Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.
Design Week at NK

DESIGN WEEK PÅ NK

Den 4–10 september hyllar vi återigen svensk design under parollen Design Week på NK – en hel vecka dedikerad till nyheter, långsiktig inredning och dekor som lyfter hemmet. Ta del av det senaste inom designvärlden och upptäck morgondagens nya talanger genom Together-stipendiet. Välkommen till Design Week på NK. 

Veckans utställare

Jonas

Karmstol Liv av Jonas Bohlin, producent Christine Ingridsdotter.

Made in Sweden

I Ljusgården hittar du utställningen Made in Sweden, ett samarbete mellan NK Inredning och Stockholm Design Week. Installationen Made in Sweden är en del av NK Inrednings engagemang med att uppmärksamma och lyfta lokal produktion och design. Installationen visar produkter från en rad olika företag som har sin tillverkning i Sverige, däribland Tre Sekel, Joy Objects, Verk, Bebo Objects, Gustaf Westman, Tallum och Dry Studio.
Cream

Bild från CREAMs tidigare utställning på NK. 

CREAM

Nu återkommer CREAM till NK för en ny utställning. CREAM är en utställningsplattform skapad av konstrådgivaren Jonas Kleerup och varumärkesbyrån tätatät® och fokuserar på gränslandet mellan konst, design och hantverk. Föremålens egenskaper får besökaren att fundera över varför vi drar gränser mellan de olika kategorierna. Utställningen är öppen till och med den 31 oktober på Nedre plan intill avdelningarna Georg Jensen och Bookbinders Design.

Together-stipendiet

Under Design Week uppmärksammar vi stipendiet Together – ett designinitiativ som avdelningen NK Inredning har startat. Stipendiet har getts ut sedan 2022 genom Kadi Harjak, ägare och VD på NK Inredning, med syftet att skapa spännande samarbeten mellan designers, värna om hantverksmässig och lokal produktion samt stötta unga designers i deras arbete. 

Upptäck finalisterna för 2023 nedan och ta del av föremålen i skyltfönstret vid huvudentrén på Hamngatan. 

Olivia

Olivia Åhman

"I Copper Chair har jag experimenterat med samspelet mellan funktion, form och materialitet. Där leken med gravitation och tyngd ur en estetisk synvinkel ständigt varit en ledande faktor. Vikten av att kunna sitta bekvämt, trots att det kanske inte förväntas av möbelns form."
Emilia

Emilia Lamberg

"Poppy är resultatet av en undersökning i hur en tallrik kan formges utifrån ett mer inkluderande perspektiv. Med fokus på nedsatt förmåga i händerna har jag tagit fram en del av en servis som genom sin form erbjuder användaren att på olika sätt greppa, bära, äta och stapla tallriken."
Emil

Emil Andersson

"Tanken är att denna stol ska väcka samtal om vad som är hållbar design. Genom att återanvända tyger visar denna stol att man kan hitta sätt att skapa snygg design av återvunnet material. Oavsett om den placeras i ett modernt vardagsrum, ett industriloft eller ett miljömedvetet kontorsutrymme."
Carl

Carl Folkesson

"Symbiotic Waste innehåller ett antal exempel på att omvärdera avfall och se möjligheter i både form och material. Genom att se bitarnas potential och formge nya produkter, uppbyggda av industrins avfall, så kan det vara möjligt att reducera energikrävande processer och skapa cirkulära kretslopp. Projektet har resulterat i fem produkter: en stol, en ljusstake, en lampa, en vas och ett bord."
Lovisa

Lovisa Finnström

"I dagbädden ALM är allt material från ett och samma träd. Detta stycke alm (3 meter lång, 60 cm bred och 7 cm tjock) har tillhört HDK-Valand i över 30 år och mitt projekt fick möjligheten att förädla detta material. Formgivningen är präglad av almens naturliga egenskaper och varje del i dagbädden har sitt unika mått och sin unika plats. Med hjälp av Almens varma toner, mjuka former och livfulla ytor är dagbädden formgiven för att bjuda in till vila."
Rebecka Hansson & Elin Starkenberg

Rebecka Hansson & Elin Starkenberg

"Den bortglömda gillestugan och dess idé om ett ungdomligt sällskapsrum var något vi ville återskapa i en ny tappning. Inspirerade av space age, postmodernism och 70-talets typiska trämöbler valde vi att låta tre gestalter, tillverkade i svensk furu och läder från Tärnsjö garveri, växa fram."
Karin

Karin Bolin

"Ett utforskande projekt vars syfte varit att experimentera med olika utdömda material. Arbetet omfattar diverse tekniker där dessa material får ta plats som en motreaktion på möbelindustrin resursanvändning. Projektet är ett ifrågasättande av branschens normer och industrins värderingar angående vilka material som är brukbara och inte. Jag har under min process lagt värde i materialets egna egenskaper och låtit formen skapas utefter det."
John

John Funkquist

"I mitt examensarbete har jag arbetat med att bygga möbler och rumsgestaltande komponenter genom att på olika sätt spänna tunna ribbor av trä. Att arbeta med spänt trä är ovanligt och tekniken ger möjlighet att åstadkomma nya former och konstruktioner. Hyllan är byggd utan lim och alla delar är på olika sätt spända. Genom spänningen konstrueras och formas möbeln och möjliggör ett nytt formspråk."
Rebecca Nilsson

Rebecca Nilsson

"Urskog är ett skrivbord som har skapats med omsorgsfullt utvalt trä från hållbara skogsbruk. Den naturliga ådringen och texturen i träet ger varje skrivbord en unik karaktär som berättar om skogens historia."
Logga in