Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.
Charlotte Lynggaard i ateljén.

Charlotte Lynggaard: ”Jag har alltid tusen idéer.”

Med Ole Lynggaard Copenhagens BoHo Collection visar den danska guldsmeden och smyckesdesignern att framtiden handlar om ett allt mer utsökt hantverk. Vi får även veta hennes bästa gåvotips.

Text: Daniel Björk

Charlotte Lynggaard vid ritbordet.

Medan många varumärken försöker göra sin produktion och design allt enklare dras Charlotte Lynggaard till det motsatta. Hon säger att hon vill göra saker och ting mer komplicerade, med fler detaljer och mer hantverk. Ädelstenarna och materialen får också gärna bli ännu mer utvalda och speciella.

Hon har alltid drivits av en önskan att skapa, men när hon var liten var det inte ädla metaller utan snarare textil och papper.

– Hela idén om att skapa något med en väldigt hög nivå på hantverket har alltid fascinerat mig, säger Charlotte Lynggaard när vi samtalar över telefon.

Det är en mångfacetterad skaparförmåga hon bär på men den är starkt förankrad i de smycken som hon designar för Ole Lynggaard Copenhagen, familjeföretaget som startades av hennes far.

– Det är en bra plats för mig, för i bolaget kan jag följa min passion att skapa smycken, men jag kan också skapa ett helt universum, ett smyckeshus.

 

Kreativ – genom hårt arbete

Att ständigt behöva vara kreativ kräver stimulering och Charlotte berättar att det ofta handlar om att finna rum för den i en hektisk tillvaro. Men hon går så klart även på museum, hon läser – helst om personligheter under 1920-talet – och hon målar mycket.

– Mycket av kreativiteten kommer sedan genom hårt arbete och genom att fortsätta jobba. Fast jag är lyckligt lottad för jag har alltid tusen idéer, berättar Charlotte.

Den senaste kollektionen som Ole Lynggaard Copenhagen har introducerat – The BoHo collection – visar upp Charlotte Lynggaards övertygelse om att höja hantverksmässigheten än mer. Kollektionen är en hyllning till världens alla vackra ädelstenar och varje smycke är individuellt format med unika diamanter och stenar. 

Idén till kollektionen kom efter att Charlotte Lynggaard och hennes man hade varit i Italien och lärt sig arbeta med lera på ett nytt sätt. När hon var tillbaka i Hellerup blandades tekniker hon hade lärt sig med hennes intresse för naturen, resultatet är ett vackert grenverk i guld som omsluter stenarna i kollektionen. 

Kvinnor i centrum

En annan stor källa till inspiration är de kvinnor Charlotte Lynggaard har omkring sig. Kvinnor är ständigt något hon tänker på när hon arbetar med ett smycke. 

– Det kan vara kvinnor jag ser när jag reser, kvinnor från olika kulturer, det kan vara mina döttrar, deras vänner, min egen mor. Och jag har turen att vara kvinna själv, så jag skapar smycken för mig själv också.

Hon påpekar att det är viktigt att designa smycken som kvinnor kan göra till en del av sin egen stil, som kan stylas på olika sätt så att till exempel ett örhänge får en personlig betydelse för kvinnan som bär det.

– Det är också viktigt att man kan röra på sig när man bär smycken. Många kvinnor har hektiska liv så det måste vara enkelt att ha på sig dem, det får inte bli för komplicerat.

 

Konsten att ge

I dessa tider funderar många på att ge bort ett smycke och Charlotte Lynggaards personliga tips är att betrakta personen noga och fråga sig vad för slags person det är. Ibland kan hon se kunder i butiken som funderar på att köpa ett dyrt smycke, men att det inte alls är rätt för personen. Då brukar hon föreslå något annat.

– Jag tycker det är väldigt viktigt att smycket passar personen så att de får ett allt starkare band till det ju mer de bär det.

Så hur gör hon?

– Jag tittar på allt. På personen, hur de klär sig, hur de rör sig, hur de ser ut. Ibland pushar jag lite. En del människor behöver en liten push.

Guldsmide hos Ole Lynggaard Copenhagen.
Ole Lynggaard Copenhagen Elephant Charm.

Till din fru: Elephant hänge i 18 karat guld med diamanter

”Den första Elefant-designen någonsin skapade min far till min mor när de firade deras 25-åriga bröllopsdag. Sedan dess har han designat en hel kollektion av hängen, bland annat denna elefant prydd med 260 diamanter.”

Ole Lynggaard Copenhagen Elephant charm, My little world.

Till din dotter: Elephant My Little World hänge i 18 karat guld

”Som en ikon för lojalitet, styrka och lycka är elefant-hänget My Little World en symbolisk gåva till din lilla (stora) kärlek.”

Ole Lynggaard Copenhagen Nature ring.

Till din syster: Nature ring i 18 karat guld med och diamanter

”En tidlös ring inspirerad av naturen som är lika fin i sin enkelhet som när den kombineras med andra ringar från Nature-kollektionen.”

Ole Lynggaard Love Link.

Till din tilltänkta: Love halsband i 18 karat guld och roséguld

”Ett guldhalsband är en klassisk gåva till någon speciell. Varje länk är unik och satinerad [en matt effekt genom små skåror] för hand i vår verkstad norr om Köpenhamn, vilket skapar ett smycke fullt av iögonfallande detaljer.”

Ole Lynggaard Shooting stars Giga örhängen.

Till din mormor eller farmor: Shooting Stars Giga örhängen i 18 karat guld med 12 diamanter

”Shooting Stars-örhängen fungerar såväl till vardags som till fest och de kan kombineras med lekfulla påhängen från kollektionen för att skapa din egen personliga look.”

Ole Lynggaard Snakes ring.

Till din mamma: Snakes ring i 18 karat guld med en cabochonslipad turkos

”Hela Snakes-kollektionen består av uttrycksfulla smycken, designade av min far, Ole Lynggaard. Denna skulpturala ring är tillverkad i 18 karat guld och fattad med en unik turkos sten som sätter kant på vardagen för dess bärare.”

Ole Lynggaard Copenhagen Julius armband.

Till din make: Julius armband

”Till en början designade jag detta armband som en julklapp till min son, Julius. Det är en tidlös klassiker som är den perfekta accessoaren för mannen i ditt liv. Armbandet är tillverkat i 18 karat guld och designat med fem stämplar längs med armbandets ena sida.”

Ole Lynggaard Copenhagen Life armband.

Till din son: Life armband

”De handgjorda Life-armbanden är designade med ett lås i 18 karat guld och är en gåva för den aktiva mannen. Kan bäras i sig själv för den ovane smyckesbäraren, men är också en fin kombination tillsammans med andra armband eller en klocka.”

Ole Lynggaard Copenhagen finner du på NK Fine Jewellery & Watches, Entréplan, NK Stockholm.