
Fredrik Robertssons stil – mer än bara ett personligt uttryck.
Med en oerhörd fingertoppskänsla kombinerad med iögonfallande detaljer har Fredrik Robertsson fått modevärlden att fullkomligen jubla varje gång han gör entré. Vinnaren av priset Nordiska Kompaniets Stilikon 2021 är inte rädd för att utmana normer och ställa samhällets förväntningar av mode på sin spets.
Intervju av Simon Lundberg.
Bild: Martin Wallin
Vi träffas i den privata bostaden i centrala Stockholm, en våning extravagant nog att husera en sann stilikon. Fredrik Robertssons smak när det kommer till inredning och dekor sticker säkert i ögonen på många – och det är lite av poängen. På väggarna samsas transikonen Amanda Lepore, en av David LaChapelles favoritmodeller och legend från New Yorks klubbscen, med annan utmanande fotokonst och kristalldekorerade döskallar. Fredrik Robertsson har alltid haft ett öga för mode, och när han besökte sin första couturevisning blev han frälst. I dag har han en av världens största privata coturesamlingar
– Fascinationen för mode har funnits med sedan jag var liten, men mitt personliga intresse är även en ekonomisk fråga. När jag började tjäna tillräckligt med pengar för att kunna investera i mode blev det ett personligt intresse. Ett sätt att investera pengar på, helt enkelt.
Vad innebär det här priset för dig?
– Det är en egokick och härligt att folk uppskattar min stil. Det är också fantastiskt att ett så anrikt varuhus som NK faktiskt väljer en person med min estetik, ett könsöverskridande mode som till viss del provocerar. Det är kul att man inte väljer en snygg, medelålders kvinna, utan en 35-årig androgyn gaykille. Det betyder ju att vi har kommit ganska långt när det kommer till personligt uttryck.
Det könsöverskirande modet handlar ofta om extravaganta färger, glitter, stora klänningar eller plagg som vanligtvis förknippas med antingen man eller kvinna.
– Min stil är till viss del ganska extrem, och till viss del även könsöverskridande. Sedan är jag också ganska klassiskt rockig ibland. Jag är helt enkelt mångfacetterad. Om det är någonting jag gillar så är det hela looks. Ena dagen kan jag ha på mig något i siden från Versace och se ut som en nyrik ryss, för att i nästa bära svart läder. Sammanfattningsvis kan man säga att jag inte bara har en stil – utan jag klär mig efter koncept. Personligen tycker jag att jag passar i allt.
Fredrik Robertsson är mångsysslare och mode ligger särskilt nära hjärtat. Han beskrivs som röda mattan-specialist och PR-proffs. Han är också ett namn internationellt efter att ha fångat medias uppmärksamhet under coutureveckor.
Kontakter med couturehusen har bidragit till att hans egen personliga samling har kunnat växa enormt. Han är bland annat Jean Paul Gaultiers enda manliga couturekund. Men vilken är garderobsfavoriten?
– Mitt favoritplagg är egentligen en svart hoodie från Rick Owens som jag använder varje dag. Däremot är mitt favoritplagg, rent konstnärligt, ett plagg som inte är färdigt. Jag vet dock precis hur det kommer att se ut. Det är en vinyljacka med alienvibbar som designats av Iris van Herpen (holländsk modedesigner känd för att smälta teknik med traditionellt hantverk, reds.anm.). De har hållit på med den i ungefär två år. Jag har inte bråttom, för jag kommer ändå inte kunna bära den, den ska vara här hemma.
Har du någon favoritdesigner?
– Jag har många, men Vivienne Westwood är en ikon. Hennes plagg kanske jag inte köper jättemycket av i dag, men det hon har gjort för utvecklingen inom mode gör henne till min favoritdesigner. Att som designer säga ‘köp inte mina kläder, det är bättre för miljön om du inte gör det”. Det tycker jag är kaxigt. Sedan har jag en favoritdesigner till vardags – och det är Rick Owens.
De flesta av outfitsen i lägenheten är inte vardagsplagg. Baserat på bilder från röda mattan och evenemang är det precis den bilden av Fredrik man får. Extravagant, extremt, fashionabelt, könsöverskridande. Att utmana normer är någonting som återkommer. Eleganta klänningar, extrema snitt och färgval som fullkomligen sprakar är inte främmande, men för stilikonen är det en större fråga än så.
– Det handlar ju också om samhällsfrågor och i slutändan om makt. Historiskt har mode handlat om allt från kvinnors frigörelse till homosexuellas rättigheter.
Vad ser du just nu i fråga om mode och samhälle?
– Just nu handlar det om rätten om att få vara sig själv och äga sin egen kropp, sin identitet. Oavsett om det handlar om abortfrågor, transrättigheter eller miljökrisen. Det är en del av – och en symbol för – samhällsutvecklingen.
Att våga uttrycka sig själv genom mode, eller att hitta sin egen personliga stil, är en utmaning för många. Hur gör man då för att hitta en bra stil? Fredrik har i alla fall ett tydligt svar på den frågan:
– Självförtroende! Det är viktigt att man är bekväm med det man har på sig – och att man inte slaviskt följer trender. När man är trygg i sig själv och vågar bära sina kläder med stolthet, det är då man utstrålar någon form av stil, oavsett vilken grupp man vill tillhöra. Det är väl det kläder och mode handlar om – att välja en livsstil eller tillhörighet till något.
Foto: Olivia Huerta
5 snabba med Fredrik Robertsson.
Vad är ditt bästa stilhack?
– Jag tror återigen på det här med att vara bekväm. Människor ser om man är bekväm i det man har på sig, så mitt tips är väl egentligen att inte lyssna på stilråd. Klä dig som du vill! Sedan får samhället haka på när de är mogna.
Du får bara välja en designdetalj, vilken blir det? Tänk snabbt!
– Jag har en fäbless för släp som släpar i marken. Jag tycker inte att det finns något så dekadent som att man inte bryr sig om att ett plagg går sönder under en festkväll. Det är ett utmärkt sätt att visa en dekadent fuck off-estetik.
Vilken är din främsta stilikon?
– Daphne Guinness, arvtagerska till Guinness-familjen.
Vad är din relation till NK?
– Jag är uppvuxen i Singapore och varje gång vi flög hem till Sverige besökte vi NK. Det är ett fint minne av att besöka något fancy tillsammans med familjen.
Vilket inköp minns du extra mycket?
– Min favorit av mina Birkin-väskor köpte jag på NK när nya Hermès-butiken öppnade. Det var en känsla av “wow, I made it”.