Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.
Familjen Lynggaard

Det förgyllda livet.

Ole Lynggaard Copenhagen är kända för sina eleganta och vackra klenoder med formgivning och hantverk av högsta kvalitet. Bakom namnet står en hel familj, som under sex decennier har byggt upp ett av Skandinaviens främsta varumärken inom handgjorda smycken.

Text Daniel Björk.

Ole Lynggaard

Ole Lynggaard vid ritbordet.

Det var inte självklart att Charlotte Lynggaard skulle börja göra smycken i sin fars namn. Ända sedan hon var liten hade hon använt sina händer, ritat och målat. Hon arbetade på en reklambyrå i Paris, studerade konst i San Francisco och drogs även till mode. Men Charlotte insåg också att hon i familjeföretaget skulle ha en unik chans att kombinera alla sina intressen på ett ställe. Så hon utbildade sig till guldsmed eftersom hon var övertygad om det var det som behövdes för att få respekt i företaget – det tog fyra år.

När Charlotte skapade sina första smycken för Ole Lynggaard Copenhagen, en minikollektion med blommor, valde hon temat just för att blommor var något hennes far aldrig skulle göra.

– Det var viktigt för henne att det hon gjorde inte såg ut som min design. Och hon gjorde det på ett väldigt smart sätt, säger Ole Lynggaard.

– För 35 år sedan gjorde han mer skulpturella och abstrakta former, berättar Charlotte och tillägger att det i dag är svårare att se på ett smycke vem av dem som har formgett det.

Ole Lynggaard Copenhagen står för utsökta smycken i den högsta ligan och som en kund kan få betala sexsiffriga belopp för. Bland kollektionerna finner man Snakes, inspirerad av ett besök på ett museum i Kairo under 1960-talet, Leaves, som använder en signaturteknik kallad satinerat guld, samt Shooting stars, en lekfull kollektion kring stjärnor. Naturen går som en tråd genom varumärket och är tydligt närvarande i många av kollektionerna.

Det var sent 50-tal när en ung dansk, nyutbildad guldsmed gav sig ut i världen för att lära sig mer om guld och smycken. Ole Lynggard tog sig till Schwäbisch Gmünd i Tyskland där han arbetade i en butik samtidigt som han gick i skolan.

 

 

”Charlotte vill förändra allt hela tiden. Det är bra. Allt kan förbättras.”

– Ole Lynggaard

 

Snart kom han fram till att den tyska estetiken inte var vad han letade efter och började drömma om Paris. Utan att kunna franska begav han sig till den franska huvudstaden men lyckades ändå övertyga en juvelerare att ge honom en chans – han skulle ge Ole ett jobb om han kunde tillverka ett smycke.

Allt detta blev upptakten till den långa resa som Ole Lynggaard gjorde under fem år då han arbetade och studerade sig fram genom världen. Efter Paris tog han sig till USA och New York där han som ung man tog in all konst och kultur som fanns tillgänglig. Han tillbringade sedan även ett år i Japan som turist innan han reste hemåt med stopp bland annat i Korea och Egypten. Under sina år utomlands lärde sig Ole inte bara att designa smycken utan fick även inspiration för en livstid, från den sjudande moderna konsten i USA till dofter, färger och former i Japan, Thailand och Egypten.

När Ole kom hem till Köpenhamn började han göra smycken i eget namn, smycken som slog ner på den danska marknaden som en gyllene diamantbomb. Det Ole Lynggaard formgav blev omedelbart en succé.

– Först gjorde jag en liten kollektion. Och jag gjorde inget billigt, jag har faktiskt alltid försökt göra saker med hög kvalitet och inte tittat på priset så mycket, säger han.

Lynggaard kollektion Lotus

Charlotte Lynggaard arbetar med en ring ur kollektionen Lotus.

”Att bara ha smycken i ett skrin och ta fram dem för ett speciellt tillfälle känns lite sorgligt. Jag har stora broscher som jag bär med jeans, t-shirt – och utan makeup!” 

– Charlotte Lynggaard

 

Charlotte Lynggaard
Charlotte Lynggaard i sin ateljé.

Under 70-talet utvecklades kollektionerna och varumärket började leta sig utanför Danmarks gränser. NK var en av de allra första internationella kunderna. Ole fyller 85 år den första maj men gör fortfarande smycken. Just nu arbetar han på en elefantbrosch han är väldigt nöjd med (“alla gillar elefanter!”) men i företaget är de alltså sedan 1994 officiellt två smyckesdesigner.

Finns det något som gör att man alltid känner igen ett smycke från Ole Lynggaard Copenhagen?

