Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Molly Sandén tänker vara i nuet.

Hon är inte bara en av Sveriges mest kända artister, nu är Molly Sandén även årets Hederspristagare på NK Galan. För nk.se berättar hon om vad som ger henne gåshud och att livet inte behöver vara en Disney-film.

Intervju av Daniel Björk. Fotografi av Hinke Tovle.

Molly Sandén.

Molly har på sig kavaj från Rotate, NK Designer’s Lab, body från Balmain, NK Luxury Corner, stövlar från Versace, NK Luxury Corner, smycken från Maria Nilsdotter. Foto Hinke Tovle.

Molly Sandén klär privata känslor i stora toner, moderna beats och smarta texter på svenska och det är en kompott som har visat sig gå rakt in i människors hjärtan. På samma gång är hon uppmärksammad för att hon har vågat visa sig sårbar genom att berätta om negativa känslor kring sin kropp och om psykisk ohälsa. 

Att vara ärlig och privat kan vara skrämmande för en känd artist som ofta försöker skydda sitt privatliv så mycket det går. Men Molly Sandén säger att det öppna och råa har gjort saker och ting enklare för henne. Hon behöver inte gömma sig. 

Att det finns en styrka i att vara sårbar är något som står i motiveringen till varför hon är årets Hederspristagare på NK Galan, ett erkännande av att Molly Sandén är med och skapar ett mer hållbart klimat för unga tjejer. 

– Jag trodde först att de hade skrivit fel när jag fick höra det, berättar Molly Sandén när jag pratar med henne via telefon. Jag såg när Lars Wallin fick det och att bara få vara i den kategorin kändes otroligt overkligt och ärofyllt. Så jag var sådär: men är ni säkra? 

En av orsakerna till tveksamheten var att hon under arbetet med sitt femte studioalbum Dom ska veta och den tryckta tidning med samma namn som hon släppte samtidigt hade gått igenom tidningsurklipp ur sitt förflutna. Hon insåg att hennes stil – ”eller icke existerande stil under de första åren” – hade spretat väldigt mycket.

– Så någonstans kändes det så fint att få bli förknippad med NK och fashion, att få ett erkännande inom den världen.

Mode är något hon har blivit allt mer intresserad av de senaste åren och hon tycker att det hänger ihop med att sociala medier har gjort det lättare att hålla koll och leta inspiration – även om hon erkänner att hon har en ”jättehatkärlek” till sociala medier.

– Jag har olika mappar i min telefon för olika typer av outfits. Här gillar jag den här kombinationen, här gillar jag färgerna, materialen. Och det har byggt på intresset tror jag. Men det är säkert också för att man har fått lite annan ekonomi, har blivit lite äldre och överhuvudtaget kan handla på NK.

”För några år sedan när folk frågade om jag kommer sjunga något mer på engelska så svarade jag, nej, aldrig! Och nu sitter jag ändå här och funderar på att åka tillbaka till LA och köra en sväng.”

Molly Sandén har 636 000 följare på Instagram och utöver musiken är det där som hon har blivit en förebild för många unga tjejer genom att prata om privata och svåra ämnen som kroppshets – till exempel startade hon 2014 hashtaggen och kampanjen #överminstoltakropp.

– Jag har pratat mycket om kroppsfixering och vikt och det brukar vara väldigt häftigt är att man kommer i kontakt med människor som går igenom liknande saker. Men det föder också att jag måste fortsätta engagera mig, svara. Jag kan inte bara kasta ut en sådan grej och skita i vad som händer kring det när folk hör av sig till mig och mår dåligt. 

Kärleksrelationer, kroppshets, inre tvivel. Ibland finns det nästan risk att man glömmer av vem Molly Sandén faktiskt är: en av Sveriges bästa sångerskor och låtskrivare. 2019 års Det bästa kanske inte hänt än kallades till exempel för en  ”perfekt popplatta” av Jan Gradvall i Di Weekend och kritikerna har uppskattat hennes förmåga att hålla tillbaka den där stora rösten – ett slags isbergsteknik.

Den stora rösten släpptes däremot helt fri i låten Husavik (My Home Town) från Will Ferrell-filmen Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga och nominerades till bästa låt under årets Oscarsgala. Låten fick henne också att inse att det finns två olika passioner inom henne.

Dels det svenska, kommunikationen, ärligheten, äktheten och det här råa. Men så finns också det där jag började någonstans. Med att sjunga powerballader och att sätta tonerna, den där sångdivan. Det finns också gåshud i det, i att försöka leverera rent tekniskt.

I höst tänker Molly Sandén att hon ska försöka åka tillbaka till Los Angeles som hon lämnade när hon insåg att priset för framgång var för högt i form av att må dåligt och relationen till sin kropp. Nu tänker hon göra det med nya förutsättningar och mer avslappnat. En arenaturné är också inplanerad för nästa år och hon har en ny pojkvän, artisten David Larsson. Slutet gott, allting gott för Molly Sandén? Hon berättar att hennes inställning nuförtiden är att försöka vara mer i nuet. 

– I dag vill jag vara med den här personen. Jag behöver inte veta så mycket mer. Men filmromantikern inom mig har så klart tänkt är det happily after for us nu? Men det är så långt fram. Och livet behöver kanske inte vara en Disney-film.

– Jag tror att man påverkar sig själv mycket mer än man tror om man tar till för stora ord. För några år sedan när folk frågade om jag kommer sjunga något mer på engelska så svarade jag, nej, aldrig! Och nu sitter jag ändå här och funderar på att åka tillbaka till LA och köra en sväng. Det är som min låt Sand: ”Jag vet vad jag vill, jag vet ingenting”.

Molly Sandén.

MOLLY HAR PÅ SIG KAVAJ FRÅN ROTATE, NK DESIGNER’S LAB, BODY FRÅN BALMAIN, NK LUXURY CORNER, STÖVLAR FRÅN VERSACE, NK LUXURY CORNER, SMYCKEN FRÅN MARIA NILSDOTTER. FOTO HINKE TOVLE.

logga in med lösenord

LOGGA IN TILL EN NY DEL AV NK NYCKELN

  • Ta del av ditt digitala medlemskort
  • Få tillgång till personliga erbjudanden
  • Upplev nya och aktuella förmåner
  • Få information om din medlemsnivå och personliga bonussaldo
  • Samla fler poäng och bjud in en vän
Läs mer om medlemskapet