Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.
NK

Denimguide: Hur vårdar jag mina jeans? 

Denim är ett slitstarkt material i sig, men det finns också några saker du kan göra själv för att få dina favoritjeans att hålla form och kvalitet så länge som möjligt.

TEXT URSPRUNGLIGEN PUBLICERAD I STIL.

5 expertråd.

1. Vänta med att tvätta.

Du kanske redan känner till att man bör vänta så länge som möjligt med att slänga nya jeans i tvättmaskinen. Men varför? Jo, det beror på att jeansen formar sig bättre efter din kropp ju längre du bär dem utan att tvätta, och dessutom kommer dina slitningar att framhävas tydligare om du väntar med den första tvätten.

2. Lägg dina jeans i frysen.

Om du ändå känner behov att fräscha upp dina jeans, lägg dem i frysen över natten eller häng ut dem för vädring. Mindre fläckar kan skrubbas bort separat.

agolde

3. Följ tvättråden.

När du väl tvättar: använd tvättmedel utan blekmedel och tvätta aldrig med sköljmedel. Tvätta dina denimplagg ut och in på 30 grader, separat första gången för att undvika tvättränder, och aldrig i en överfull tvättmaskin. Ta ut jeansen direkt när maskinen är färdig och skaka, sträck och dra lätt i innersömmarna för att bibehålla rätt passform.

agolde

4. Bannlys torktumlaren.

Och så den gyllene regeln: torktumla aldrig dina jeans, utan låt dem hängtorka! Torktumling sliter på plagget och värmen förstör eventuell stretch.

agolde

5. Släng inte dina gamla jeans.

Modet växlar och det kan uppstå behov av att sy om, sy in eller sy upp ett par jeans. På NK finns flera avdelningar som hjälper dig med detta, kontakta avdelningen där du köpt dina jeans för att få råd. Har dina jeans tappat passformen? Innan du ger upp kan du testa att ta ett ljummet bad med jeansen. Behåll dem på medan de torkar och de kommer sitta som en smäck igen.