Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.
Stockholms modevecka

Så var Stockholms modevecka.

Nyligen gick Stockholm Fashion Week SS22 av stapeln. NK Stil var där för att spana in kommande trender – och vi kom fram till att den största trenden just nu handlar om att ta ansvar.

Bild ovan: STAND STUDIOs SS22-kollektion.

Stylein

Bild ur Stylein SS22.

CDLP bevarar och förfinar.

Under sin presentation förklarade underklädesvarumärket CDLP sin filosofi med orden: ”CDLP handlar inte om tillfälliga trender. För oss handlar det om att förfina redan existerande kollektioner.” Konceptet innebär att varumärket – som gett mäns byrålådor världen över ett rejält lyft med sina kalsonger och strumpor i mjukaste lyocell – varsamt tillför nya linjer snarare än att ta bort de gamla. Den som missat att CDLP nu även säljer homewear har en bekväm och lyxig värld bestående av matchande set att upptäcka. ASKET, förra årets vinnare av Nordiska Kompaniets Innovationspris, är ett annat varumärke som aldrig har följt det säsongsstyrda. Här står transparens och tidlöshet i fokus, och så kommer det fortsätta vara.

House of Dagmar överraskar i det trygga.

Att ta ansvar hindrar oss absolut inte från att ha roligt på vägen. House of Dagmar, som vi nyligen intervjuade för NK Stil, visade en spännande vårkollektion. Märket som har haft ett tydligt designspråk sedan starten överraskade i det trygga. Det naturfärgade, tidlösa och stickade finns kvar (det sistnämnda en hommage till grundarnas tillika systrarnas farmor, som även lånat sitt namn till märket). De överraskande momenten hittas i plagg som flirtar med couturen, som den vita klänningen med väldigt accentuerade höfter och den svarta långkjolen. I Dagmars vårkollektion syns också flera kappor i märkets egenproducerade “päls”. Materialet Farry skapar en pälsliknande struktur utan att några djur kommer till skada. Dessutom består Dagmars fluff till stor del av naturmaterial som ull – det gillar vi.

Skandinavisk minimalism med Stylein och "Scandinavian cool" med HOPE.

Ett annat märke som bjöd på klassiska silhuetter i naturtoner – med den äran – var Stylein. Elin Alemdar är den skandinaviska minimalismens drottning. Här är det också tydligt att hon tänker längre än bara en säsong. Hennes looks känns lika rätt till våren som till hösten. HOPE serverade oss “Scandinavian cool”. Det vi fastnade mest för var rutorna och den långa, dubbelknäppta rocken. Det androgyna är ständigt närvarande i HOPE:s värld, och det gör att den känns både inkluderande och tillåtande.

Ida Sjöstedt firade 20 år på modescenen.

Ida Sjöstedt bjöd på en show extravaganza. Märkets 20-årsjubileum firades med en modevisning som bjöd på en mängd magiska ögonblick. Sagolika blommiga och fjärilsmönstrade klänningar i böljande viskoscrêpe och viskosorganza – och så ett och annat denimplagg. Flera av Sjöstedts signaturplagg kändes igen från tidigare säsonger, som den v-ringade blusen kantad med tyllvolanger. Grattis till 20 drömmiga modeår, vi hoppas på många fler.

Färgfest med STAND STUDIO.

De som bjöd på absolut mest färgfest var – tätt följda av ATP Atelier, IGGY JEANS och Swedish Stockings – STAND STUDIO. Med utgångspunkt i klassiskt herrskrädderi bidrar de till att göra Sverige och världen lite mer färgglad. Mest känt är märket för sina kappor och väskor, men i vår introduceras även en jerseylinje. Plaggen i STAND STUDIOS vår/sommar-kollektion är långt ifrån minimalistiska, det här är en kollektion som skulle gjort Nanny Fran från 90-talsserien "The Nanny" avundsjuk. Och den gör oss framförallt väldigt glada. För vem vill inte strosa runt i håriga, chockrosa tofflor eller en leopardmönstrad läderkostym med matchande keps?

Den kepsen tar vi i handen och säger; hatten av för Stockholms modevecka och alla fantastiska svenska modeskapare som faktiskt gör skillnad i längden. Du hittar deras vårkollektioner på NK i vår, och deras höstkollektioner finns självklart i varuhusen redan nu.

ATP Atelier

Bild ur ATP Atelier SS22.

Logga in