Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.
Oscar Jacobson

Smoking – så bär du den i vinter.

Smokingen, mannens kanske elegantaste klädesplagg, har nog aldrig varit mer aktuell. Ett plagg lika starkt associerat med fest som tradition har fått ett välförtjänt uppsving de senaste åren, mycket tack vare Ian Flemings fiktiva agent 007. Till skillnad från fracken som ofta förknippas med Nobelfest eller de mest högtidliga ceremonierna passar smokingen till allt från middagsbjudning till bröllopsfest.

Text: Andreas Weinås.

Smokingens historia sträcker sig tillbaka till 1860-talet då kung Edward VII av England skall ha bett sin skräddare att sy upp en modifierad version av fracken, utan skörtlar för en modern och för tiden mer avslappnad festklädsel. Namnet tuxedo som plagget kallas i USA sägs härstamma från medlemsklubben Tuxedo Park där affärsmannen Henry Potter, efter att ha besökt den brittiska kungen på Sandringhams slott, blev så inspirerad att han själv lät sy upp ett liknande plagg till den amerikanska elitens stora förtjusning. 

Den traditionella smokingen karaktäriseras av en enkel- eller dubbelknäppt, svart eller midnattsblå kavaj i ull med sidenklädda slag och matchande ullbyxor med revärer längs sidorna. Den bärs med vit smokingskjorta som kan ha ett plisserat eller pikéförstärkt bröst och alltid dubbla manschetter. På fötterna bär man traditionellt ett par lackskor eller ett par operapumps med en diskret silkesrosett över tån. Just operapumps är en av de äldsta skomodellerna i den manliga garderoben och signalerar lika mycket mod som elegans. Sist men inte minst, i den perfekta smokingklädseln hittar vi den svarta flugan. Oavsett vad Hollywoodelitens stylister vill påstå så syftar klädkoden black tie till just en svart, och gärna egenknuten fluga, inte en svart slips. Om det står smoking, tuxedo eller black tie på inbjudningskortet är det den här mer traditionella tolkningen man bör utgå från.

Den formella tolkningen av smoking är dock långt från den enda. Det finns mängder av kreativa versioner där en smokingjacka i buteljgrön, vinröd eller midnattsblå sammet, och de är fullt acceptabla vid mindre bjudningar. Just sammetsversionen har sin koppling till den historiska rökrocken som herrarna ofta bytte om till när det skulle rökas cigarr under frackmiddagar, så att deras bordsdam skulle besparas den kraftiga rökdoften när de kom tillbaka till bordet. Plaggets svenska namn har sitt ursprung i just detta plagg men uttalas paradoxalt ”småååking” till skillnad från det brittiska ordet för rökning.

Oscar jacobson

Franco Smokingkavaj Regular Fit, 4 999 kr, Oscar Jacobson.

Oscar jacobson

Hyde Smokingskjorta Regular Fit, 1 499 kr, Oscar Jacobson.

En annan inspirerande tolkning av smokingjackan är den vita versionen som populariserats mycket tack vare James Bonds förkärlek till plagget i flera av de klassiska filmerna. Ursprunget till just den vita smokingjackan härstammar även den från britterna vars kolonier i tropikerna och Indien ställde krav på ett svalare alternativ än de traditionellt mörka. Då vitt reflekterar solljus blev detta ett alternativ för smokingmiddagar och fester på sydligare breddgrader. Likt sammetsjackan bärs även den vita smokingen med traditionella svarta byxor, vit skjorta och svart fluga.

För många symboliserar smokingen en 1920-talets era av glamour och elegans, men även om du inte råkar vara inbjuden på en storslagen fest i stil med F. Scott Fitzgeralds The Great Gatsby finns det goda anledningar att överväga plagget för hösten. Smokingen kan vara ett utmärkt sätt att liva upp en middagsbjudning för vänner och bekanta. Och vill du skapa en personlig, kreativ tolkning för en kväll på stan så har det här plagget mycket att erbjuda. Varför inte kombinera smokingjackan med ett par svarta jeans, en tunnstickad svart polotröja och ett par svarta tasselloafers? Med hjälp av de enkla stylingkneoen blir det formella plagget en sober och avslappnad outfit för en kväll på krogen.

Utvalt smokingmode

Oscar jacobsson

Frampton Smokingkavaj Regular Fit Sammet, 4 799 kr, Oscar Jacobson.

Oscar Jacobson
Oscar Jacobson

HITTA TILL Oscar jacobson PÅ NK

logga in med lösenord

LOGGA IN TILL EN NY DEL AV NK NYCKELN

  • Ta del av ditt digitala medlemskort
  • Få tillgång till personliga erbjudanden
  • Upplev nya och aktuella förmåner
  • Få information om din medlemsnivå och personliga bonussaldo
  • Samla fler poäng och bjud in en vän
Läs mer om medlemskapet