Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.
Ebba Kleberg von Sydow

Ebba Kleberg von Sydow kan säker stil.

Årets konferencier för NK Galan i Göteborg har blivit ett folkkärt namn i Sverige. Här berättar Ebba Kleberg von Sydow om hur NK väckte hennes intresse för mode och hur du gör för att hitta din personliga stil.

Text Karolina Brock.

Ebba kleberg von sydow

Ebba gör sig redo under NK Galan 2021. Foto: Rebecka Bjurmell

Du kanske har hört hennes podd Säker Stil som hon gör tillsammans med Emilia de Poret, följt tv-programmet Ebbas Stil, sett henne leda Gomorron Sverige eller läst någon av hennes kokböcker som hon har gjort tillsammans med sin syster.

Men hur fick Ebba Kleberg von Sydow rollen som hela Sveriges modekonsult och varför vill vi bara se, höra och läsa mer av henne? När vi träffas över videolänk är det lätt att förstå varför. Vi möts någonstans mellan familjens morgonrutin och förmiddagens plåtning. Osminkad och klädd i en hoodie äter hon frukostfrallan medan hon berättar om hur vi kan utmana oss själva för att hitta vår egen stil. Hon gör det hon brinner för och arbetet och livet är tätt sammanflätade. Ebba von Sydow är den hon är utan krusiduller.

Under NK Galan i Göteborg är det hon som leder festligheterna där stilsamtal och prisutdelningar står på schemat. Någonting hon gjort många gånger förut, men samtidigt är det första gången på väldigt länge.


Du är NK Galans konferencier i Göteborg där du bland annat håller i två stilsamtal. Vad ser du mest fram emot?
Det är ju naturligtvis så att man är lite pirrig. Äntligen har vi möjligheten att samla människor och mötas på riktigt kring kärleken till mode. Det är förstås även spännande att diskutera med branschprofiler som Daniel Lindström, Tina Lundin och Lina Magassa – och att dessutom kunna inspirera ännu fler genom att dela deras tankar tack vare plattformen NK. Det känns väldigt lyxigt att få ses under en fantastisk septemberhelg i Göteborg.

”Stiltipset är verkligen att plocka fram festkläderna och använda dem till vardags.”

 

Vilket är ditt bästa NK-minne?
Jag är uppvuxen i Göteborg och har i synnerhet en relation till NK i Göteborg. Dit gick vi ofta på lördagarna, min mamma, syster och jag. Vi tog femmans spårvagn ner för att “gå på stan” och besökte NK där vi tittade på kläder och vackra ting, men framför allt så pratade vi om allt från livet till läxor och sådant man gick och tänkte på. Det var nästan som en aktivitet och en väldigt härlig rutin. 

NK i Stockholm var alltid ett lite högtidligt stopp. När vi åkte upp från Göteborg under ett lov eller en långhelg fanns alltid NK på listan av saker att göra precis som en utställning eller ett museum.

Hur ser din relation till NK ut idag?
NK är ett klassisk varuhus som idag har lyckats ta klivet in i samtiden utan att förlora sin forna glans. Ett bra exempel på hur man vårdar ett fint arv. Det känns extra relevant nu när Nordiska museet öppnat sin utställning om NK:s Franska damskrädderi och allt fler kan se vilken viktig kraft NK har varit för svenskt mode.

Det blir tydligt för mig som delägare i Bookbinders Design eftersom vi har en butik på NK i Stockholm. Det är så roligt att vara en del av NK. 

Du började som journalist. Hur kom det sig att det blev inriktning mode?
Delvis har det med NK att göra. Min fascination för mode började med att “gå på stan” med min mamma och min syster. Sedan började jag bevaka mode på Expressen. Då skrevs det inte om mode i kvällstidningarnas fredagsbilagor utan det var fokus på mat, krog och musik. I den mån jag kunde styrde jag in det mot mode och kändisar för det var det jag tyckte var roligast.

Ebba von Sydow

” Min största drivkraft är nyfikenhet.”

 

Ebba sydow

Du blev sedan den yngsta chefredaktören någonsin på Veckorevyn och har sedan dess arbetat med allt från Nyhetsmorgon till programmet Kungligt bröllop. Vilken egenskap hos dig tror du det är som lett dig till de framgångar du har haft?
Min största drivkraft är nyfikenhet. Jag jobbar egentligen med samma innehåll som jag gjorde när jag skrev för kvällstidningar eller på magasin – inspirerande livsstilsinnehåll, men jag skapar det i nya format och anpassar det till nya kanaler hela tiden. 

Jag brinner också för att göra livet enklare för, och spara lite tid åt, tjejer och kvinnor som följer mig. Det kan handla om att hitta den perfekta vardagsuniformen, att lyckas med arbetsintervjun genom att känna sig trygg i sin stil, eller att som nybliven mamma hitta hem i sin garderob. Det är också därför vi startade Säker stil för sex år sedan.

Din podd heter Säker stil. Vad är det att vara stilsäker och hur blir man det?
Det är olika för alla människor, men den gemensamma nämnare är att känna sig trygg med det man har. För många kan det handla om att försöka spara tid och rensa i garderoben, för andra om att uttrycka sin kreativitet, eller ändra sitt köpbettende.

Det är många som tror att man antingen har stil eller inte, men jag är övertygad om att alla kan träna sitt öga och hitta sin väg till sin säkra stil. Ibland kräver det bara lite kärlek, tid och jobb.

Nu när vi får börja mötas igen, vilka är dina stiltips inför höstens och vinterns festligheter?
Stiltipset är verkligen att plocka fram festkläderna och använda dem till vardags. Mixa in dem i din vanliga garderob. Nu har klänningar, kjolar och garderobens godbitar hängt alldeles för länge utan att vädras. 

Hur skulle du beskriva din egen stil?
Jag är trygg i den silhuett som jag trivs i: vadlånga kjolar och klänningar. Jag älskar puffärmar och skor med platå som gör att jag kommer upp utan att jag behöver ha obekväma klackar. Jag älskar en kvinnlig, feminin, skräddad look som aldrig begränsar mig i livet. Mina favoriter har inget bäst före datum. När jag bär dem vet jag att jag kommer att sträcka på mig och få en dos självförtroende.

ebba von sydow

En guldsmed färdigställer en ring i kollektionen Leaves.

 

Ebba tipsar: Så hittar du en stil som håller i längden

  • Det första du måste göra är att strukturera och organisera det som du har hemma för att få en överblick. Då kommer du upptäcka eventuella köp- eller stilbeteenden som du kanske behöver ändra på, vad du kan behöva investera i eller komplettera med, för att få den att fungera utifrån ditt liv. 
  • Fundera också kring när du tycker det känns som att stilen fungerar bra och mindre bra. Jag är ett fan av olika utmaningar. Utmana dig själv med att styla de plagg du redan har på nya sätt. Basplaggen behöver finnas där, men basplagg är inte bara vita skjortor och kostymbyxor, utan kan precis lika gärna vara färgsprakande plagg, som en höstkappa i härlig petrol, eller rostig orange som hänger med livet ut.

logga in med lösenord

LOGGA IN TILL EN NY DEL AV NK NYCKELN

  • Ta del av ditt digitala medlemskort
  • Få tillgång till personliga erbjudanden
  • Upplev nya och aktuella förmåner
  • Få information om din medlemsnivå och personliga bonussaldo
  • Samla fler poäng och bjud in en vän
Läs mer om medlemskapet