Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.
För formens skull

Formgivarna som visar vägen.

Deras idéer pryder våra hem och gör våra liv vackrare. Vi sätter strålkastarljuset på namnen bakom designobjekten vi vill ha just nu.

Text av Saga Loxdal och Daniel Björk. Fotografi av Cornelia Wahlberg.

Josefin Zachrisson               

Har du varit inne på Eytys avdelning på NK i Stockholm har du kanske lagt märke till en säreget vacker vas i glas. Mess är en serie funktionella glasverk skapade av den unga formgivaren och konstnären Josefin Zachrisson tillsammans med glasblåsare på The Glass Factory i Boda.

Vaserna skapas i en intuitiv process och varje föremål är unikt.           

– Jag ville undersöka hur materialitet kan få oss att känna dels när vi interagerar med den men också när vi enbart betraktar den, säger Josefin Zachrisson om vaserna.

Hon gick ut Beckmans Designhögskola 2019 och berättar att det hon främst tog med sig från utbildningen var ett ”varför”. Det som började som ren lust övergick snart i en kris då hon undrade varför hon skulle sätta ytterligare objekt till en redan överbelastad värld.

Men ur krisen föddes ett intresse för att försöka ifrågasätta och ta ansvar.

– Det kommer alltid finnas formgivare och det är viktigt att vi formger hållbart i förhållande till sociala, emotionella och miljörelaterade värden.

Josefin Zachrisson rör sig mellan konst och design med en process som är experimentell och emotionell. Gränsen är suddig men hon förklarar att när ett objekt får en funktion och en användare tolkar hon det som design (även om funktion kan vara del av ett konstverk också).               

– Jag upplever att vi är i ett läge där konst håller på att demokratiseras, bland annat genom att den angrips med nya perspektiv. Det är viktigt, för jag anser att konst är helt avgörande för en positiv samhällsutveckling, säger Josefin.

Josefin Zachrisson

Josefin Zachrissons vas Mess finns att beskåda på Eytys, NK Stockholm, och kan beställas direkt från Josefin själv.

Lisa Hilland

Mylhta säljs på NK Inredning, NK Stockholm och NK Göteborg.

Lisa Hilland

När Lisa Hilland startade sitt eget varumärke Mylhta 2018 arbetade hon redan med tunga namn som Orrefors, Gemla och Svenskt Tenn. Men under eget flagg kunde hon få full kontroll över produktionen och designen.

– Jag ville kunna vara kompromisslös vad det gäller design, hållbarhet och kvalitet. Dessutom är det vansinnigt roligt! berättar Lisa, som samtidigt fortsätter att designa för andra kunder.

En stor inspirationskälla för Mylhta är naturen, men vad innebär det rent konkret?

– Att all design är hållbart framtagen med omtanke om människor, djur och natur, säger Lisa. Jag är ofta ute i naturen med min familj, det har jag varit sedan barnsben. Där hämtar jag kraft och inspiration.

Ett fint exempel är den rumsavskiljare som hon poserar med under fotograferingen.

– Det finns undersökningar som visar att vi människor mår bättre i miljöer av trä, därför tänkte jag att en skulptural vikvägg i trä som formmässigt påminner om en växande skog är funktionell och vacker samtidigt. Den är bra och inspirerande för sinnet.

Vikväggen är tillverkad av FSC-märkt trä, det vill säga att det kommer från ett hållbart skogsbruk.

– Jag älskar trä och andra naturliga material, de är mer hållbara och har häftiga egenskaper som jag kan förstärka i designen. Jag tycker att det är fint med kvistmärken och årsringar som tecken på att ett träd är ett levande väsen och att alla träd är olika.

Namnet Mylhta härstammar från Lisa Hillands barndom då hon tillbringade mycket tid ute i skog och mark hos sin morfar i Jämtland. Det finaste man kunde hitta då var hjortron (”som en liten skatt”) och på jämtländska heter hjortron ”mylhta”. I dag har hon tagit in fler formgivare som Anna Kratiz och Matti Klenell under Mylhta-paraplyet.

– Det är så spännande att arbeta med andra designers och ta del av deras ”universum”, det är lärorikt och ger nya perspektiv, säger Lisa.

