Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Parfymexperten: En doftkonsultation är den perfekta presenten 

På NK Beauty i Stockholm träffar vi Ellen Dahlgren, doftexperten som kan konsten att para ihop doftnoter med personlighet. Vi fick en pratstund om allt från dofter i hemmet till parfymer för par. 

Vad ska man tänka på när man vill hitta sin signaturdoft?
– Många letar efter dofter de har känt på någon annan, men det bästa är att utgå från sig själv. Fråga dig själv sådant som: “Vad tycker jag om?” “Vad tycker jag doftar gott?” Utifrån det kan man sen prova lite olika dofter som matchar ens personlighet. Sedan är det dags att gå ut och prova massa olika dofter. Medan du doftar kan du fundera på frågorna: ”Vem är jag när jag känner den här doften? Känner jag mig lycklig?” Känner du dig snyggare när du bär en viss doft? Då är det någonting för dig. Känner du dig utklädd? Då är det fel doft för dig. 


Hur bör man tänka när man vill doftsätta hemmet?
–  Där finns det två skolor skulle jag vilja säga. Antingen kan man jobba med en enda signaturdoft som passar det hem man har, eller så kan man välja att ha en unik doft för varje rum. Jag brukar till exempel ha lugnare dofter i sovrummet, kanske lite mer lavendel. I köket använder jag gärna friskare citrusdofter för där sätter man sig på morgonen för att ta en kaffe och bli lite pigg. Om man har en middag på kvällen kanske man vill ha en mer festlig stämning. Så jag tycker helt enkelt att det beror på vad som passar personen som bor där.


Bör man tänka på något speciellt innan man kommer till en doftkonsultation?
– Det man bör tänka på innan man kommer hit är att man helst inte ska ha någon doft på sig och så ska man ha börjat fundera på sådant som: “Vad vill jag uttrycka med min doft?” “Vem är jag?” Konsultationen går ut på att hitta vilken doftperson du är och vad du vill uttrycka genom doft. Det jag gör är att jag går igenom massa doftämnen med kunden, som vi diskuterar tillsammans - exempelvis, citrus, kryddigt, sött.  Utifrån de doftämnen kunden älskar kan vi sedan börja hitta en parfym som passar just honom eller henne. Jag brukar säga att man ska inte köpa skor utan att testa dem, och det är samma sak med parfym. Man måste prova sig fram och hitta den här perfekta doften som passar den man är, den man vill vara, och det man vill uttrycka.


Kan man ge bort en konsultation som present till någon?
– Det är den perfekta presenten tycker jag. En doftkonsultation är en rolig upplevelse – man lär känna sig själv lite bättre, vad man passar i, och dessutom kommer man hem med den perfekta parfymen.


Går det att boka konsultation kring en doft till två personer, exempelvis ett par eller två nära vänner? 
– Absolut, det har vi gjort flera gånger. Ofta är det ett par som kanske ska gifta sig och vill hitta unika dofter till bröllopet, kanske som matchar eller kompletterar varandra. Det är kul att göra en sådan här sak tillsammans, man lär känna varandra och får se andra sidor hos varandra som man kanske inte visste om innan. Det brukar vara väldigt uppskattat och jätteroligt, även för mig.

  

logga in med lösenord

LOGGA IN TILL EN NY DEL AV NK NYCKELN

  • Ta del av ditt digitala medlemskort
  • Få tillgång till personliga erbjudanden
  • Upplev nya och aktuella förmåner
  • Få information om din medlemsnivå och personliga bonussaldo
  • Samla fler poäng och bjud in en vän
Läs mer om medlemskapet