– Jag har funderat på det, säger Charlotte. Många säger att de verkligen kan se att det är ett smycke som kommer från mig eller min far. Vi har jobbat tillsammans i 35 år nu, vi älskar hantverket och lägger väldigt mycket tid på varje smycke. Men vi älskar också design. Det är dyrbara smycken, men de är bärbara.

Just det bärbara är en viktig del av vad Ole Lynggaard Copenhagen står för. Det är inte bara smycken för slottsbaler eller bröllop utan – trots prisnivån – så är det något man kan kombinera med ett par jeans eller en enkel klänning.

– Jag tror att det är för att jag älskar att bära smycken. Det är något som har en lång historia, kvinnor som bär smycken. Att bara ha dem i ett skrin och ta fram dem för ett speciellt tillfälle känns lite sorgligt. Jag har stora broscher som jag bär med jeans, t-shirt – och utan make- up! berättar Charlotte.

Familjen är central för Ole och Charlotte och för företaget i sig. Förutom Charlotte arbetar Oles son Søren som VD och en av Charlottes döttrar har börjat intressera sig för att ta plats vid sin mors sida som designer.

– Att ha sina barn omkring sig hela tiden är fantastiskt. Det är en orsak till att jag fortfarande är här, säger Ole.

– Familjen och företaget är en och samma sak, påpekar Charlotte. När min pappa var på mässa hjälpte jag och min bror till. Vi är en väldigt tajt familj. Vi tycker om att ha kul och vi tillbringar mycket tid tillsammans. Vi arbetar mycket så det är viktigt att det är en bra atmosfär och många inom företaget har jobbat här i 40 år så de känns som familj för oss också.

De gör allting inhouse i företaget. Allt från design, hantverk och marknadsföring görs av dem själva. Samtidigt har pandemin så klart vänt upp och ner på mycket för dem, men Ole tycker att de har haft ett bra år ändå, delvis för att de har kunnat sälja mycket online.

– Vårt företag är 60 år gammalt men vi kan reagera snabbt och det är inte första gången vi upplever svåra tider.

Och vissa saker har varit bättre. Man har haft tid att designa och rita. Och så har de gjort om sin flaggskeppsbutik i Köpenhamn, berättar Charlotte.

– Charlotte vill förändra allt hela tiden. Det är bra. Allt kan förbättras, säger Ole.

I dag gör de allt fler unika smycken och har ett helt team som jobbar enbart med detta. Det kan röra sig om extra stora diamanter, eller att söka upp unika ädelstenar som bara finns i ett exemplar.

Charlotte har också börjat göra herrsmycken.

– Jag gjorde ett armband till min man. Han är klassisk i sin stil, men jag gillar när han är lite bohemisk. Jag skapade även ett smycke till min son. Och jag har börjat tänka mer på smyckeskollektioner för män. Att det kan vara klassiskt men också något man har på stranden.

Guldsmed arbetar med ett smycke

En guldsmed färdigställer en ring i kollektionen Leaves.

 

Lynggaard smycke

Smycken är något man investerar i, de är tänkta att bäras hela livet och att tas över av nästa generation. Men om man är intresserad av Ole Lynggaard Copenhagen och vill införskaffa sitt första smycke, hur ska man gå tillväga?

–Tala med personalen, de kan mycket. Titta på hela kollektionen innan du väljer, det finns smycken för både unga och äldre, säger Ole.

– Det är viktigt att du känner dig bekväm med smycket, påpekar Charlotte. Vi låter det ta tid så att varje kvinna kan känna att det är rätt för henne, oavsett om det är ett mindre eller större smycke. Juvelsmycken är något du köper för livet och man kan alltid starta med något litet. Idén med kollektionerna är också att man sedan kan bygga vidare utifrån det man redan har.

Ole Lynggaard Copenhagen

 • Grundades 1963 i Köpenhamn. 
 • Antal anställda: 140 personer. 
 • Huvudkvarter i Hellerup, Danmark.
 • Fem fristående butiker i Köpenhamn, Stockholm, Paris och Sydney.
 • Dansk hovleverantör.
 • Erbjuder unika smycken i ett exemplar.
 • Du hittar Ole Lynggaard Copenhagen på NK Fine Jewellery & Watches, NK Stockholm.

logga in med lösenord

LOGGA IN TILL EN NY DEL AV NK NYCKELN

 • Ta del av ditt digitala medlemskort
 • Få tillgång till personliga erbjudanden
 • Upplev nya och aktuella förmåner
 • Få information om din medlemsnivå och personliga bonussaldo
 • Samla fler poäng och bjud in en vän
Läs mer om medlemskapet