Marie-Louise Hellgren

Marie-Louise Hellgren har designat ett flertal föremål som har sålts på NK, mest välkänd är kanske hennes serie Collection för Höganäs Keramik. Sedan länge driver hon på för att design som område ska bli mer hållbart och hon fick nyligen tidningen Residences stora formpris för Årets miljöprofil 2020. Pallen Lilla Snåland är ett exempel på det, då den är skapad från spillträ från tillverkningen av Carl Malmstens klassiska pinnstol Lilla Åland.            

– Lilla Snåland-pallen är en funktionell möbel som är inspirerad av vårt svenska arv som allmoge samt att trebenta pallar användes när vi var bönder och mjölkade våra kor, säger Marie-Louise Hellgren.       

Pallen är naturlig i sitt utförande och endast linoljad. Marie-Louise ser den som en sorts skulptur, en sorts spiral inspirerad av Fibonacci-koden, samtidigt som hon påpekar att man kan använda den till många olika saker, som att sitta på eller varför inte som nattduksbord.     

– Varje pall är numrerad och har sitt eget ”ansikte”, för eftersom de är gjorda av spill blir alla olika.             

Att formge föremål som är mer hållbara eller cirkulära är en utmaning säger Marie-Louise Hellgren. Man bör undvika lim, kallskum och kompositer och om man undviker dun så kan det påverka både komfort och estetik, för att ta några exempel.

– Människor köper i första hand utifrån utseende och estetik, så möblerna behöver vara minst lika snygga, om inte ännu mer estetiska än möbler som inte är hållbara eller cirkulära. Jag har hundratals idéer och prototyper i min designstudio som jag har reviderat och valt bort på grund av detta, säger Marie-Louise Hellgren.

Samtidigt är hennes formgivning en påminnelse om att det som normalt sett slängs bort kan vara en värdefull resurs som kan förvandlas till vackra föremål. Hon vill så ett frö, påminna oss subtilt om att det finns ett annat sätt att göra saker och ting.

– Världen behöver inte ännu en pryl, förklarar hon, utan föremål som verkligen berör!

Marie-Louise Hellgren

Lilla Snåland säljs på NK Inredning, NK Stockholm.

Magniberg

Magniberg säljs på NK Inredning, NK Stockholm.

Magniberg                   

Att ett hemtextilvarumärke har sitt ursprung i grundarnas egna hem känns inte annat än naturligt. Efter att ha levt en period i Berlin valde paret Nina Norgren och Bengt Thornefors att slå sig ned i Nyköping, närmare bestämt i 1700-talshuset Magniberg. När de för fem år sedan grundade sitt bäddtextilvarumärke var namnet givet.               

– Vi ville bygga ett långsiktigt varumärke som lever länge, precis som huset, berättar Nina och Bengt.   

Om bäddtextilvärlden ofta går i dova toner sticker Magniberg ut med bäddset i klara pasteller.       

– Konstnärsparet Karin och Carl Larsson har haft stor påverkan på oss. 

Magnibergs filosofi kan beskrivas med orden taktilitet, funktion, kultur och fantasi. Och här finns en tydlig modekoppling. Bengt kommer från en bakgrund inom mode där han har arbetat med varumärken som Acne Studios, Saint Laurent och Ganni, och Nina har flera år bakom sig som florist. Ambitionen är att erbjuda en garderob bestående av sängkläder.

– Det kan liknas med basen i din klädgarderob. Ena dagen vill vi klä oss i en svart tvättad t-shirt, kombinerat med en exklusiv kavaj och byxa eller kjol. Vid andra tillfällen och behov väljer man en vit krispig skjorta, det handlar om att hitta en balans. Vi vill uppmuntra människor att se sovrummet som något mer än bara en plats där du sover; du äter, har långa samtal, kanske jobbar du, drömmer, tänker, läser, har sex, säger Nina och Bengt.   

Kvalitet är viktigt på flera plan för Magniberg, både rent tekniskt och emotionellt. Satin- och poplintygerna vävs i Portugal med garn av hög kvalitet med fina garner av Supima Cotton. Nina och Bengt har även träffat dem som syr produkterna.               

– Därav kan vi själva också sova gott om natten.