Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.
NK

NK:s Denimguide.

Hanna Kejler är inköpare på NK, och en erfaren jeansexpert. Här delar hon med sig av sin kunskap för en mer hållbar relation till det ikoniska plagget.

SKÖTSELRÅD.

Så tar du hand om dina jeans.

Denim är ett slitstarkt material i sig, men det finns saker du kan göra för att förlänga livslängden ytterligare. Hur du tvättar – och torkar – dina jeans är nämligen A och O.

1. VÄNTA MED ATT TVÄTTA.

Det är även bättre för miljön att tvätta mindre, så vädra i stället dina jeans – eller släng dem i frysen – så de känns fräscha längre. Små fläckar kan du behandla för sig, i stället för att tvätta hela byxan.

2. TVÄTTA VARSAMT.

Alla material reagerar olika på värme, och just jeans vill aldrig tvättas i över 30 grader. Framför allt stretchjeans förstörs snabbt om de utsätts för hög värme. Kom ihåg att vända dina jeans ut och in när de tvättas så håller färgen bättre.

3. INGET SKÖLJMEDEL.

Använd tvättmedel utan blekmedel och tvätta aldrig med sköljmedel. Sköljmedlet förstör nämligen fibrerna i jeansen.

4. LUFTTORKA.

Torktumling och torkskåp är förbjudet. Värmen kan förstöra materialet och jeansen tappar lättare passformen. Ta ut jeansen direkt när tvättmaskinen är färdig och skaka, sträck och dra lätt i innersömmarna för att bibehålla rätt passform.

Denim tvättråd
Denimguide Relove

Ge dina jeans en uppdatering.

Avslutet på jeansen kan förändra hela uttrycket. Kapa längden på ett par jeans du känner dig lite klar med och ge dem en råkant. Har de en befintlig råkant kan du lämna in dem och sy en söm vid önskad längd. Slitsar på jeansen är en snygg trend just nu och det är också en enkel förändring på ett befintligt par. Eller så kanske klipper du till ett par somriga denimshorts?

NYTÄNKANDE FÖR MILJÖN.

Visste du att många varumärken har börjat lasra jeanstyget – istället för att tvätta fram olika tvättar – för att minska vattenanvändningen och kemiska ämnen? Ekologisk bomull och återanvänd polyester blir alltmer vanligt och alla varumärken NK tar in jobbar ständigt med nya tekniker för att minska sitt avtryck på miljön.

HITTA RÄTT.

SÅ HITTAR DU DEN PERFEKTA PASSFORMEN.

Sitter inte dina jeans som de ska är sannolikheten att de inte blir använda lika mycket som de borde. Här är Hannas tips för att hitta rätt passform för just din kropp.

1.

Har man en lite längre överkropp kan det vara en idé att välja en lite högre midja så att över- och underdelen blir mer symmetriska. Har man en kurvig figur kan det vara fint med en bootcut som är lite längre för att förlänga benen och möta upp proportionerna. Är man lite rakare i figuren men vill förstärka illusionen av en midja så kan det vara fint med en mid-rise byxa som har lite rundade sömmar på fickorna för att ge en mer kurvig look. Orka och våga prova något du inte provat tidigare!

2.

Tänk på att om du har 100 % bomull i jeansen så kan de krympa 3–5 procent om de inte redan är tvättade. Ljusare jeans är ofta tvättade i framtagningen av färgen och därför kommer de endast dra ihop sig det de har töjt sig.

3.

Det är också bra att ta med både en sneaker och en klack när du ska köpa jeans för att se om längden är bra. Vi erbjuder våra nyckelkunder gratis uppläggning av jeans och då är det en fördel att kunna anpassa längden till den sko som man har tänkt att ha till.

Denimguide We the animals
Denimtrender photo

Årets denimtrender.

Jeans är ett av de mest ikoniska och klassiska plagg som finns, men de går samtidigt att nytolka gång på gång. Här är Hannas tips till denimtrenderna 2022.

 

Kortare längd.

"Till våren blir det populärt med lite kortare modeller."

Ljusa färger.

"Vi ser mer och mer att man går mot off-white istället för kritvitt. Ljusare gråa och blåa tvättar efterfrågas mycket och vi ser att slitna jeans kommer tillbaka."

Retro.

"Längre och vidare ben är en trend som bara växer sig starkare: både som en modern tolkning på 70-talets vida jeans, samt det tidiga 2000-talets låga midja och bootcut."

logga in med lösenord

LOGGA IN TILL EN NY DEL AV NK NYCKELN

  • Ta del av ditt digitala medlemskort
  • Få tillgång till personliga erbjudanden
  • Upplev nya och aktuella förmåner
  • Få information om din medlemsnivå och personliga bonussaldo
  • Samla fler poäng och bjud in en vän
Läs mer om medlemskapet