Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.
NK Hållbarhet header.

NK Utmärkt.

NK Utmärkt - en ny hållbarhetsmärkning.

Som ett led i vårt hållbarhetsarbete lanserar vi nu NK Utmärkt, en ny märkning som lyfter fram produkter i varuhuset som på ett eller annat vis tar större hänsyn till människa och miljö. Det kan vara att de är miljömärkta, att de är gjorda av olika typer av hållbara material eller att produktionen har skett med stort socialt ansvar. Håll utkik i varuhuset och läs mer om märkningen här.

 

Vad innebär NK Utmärkt?

Hållbarhet på NK.

På NK ställer vi kontinuerligt krav på de varumärken och produkter som finns under vårt tak. Det är vår ambition att de varor och produkter som finns i varuhusen är tillverkade på ett hänsynsfullt sätt både för människa, djur och natur. Allt som produceras skapar ett klimatavtryck. På NK är vi medvetna om att vår bransch är långt ifrån hållbar. Ett av våra mål är att varuhuset successivt ska präglas av större valmöjligheter av produkter med extra omtanke om miljö och människa. 

I varuhusen utgår vi alltid från att du som kund och din upplevelse hos oss är speciell – och ingenting kan vara mer speciellt eller värdefullt än ett hållbart tankesätt. När en utvald vara inte bara skänker glädje åt dig som kund utan även åt människa och miljö så är den varan utmärkt. Ekologiskt, miljömärkt, återanvänt, återvunnet, mer hållbara material eller en Fairtrade-märkt produkt kan vara Utmärkt på NK.

En NK Utmärkt-märkt produkt innebär inte att andra varor är sämre, men förhoppningen är att NK Utmärkt kan väcka nyfikenhet och ett ökat intresse för hållbarhet både hos våra medarbetare och för dig som kund. 

En Utmärkt vara på NK ska uppfylla minst ett av nedan kriterier.

Kriterier för NK Utmärkt.

MILJÖMÄRKT PRODUKT.

Miljömärkta varor har producerats med stor hänsyn till människa och miljö genom hela dess livscykel. Vi godkänner följande etablerade miljömärkningar för NK Utmärkt:

 • EU Ecolabel
 • Svanen
 • Bra miljöval
 • Blue Angel Eco Standard
 • FSC (gäller trä- och pappersprodukter)
 • PEFC (gäller trä- och pappersprodukter)

PRODUKTER AV EKOLOGISKT MATERIAL.

Ett material eller en råvara som har producerats på ekologisk grund har producerats utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel. En NK Utmärkt-vara inom detta kriterium ska bestå av minst 50 % ekologiskt material och detta ska styrkas med certifiering från någon av följande etablerade organisationer:

 • Global Organic Textile Standard (GOTS) – gäller textilier
 • Organic Content Standad (OCS) – gäller textilier
 • Krav – gäller livsmedel
 • Organic Food Chain (OFC) – gäller livsmedel
 • EcoCert – gäller kosmetik
 • NATRUE – gäller kosmetik

PRODUKT MED ÅTERANVÄNT MATERIAL.

Att återanvända kan spara mängder av resurser och belastning på miljön. Produktion av nya material som exempelvis nya textilier medför ofta stor miljöpåverkan. Produktionsledet i textiltillverkning kräver enorma mängder resurser i form av råvaror, energi, vatten och kemikalier och kan även orsaka föroreningar. Det påverkar såväl klimatet som miljö men även hälsan i tillverkningsländer. Om vi återanvänder textilier och även annat material istället för att köpa nytt kan vi minska förbrukningen av nya resurser. För att en vara ska uppfylla vårt kriterium för NK Utmärkt ska produkten bestå av minst 50 % återanvänt material, samt underlag som styrker att materialet är återanvänt. Märkningar vi godkänner är:

 • Bra miljöval Redesign
 • Bra miljöval Second hand

PRODUKT MED ÅTERVUNNET MATERIAL.

Återanvända är oftast bättre än återvunnet. Gällande textilier är miljövinsterna i många fall större med återanvända än återvunnet material, främst för att återvinning endast ersätter råvaruproduktionen. Att producera återvunnet material kräver även det resurser som energi. Men att välja återvunnet istället för nyproducerat kan trots detta bidra till att spara både energi och naturens resurser. För NK Utmärkts kriterum ska produkten bestå av minst 50 % återvunnet material. Vi godkänner återvunnet material certifierade enligt följande märkningar: 

 • Global Recycled Standard
 • Recycled Claim Standard

PRODUKT MED MER HÅLLBARA MATERIAL.

För NK Utmärkts kriterum ska varan innehålla minst 50 % av följande material, och med underlag som styrker detta: 

 • TENCELTM Lyocell fibers
  Lyocell framställs av cellulosa från bok- och eukalyptusträd. Lyocell är ett mer miljövänligt alternativ än traditionell viskos (som också produceras på naturfiber), då kemikalierna återvinns i tillverkningsprocessen och tillverkningen är mindre energikrävande. Att Lyocell tillverkas i en cirkulär process med ytterst få restkemikalier gör det skonsammare mot miljö och människan än exempelvis både bomull och viskos.
 • TENCELTM Modal fibers
  Modal tillverkas av cellulosa från bok- eukalyptosträd. Fibrerna tillverkas med låg miljöpåverkan och en stor del av kemikalierna som används i processen återvinns. Träråvaran som används är från ansvarsfullt skogsbruk med FSC- eller PEFC-certifiering.
 • LENZINGTM ECOVEROTM fibers
  LENZINGTM ECOVEROTM är en mer hållbar variant av viskos som till skillnad från traditionell viskos enbart tillverkas av träfiber från certifierade och kontrollerade källor för att säkerställa ansvarsfullt skogsbruk, samt tillverkats i en cirkulär produktionsprocess.

PRODUKT TILLVERKAD MED STORT SOCIALT ANSVAR.

Fairtrade-märkta produkter kan lyftas fram som NK Utmärkt. Fairtrade är en oberoende certifiering med uttalat mål att motverka fattigdom och stärka människors inflytande och handlingskraft – med syfte att skapa förändring och utveckling. För att en vara ska kunna bli Fairtrade-märkt måste en rad krav i leverantörskedjan vara uppfyllda. Kraven bygger på internationella Fairtrade-kriterier för ekonomisk, social och miljömässig hållbar utveckling.

LÄS MER OM VÅRT HÅLLBARHETSARBETE.

Nk guide.
Vår hållbara kasse finns i två olika modeller och är tillverkad av återanvända hotellakan. Kassen säljs exklusivt hos NK Kundservice i Stockholm och Göteborg.
Sustainability NK
Även om vi på NK älskar trender slår vårt hjärta extra för det klassiska och tidlösa.
swedish stockings
Swedish Stockings förenar hållbarhet och design, inte bara genom strumpor och tights – varumärket gör dessutom möbler av återvunnet material.