Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.
Par i denimjackor.

Denim genom historien

1947 var året då jeansen kom till NK och vi blev därmed först i landet med att sälja plagget. Följ med på en resa genom det älskade materialets historia.

Text av Saga Loxdal, fotografi av Mathias Nilsson.


Jakten på ett slitstarkt material


Jeanstyget är ett slitstarkt plagg som håller över tid. De allra flesta har ett par jeans i garderoben, men ändå fortsätter den långa jakten på de perfekta jeansen genom hela livet. 

De allra första jeansen skapades redan 1872 av Levi Strauss tillsammans med skräddaren Jacob Davis. Materialet föddes ur ett behov av tillräckligt slitstarka kläder för de som arbetade under krävande förhållanden. Levi Strauss drömde om att hitta ett textilt material som kunde uppfylla de hårda kraven på slitstyrka, och denim blev svaret. De första jeansen var bruna och blev snabbt populära bland guldgrävare, cowboys och andra arbetare som krävde tåliga byxor. 

I takt med att jeansen vann popularitet världen över ville Levi göra färgen mer exklusiv och hörde då talas om den franska staden Nîmes som sedan 1700-talet varit kända för sin tillverkning av blåfärgad bomull och ett starkt, tättvävt, sidenliknande tyg som kallades för serge. När Levi gick över till att tillverka sina byxor i blått kallade han dem därför för serge de Nîmes, alltså siden från Nîmes. Vilket snart skulle komma att förkortas till denim.

Denim

Urklipp från 1947 ur Nordiska Museets digitala arkiv.

shoppa denim online.

Jeans.

Från Nordiska Kompaniets jeansskyltning 1973 från Nordiska Museets digitala arkiv. Fotograf: Ludwig Metz.

Benämningen jeans kom inte till förrän under 30-talet, och i Europa kom man inte igång med tillverkningen av denim förrän 1947, och då bara i herrstorlekar. Damerna fick vänta med att testa de slitstarka byxorna till 1956 då man även började tillverka jeans i storlekar för kvinnor.

Denim fick sitt stora genomslag på modemarknaden under 50-talet då man började presentera alternativa modeller med dragkedjor. Arvet från arbetarna och revolutionärerna levde med länge och representerades av kända rebeller såsom James Dean i kultfilmen Rebel Without a Cause.

NK var det första svenska varuhuset att ta in och sälja jeans. och idag lever jeansarvet vidare genom varuhusets expertis. Välkommen in till NK när det är dags för dig att hitta de perfekta jeansen.

logga in med lösenord

LOGGA IN TILL EN NY DEL AV NK NYCKELN

  • Ta del av ditt digitala medlemskort
  • Få tillgång till personliga erbjudanden
  • Upplev nya och aktuella förmåner
  • Få information om din medlemsnivå och personliga bonussaldo
  • Samla fler poäng och bjud in en vän
Läs mer om medlemskapet