Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.
La Belle

En smakfull paus på La Belle

Med inspiration från det goda livet under den franska guldåldern La Belle Époque erbjuder det franska brasseriet La Belle hyllade klassiker från morgon till kväll i en stimmig miljö. Bakom konceptet står Swedish Taste. NK har pratat med krögarna Magnus Lindström, Totte Svanström och Gustav Johansson om deras senaste satsning på NK i Göteborg. 

La Belle frukost

Lättillgängligt, laglöst och levande. Så beskrivs matkonceptet av grundarna till La Belle – NK:s senaste restaurangtillskott i Göteborg.

– La Belle är döpt efter La Belle Époque, den blomstrande och fredliga tiden i Frankrikes historia som pågick runt sekelskiftet. Det var en tid av välstånd och livsglädje. Drycken flödade, folk dansade can-can och ingenting var omöjligt, säger Magnus Lindström, grundare. 

Erans lättsamma sinnesstämning genomsyrar hela konceptet. Likt ett franskt brasserie serveras frukost, lunch, middag och bakverk hela dagen lång. På menyn hittar du franska klassiker som croque monsieur, bondsallad och moules marinières.

– Varför inte slinka in för sniglar redan klockan 11? På La Belle ska det vara lika självklart att slå sig ned med en kaffe, tidning och croissant en tidig morgon som sen eftermiddag, och titta på alla människor som strosar längs gågatan utanför. Eller möta sina vänner för en lunch som aldrig tar slut och övergår till middag. Det finns inte en tid för något – det finns tid för allt, säger Totte Svanström.

Krögarna bakom La Belle har huserat på NK i flera år och ännu längre i branschen. År 2000 grundades Swedish Taste av Magnus Lindström, tvåfaldig OS-medaljör i gastronomi och vinnare av Årets Kock 2003. Senare anslöt kompanjonerna Totte Svanström, köksmästare, och Gustav Johansson, restaurangchef. Tillsammans har de drivit flera framgångsrika koncept och har i dag en matstudio på Sankt Eriksgatan i Stockholm och en restaurang i de anrika källarvalven på NK i Göteborg. La Belle är deras senaste tillskott.

– Samarbetet med NK började redan 2014. Sedan dess har vi växt samman och fått chansen att odla nya koncept tillsammans, säger Gustav Johansson, restaurangchef.

4 snabba med köksmästare Totte Svanström

Kan du franska?
Jag
gjorde praktik i två månader i Strasbourg, men kan främst köksfranska. Ord vi använder ofta är julienne, det vill säga att strimla grönsaker i fint skurna stavar, och mis en place, att förbereda och duka upp alla råvaror och redskap så allt har sin plats.

Topp tre franska ostar?
Min favorit är Brillat Savarin – en fet, krämig ost som är fantastisk god med torkade jordgubbar. Det är även drottning Silvias favoritost! Sedan gillar jag Selles-sur-Cher som är en liten getost, och Comté.

Vad är hemligheten bakom en perfekt fransk löksoppa?
Som för de flesta rätter – riktigt bra råvaror. Hemligheten att steka löken under lång tid så den får
den karaktäristiskt söta smaken. Sedan är det buljongen som spelar huvudrollen här, får den tillräckligt mycket kärlek kan inget gå fel. Snåla heller inte med gruyèren. Nu avslöjade jag många hemligheter!

Vilken är din franska paradrätt?
Våra fantastiska sniglar med vitlök och örter, eller tarte flambée, en fransk pizza på ett luftigare bröd. Den är svårslagen för att den går att variera i oändlighet. Missa inte dessa när du kommer hit!

logga in med lösenord

LOGGA IN TILL EN NY DEL AV NK NYCKELN

  • Ta del av ditt digitala medlemskort
  • Få tillgång till personliga erbjudanden
  • Upplev nya och aktuella förmåner
  • Få information om din medlemsnivå och personliga bonussaldo
  • Samla fler poäng och bjud in en vän
Läs mer om medlemskapet