Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.
Så stylar du din skjorta

 

Konsten att styla
en skjorta.

Skjortan är ett plagg som återfinns i nästan varje garderob. Vi tar dig igenom de säkraste stilråden för vardag, arbete och fest.

 

HITTA RÄTT PASSFORM

En välsittande skjorta ska sitta relativt precist på kroppen och vara lagom lång så den går att bära både instoppad och utanpå. Axelsömmen ska sitta ytterst på själva axeln och varken hasa ner eller dras upp. Skjortan ska vara skön att röra sig i, du ska till exempel aldrig känna att det stramar när du sträcker ut armarna.

Ett bra test när man provar sin skjorta i butiken är att just sträcka på armarna för att känna hur den beter sig. Ärmen ska självklart vara lagom lång, vissa kan behöva en modell med extra lång ärm.

Det finns två olika tongivande passformer: regular fit och slim fit, vilka är tänkta att passa olika kroppstyper. Vi är helt enkelt skapta olika och passar därför oftast bäst i den ena eller den andra passformen. Slim fit är en smalare passform för den som är mer rak i sin kroppsbyggnad och en regular fit passar bättre till den som har en mer v-formad kropp med bred axel och som vill ha något mer utrymme i midjan.

ADDERA ACCESSOARER

Det blir mest harmoniskt om du håller accessoarerna till skjortan i samma färg eller färggrupp. När du bär slips, lägg gärna till en näsduk i matchande färg. Slips och näsduk behöver dock inte vara i samma mönster, välj hellre ett liknande mönster som matchar i stil, eller enfärgat på den ena accessoaren.

Tänk på att skapa en intressant materialmix med slipsen mot skjortan. En matt ullslips ger en snygg kontrast mot en semiblank skjorta och en semiblank slips är en snygg kontrast mot en torr bomull. 

styla skjorta
konsten att styla skjorta

STYLA TILL FEST

En fluga ska handknytas. Det går inte att uppnå samma känsla med en färdigknuten fluga. Du kan alltid fråga om hjälp på någon av avdelningarna på NK om du vill lära dig knyta korrekt. Manschettknappar passar bra vid högtider och festligare tillfällen.

RÄTT FÄRGER OCH MÖNSTER

Vitt och blått är de vanligast förekommande men även enfärgade skjortor med någon typ av struktur är populära. Självklara mönster för skjortor är också ränder och rutor.

KNÄPPNING

Om du bär slips till din skjorta knäpps skjortan hela vägen upp. Bär du skjortan utan slips lämnas oftast översta knappen oknäppt för en korrekt och ledig look.

styla skjorta