det så. Konceptet som ligger beläget i NK Parkaden har slagit samman bageri med konstutställningshall – och sätter färg på det mesta.

– Hos oss får kunder ta del av det visuella, vi fångar upp färg och form från konsthallens verk i allt från bröd till tårtor. Vi vill vara ett bageri som kliver ur sin komfortzon, säger grundaren och bagaren Johan Sörberg.

Art Bakerys grundare är inte direkt nya i branschen, de vet hur man driver ett framgångsrikt matkoncept. Sörberg är etablerad bagare, har gjort många år i bagarlandslaget och sitter som jurymedlem i folkkära Hela Sverige bakar. Erik Molinder är känd krögare och stjärnkock. I en intervju med NK säger Johan Sörberg att relationen mellan konst och bakning är stark, vilket bageriet och konsthallen ska förmedla.

– Konst och bakning går hand i hand – som bagare är du även konstnär. Ta exempelvis tårtor, med hjälp av olika stilar och former kan man skapa rena skulpturer, berättar han.

Bredvid bakverken sträcker Art Bakerys utställningsdel ut sig. En samlingplats för nutida konst i samarbete med etablerade varumärken inom fine art som CFHILL, Åmells och Bukowskis. Konceptet ligger beläget i NK Stockholms historiska utbyggnad och blir huvudstadens största industribageri. 

– Storleken gör oss unika och vi erbjuder allt från bröd, tårtor, praliner, desserter och sallader till konst och en magisk lokal. Vi har högt i tak och kunder kan se rakt in i bageriet för att följa bakprocessen från början till slut. Det är helheten som är Art Bakerys styrka, säger grundaren. 

Att Art Bakery har många strängar på sin lyra råder det inga tvivel om. Utöver konsthall och bageri så kommer även kända bagare för att gästspela på Art Bakery då och då. Ett unikt koncept med tre tydliga nyckelord, enligt Johan.

 – Hantverk, tokigheter, transparens. Sverige är fantastiskt när det kommer till mat, men inte förrän nu har bagerier kunnat visa samma framåtanda som restauranger. 

3 SNABBA MED JOHAN SÖRBERG

Är du konstintresserad?
– Ja, absolut. Jag går ofta på utställningar då min särbo är väldigt intresserad av konst. Men jag är inte på en nivå där jag kan rabbla konstnärer.

Vad är hemligheten bakom ett bra bakkoncept?
– Hantverket är A och O, men även att upprätthålla en variation under hela året. Det är just det som restauranger ofta lyckas med men inte alltid bagerier. 

Har du ett favoritbakverk?
– Kanelbullar. Jag är svag för klassiker.
Art bakery
Logga in