Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.
Sofia Lynggaard

Sofia Lynggaard Normann tar Ole Lynggaard Copenhagen ner till havets djup

Det danska smyckesvarumärket Ole Lynggaard Copenhagen är kända för sin eleganta design och hantverk av högsta kvalitet. Bakom namnet står en hel familj som under sex decennier har byggt upp ett av Skandinaviens främsta varumärken inom handgjorda smycken. Nu är tiden inne för Ole Lynggaards barnbarn, Sofia Lynggaard Normann, att ta steget in i familjeföretaget med havsinspirerade smycken. Vi har träffat Sofia för att ta reda på mer om bakgrunden till kollektionerna Under the sea och Young Fish.

Hej Sofia! Har du alltid känt att du vill vara en del av din familjs varumärke?

Jag har alltid varit kreativt lagd och har ritat, målat, skapat klänningar, scenografi och dekorationer så länge jag kan minnas. Det är ett sätt för mig att uttrycka mig på. Men det har aldrig funnits några förväntningar på att jag ska bli en del av företaget, och min mamma (Charlotte Lynggaard red. anm.) har alltid uppmuntrat mig att ta min tid och följa min intuition. Efter att ha avslutat gymnasiet bodde jag i Australien i ett år och efter det studerade jag design och smycken på olika skolor, först i Köpenhamn, sedan i Antwerpen och London. Jag lärde mig nya färdigheter och min passion för design växte sig ännu starkare. Inspirationen till mina egna smyckekollektioner började blomstra och jag utvecklade min egna värld. De senaste tre åren har jag varit del av familjeföretaget på heltid. Jag älskar hur hantverk och kreativitet är hjärtat i allt vi gör inom varumärket.

Vad var reaktionerna från din familj när du delade dina tankar om smyckekollektionen? 

Från min första skiss tills i dag har det gått fem år. Jag har spenderat lång tid med att skapa och utveckla detaljerna. När jag delade mina första Young Fish-skisser med min mamma var hon mycket stöttande. Jag tror att hon kunde känna min energi och drivkraft, och det betydde mycket för mig.

Förra året visades mina smycken för första gången på utställningen ”DIAMOND JUBILEE. OLE LYNGGAARD COPENHAGEN – 60 YEARS OF FINE JEWELLERY DESIGN” på Øregaard Museum. Där hade jag möjlighet att visa morfar (Ole Lynggaard red. anm.) vad jag hade arbetat med. Han studerade noggrant mina kollektioner, lade sina händer på mina axlar och sa stolt: "Detta är en tolva". Det var en stor stund för mig. Jag har sett upp till honom i hela mitt liv och vi har en mycket speciell relation. Det gör mig känslosam bara att tänka på det.

Bild
Bild

Hur är det att arbeta tillsammans med dina närmsta familjemedlemmar?

För mig är det fantastiskt att kunna arbeta med min familj. Men jag tror också att det är viktigt att följa sitt eget hjärta. Jag tillbringade en lång tid med att utveckla mina första designidéer innan jag visade dem för min familj. Jag ville själv utforska detaljerna och formerna och känna var det ledde. Jag uppskattar att jag kan dela passionen för hantverk och design med min familj. Vi stöttar varandra, lär av varandra och inspirerar varandra mycket.

Din inspiration kommer från havet – berätta mer om det.

Mina smycken är inspirerade av livet under havsytan som jag blev förälskad i när jag dök i Australien. En värld där ljuset ger liv åt färgerna och en värld som alltid är i rörelse. Det är också en påminnelse om att vara närvarande, fördjupa dig i detaljerna och upptäcka de små sagorna runt omkring dig. Varje gång du dyker ner under havets yta ser naturen annorlunda ut, och varje gång upptäcker du något nytt. Fiskar, tång, koraller, vågor, strömmar eller nya strukturer i sanden.

Hur skulle du beskriva din smyckesdesign? 

Jag har alltid varit väldigt lekfull i mitt sätt att arbeta på. Jag älskar att skapa mina egna uttryck och vara kreativ. Samtidigt älskar jag också en tidlös, klassisk design. Jag värdesätter detaljer, kvalitet och hantverk. Någonting som känns bra och som nästan blir en del av dig – som du kan bära om och om igen och styla på nya sätt. Min Young Fish-ring sitter på mitt lillfinger och är som en liten vän jag alltid har med mig.


Du hittar kollektionerna Under the sea och Young Fish på avdelningen NK Fine Jewellery & Watches, Entréplan på NK i Stockholm. Ett utvalt sortiment från Ole Lynggaard Copenhagen säljs även online. 

 

Läs mer

Lär känna familjen Lynggaard

När Ole Lynggaard började tillverka smycken i eget namn slog de ner på den danska marknaden som en gyllene diamantbomb. Det Ole Lynggaard formgav blev omedelbart en succé. Under 70-talet utvecklades kollektionerna och varumärket började leta sig utanför Danmarks gränser. NK var en av de allra första internationella kunderna.

Läs mer

Ole Lynggaard

logga in med lösenord

LOGGA IN TILL EN NY DEL AV NK NYCKELN

  • Ta del av ditt digitala medlemskort
  • Få tillgång till personliga erbjudanden
  • Upplev nya och aktuella förmåner
  • Få information om din medlemsnivå och personliga bonussaldo
  • Samla fler poäng och bjud in en vän
Läs mer om medlemskapet