Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.
House of Dagmar

NK har träffat systrarna Sofia Wallenstam (till vänster i bild) och Karin Söderlind (till höger) som grundat House of Dagmar tillsammans med systern Kristina Tjäder (mitten).

Höstens look enligt House of Dagmar.

Med fokus på hantverk som andas lyx fortsätter det svenska modemärket House of Dagmar att sprida sin hållbara modevision över världen. Här tipsar modesystrarna bakom varumärket om höstens snyggaste stil och hur du klär dig i övergången mellan sommar och höst.

Text: Simon Lundberg

Hur lyckas man slå igenom som modemärke på dagens trenddrivna modescen utan att följa trender? Fråga det svenska modemärket House of Dagmar, de har gjort just det.

– Våra kläder ska hålla länge och då vill man hitta något som ska kännas modernt i många år, men ändå klassiskt. Det är en utmaning då det är lättare att enbart hålla sig till trender, eller enbart göra något tidlöst. Vi försöker göra både och, säger Karin Söderlind, en av modemärkets grundare och i dag VD när vi träffar henne och systern tillika medgrundaren Sofia Wallenstam på deras huvudkontor i centrala Stockholm.

Fokus sedan starten 2005 är på hantverk som andas lyx och unik design. Något som känns på insidan, och utsidan. Den typiska ‘Dagmar-kvinnan’ är kräsen och tummar inte på kvalitet.

– Hon är väldigt medveten och har koll på sina livsval. Då måste passform, kvalitet och även modegraden hålla en hög nivå. Det ska också kännas tidlöst med attityd, eller ‘relaxed luxury’ som vi kallar det. Materialet ska hålla hög kvalitet samtidigt som produktionen ska vara etisk, berättar Sofia Wallenstam.

I dag är modemärkets designspråk väletablerat. Många modeintresserade kan blunda och se deras ofta dressade eller stickade skapelser framför sig.

Som kund vet man vad man får från er, man kan peka på ett plagg och säga ‘det där är från Dagmar’. Är det någonting positivt eller vill ni också överraska?
– Bra fråga. Det är bra att man förväntar sig en viss typ av plagg från oss, och vår målsättning är att skapa plagg som tillhör den världen, men som också kan ge reaktionen jaha, de gjorde nu, säger Sofia.

Höstens kollektion består av ett antal nyckelplagg för vardag och jobb som går att styla och variera på många sätt.

dagmar aw21

Greta Thunberg från Vogue Scandinavias första nummer iklädd House of Dagmar. Foto: Vogue/Iris & Mattias Alexandrov Klum.

Dagmar aw21

Höstens nyheter från House of Dagmar finns just nu på NK. Foto: Jesse Laitinen

Hur klär man sig bäst mellan olika säsonger, som nu mellan sommar till höst?
– Mycket handlar om hur styling. Plagg kan bäras på olika vis. Låna inspiration från olika modemärken eller varuhus. Personligen lever jag i den vita skjortan året runt. Jag bär den över baddräkten, under kavajen till jobbet, eller till en lång stickad kjol på fest. Du kan styla den hur du vill med lager på lager. Som en jerseyklänning med skjorta över, åh! säger Sofia Wallenstam.

Kavajen är ett annat favoritplagg.

– Den har jag som jacka på sommaren. Hitta en modell du gillar och styla med skinnbyxor, shorts, jeans eller kjol.

I höstkollektionen syns bland annat en ärmlös kavaj.

– Det är snyggt med det ärmlösa! Man får den där pondusen som en kavaj inger, men med en lite coolare och mer avslappnad känsla. Sen kan man ju bära en långärmad stickad tröja under den hela hösten, säger Karin Söderlind.

– Den är också bra under när man har kappa på sig, den har ju inte en lång tjock ärm! Den kommer jag bära, instämmer Sofia Wallenstam.

Att skapa plagg som ska hålla länge är mer än en designvision, det är också ett sätt för modeduon att ta ansvar i den pågående klimatkrisen. När Vogue Scandinavia nyligen lanserades med Greta Thunberg på omslaget så bar hon bland annat Dagmar-tröjan Marina.

De senaste åren har modevarumärket börjat mäta sina utsläpp och även arbetat fram en märkning för sina plagg, Good Choice. Med den märks plagg som uppfyller högt uppsatta miljö- och produktionskrav. Exempelvis har man ersatt konventionell bomull med GOTS-certifierad ekologisk bomull* och man använder återvunnen polyester. I dag är 90 procent av plaggen Good Choice. Målet är att hela kollektionen på sikt ska klara märkningen.

– Folk kommer inte sluta bära kläder. Däremot kan vi bidra till att producera mode på ett bättre sätt och att inspirera folk till att hålla koll på vad de köper, säger Sofia Wallenstam.

– Våra plagg ska hålla både vad gäller stil och kvalitet i flera år. Vi strävar bort från fast fashion så mycket vi kan, avslutar Karin Söderlind.

*Certifieringen GOTS inkluderar strikta miljökriterier såväl som sociala kriterier längs med hela den textila tillverkningskedjan. GOTS förbjuder bland annat användningen av vanligt förekommande kemikalier i tillverkningen. Läs mer här.

Urval från House of Dagmar AW21 hos NK.

House of Dagmar.

Gina skjorta, 1 995 kr

Hitta i varuhuset

House of Dagmar.

Jaqueline jacka, 14 995 kr

Hitta i varuhuset

House of Dagmar.

Marina sweater, 4 495 kr

Hitta i varuhuset

House of Dagmar.

Simone skjorta, 1 995 kr

Hitta i varuhuset

Samtliga plagg finns hos NK Nordiska Desgners och är märkta med Good Choice. Upptäck fler nyheter hos avdelningen. 

Hitta House of Dagmar på NK.

Du hittar varumärket på avdelningen NK Nordiska Designers i Stockholm.