Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.
Doftexpert på NK Beauty.

Doftkonnässören

Hos NK Beauty kan du boka en personlig doftkonsultation med avdelningens doftguider, som här berättar om doftmyter, feromoner och vad man ska tänka på när man bär parfym.

 

Parfym från NK Beauty.

Fotografi Mathias Nordgren.

Q & A med Olle Virding

Vad är det som är så intressant med dofter och parfymer?
– Det är så komplext med parfymer. Den första doften jag lärde mig mer om är en klassisk doft som påminner mig om min barndom. När jag lärde mig den började jag se och kategorisera noter i parfymer, och så växte intresset fram, och det kom att bli min största hobby.

Hur kan man förstärka sin personlighet med en doft?
– På samma sätt som man kan förstärka sin personlighet med ett klädesplagg – det kan ge en speciell känsla. Bär du en frisk citrusdoft kan den få dig att känna dig uppfriskad, medan en träig not kan upplevas mer klassisk.

Vad finns det för myter om parfym/doft?
Det finns mängder av myter, till exempel att en doft är perfekt när du inte själv kan känna den. Det är inte sant, det är snarare ett fenomen att somliga inte kan känna vissa dofter. Detta har oftast att göra med det som kallas Olfactory fatigue, att hjärnan får svårt att uppfatta en doft om du har känt den tillräckligt länge. Det är helt enkelt hjärnan som har slutat reagera på doften.

Hur länge är en parfym kvar på huden?
– Det skiljer sig åt beroende på vad parfymen innehåller, men generellt brukar man säga att toppnoterna varar i max 30 minuter, hjärtnoterna håller i 4–6 timmar och basnoterna i upp till 12 timmar. Det varierar beroende på kvaliteten på doften. Har du en doft med mycket fokus på toppnoter och citrusnoter får du kanske en doft som håller i 6 timmar. Har du däremot en doft med mycket fokus på tobak, vanilj och läder, som alla är basnoter, håller den upp till 12 timmar. Oljebaserade dofter med höga oljekoncentrat kan stanna på huden i upp till tre dagar beroende på hur du förvarar doften.

 

 

Vad ska man tänka på om man är känslig mot parfym?
– Ofta är det från person till person vad man reagerar på, vissa tunga dofter kan exempelvis orsaka huvudvärk hos en del personer. Ett exempel på en parfym som är bra för de som är känsliga är Molecule 01 från Escentric Molecules. Den innehåller endast en doftmolekyl som heter ISO E. Parfymen är en feromonförstärkare och doftar ingenting förrän den kommer i kontakt med huden. Då blir det en helt unik doft. Den är väldigt omtalad och har nästintill blivit ikonisk.

Det låter som en bra present. Hur ska man tänka om ska köpa en parfym som gåva?
– Om du ska köpa till en partner så tycker jag att du alltid ska välja en doft som du själv tycker doftar gott. Det är ingen idé att försöka gissa sig fram. Om du vill veta att doften ska passa kan du ge bort en doftkonsultation, eller komma med en lista på dofter som du vet att personen gillar. Jag har fått frågan om det finns några säkra kort och då är svaret nej, det är för individuellt med dofter, vad som passar och när personen ska använda dem.

Hur ska man tänka när man applicerar parfym?
– Gnid inte in den, och dosera efter vilken typ av doft det är. Ta inte lika mycket parfym om du har en tung, rökig läderdoft som du skulle ta om du hade en lätt, fruktig doft. Prova även att anpassa efter tillfälle och sammanhang. På arbetet bör man i regel ha mindre doft än på fest, där man kanske vill sticka ut lite mer. Tänk även på att applicera i nacken, eller bakom öronen, istället för på framsidan av halsen eller bröstkorgen. När du applicerar där slutar hjärnan snabbare att reagera på doften. Dessutom är det härligare att någon känner din doft i en kram.

Så här går en doftkonsultation till på NK:


Parfymens användningstillfälle

I konsultationens första del ställer vi frågor om hur kunden vill framstå och vad doften ska användas till - är den tänkt som en dag- eller kvällsdoft? Beroende på vad kunden svarar väljer jag sedan ut de noter som jag tycker motsvarar önskemålen. Om kunden till exempel önskar en mer maskulin doft brukar jag rekommendera en lädernot, medan en grön doft upplevs som mer formell.

Dofttest

Kunden får sedan dofta på nio omärkta råvaror ur kategorierna topp-, hjärt- och basnot samt gradera dessa. Det här görs för att man ibland kan ha en uppfattning om vad man tycker om och inte tycker om, som inte alltid behöver stämma överens med verkligheten. Ett dofttest ger en tydligare fingervisning om kundens faktiska preferenser.

Parfymprovning

Slutligen plockar jag ut 10–15 dofter, varav tre till fyra väljs ut och provas på huden. Sedan är det bara för kunden att välja sin favorit.

logga in med lösenord

LOGGA IN TILL EN NY DEL AV NK NYCKELN

  • Ta del av ditt digitala medlemskort
  • Få tillgång till personliga erbjudanden
  • Upplev nya och aktuella förmåner
  • Få information om din medlemsnivå och personliga bonussaldo
  • Samla fler poäng och bjud in en vän
Läs mer om medlemskapet