Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.
Doftexpert på NK Beauty.

NK i går, i dag och
i morgon.

Allt började med en dröm om en kommersiell och kulturell teater.

NK:s grundare, Josef Sachs, föddes den 4 januari 1872 i Stockholm. Hans familj drev familjeföretaget Joseph Leja, som på sin tid var ett av Stockholms största detaljhandelsföretag. Josef Sachs var 20 år gammal när han 1892 blev vd för Joseph Leja.

1902 grundade han aktiebolaget Nordiska Kompaniet, och det första NK-varuhuset öppnade på Stureplan. 13 år senare, 1915, slog varuhuset på Hamngatan upp portarna för första gången – till mångas förtjusning ingick Sveriges första rulltrappa i inredningen. Den ikoniska byggnaden uppfördes av arkitekten Ferdinand Boberg, och blev hans sista verk som arkitekt. Det är efter honom Bobergs Matsal har fått sitt namn.

Under de första första 20 åren drev Josef Sachs inte bara varuhus i Sverige, utan även i S:t Petersburg, Moskva och Buenos Aires. NK i Göteborg etablerades 1971 och firar snart 50 år som del av stadens gatubild.

Ambitionen redan från starten var tydlig – NK är en kommersiell och kulturell teater. Under åren har många oförglömliga personligheter och exklusiva lanseringar passerat revy i varuhuset. För att bara nämna några har vi haft besök av stjärnor som Josephine Baker, Christian Dior och Diane von Furstenberg, samt flera kungligheter. Josef Sachs brukade sammanfatta NK-idén och varuhusets breda sortiment med just meningen: ”Kunden är kung, och kungen är kund”.

Under parollen ”Först med det senaste” har vi lanserat många nyheter på den svenska marknaden. Vi var först med att lansera jeans, Barbiedockan, leksaker från Lego, nylonstrumpan, djupfrysta grönsaker, platta möbelpaket och tv:n, bland många andra produkter. I nutid har vi välkomnat en mängd Sverigeexklusiva avdelningar, som Balenciaga, Valentino och Loewe – och ännu fler spännande lanseringar är på ingång.

Visste du att?

NK hade Sveriges första rulltrappa, den fanns redan vid invigningen 1915. De första veckorna var de tvungna att stängas av, därför att det var så mycket barn som busåkte i dem.

NK hade under sina första 20 år varuhus inte bara i Sverige, utan även i S:t Petersburg, Moskva och Buenos Aires.

I början av 1940-talet kom designern Elias Svedberg med en serie möbler från NK:s möbelfabrik i Nyköping. Den så kallade Trivaserien var monterbara möbler som kom i platta paket, och det var den serien som inspirerade Ingvar Kamprad.

Varuhuset har lanserat många absoluta nyheter för Sverige. NK var först med att lansera jeans, och även först med att ta in Barbiedockan, leksaker från Lego, nylonstrumpan, djupfrysta grönsaker och tv, bland många produkter.

Fasad.
NK – en scen för samtiden.
Hufvudstaden AB
Hufvudstaden AB
En driftform i tiden.

logga in med lösenord

LOGGA IN TILL EN NY DEL AV NK NYCKELN

  • Ta del av ditt digitala medlemskort
  • Få tillgång till personliga erbjudanden
  • Upplev nya och aktuella förmåner
  • Få information om din medlemsnivå och personliga bonussaldo
  • Samla fler poäng och bjud in en vän
Läs mer om medlemskapet