Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.
Saint Laurent Winter 2022

NK väljer: 5 trender från Paris att inspireras av redan nu.

Från modeveckan i den franska huvudstaden rapporterar vi om de mest tongivande visningarna. Klä dig redan i vår i det som kommer vara hett i höst.

Loewe höst/vinter 2022

Loewe höst/vinter 2022.

Surrealistiska strömningar. 

Det kanske är väntat att modeskapare dras till surrealismen i en osäker värld. Under de två senaste säsongerna har Loewe med Jonathan Anderson vid rodret styrt hela vägen in i denna spännande idévärld. För höst/vinter 2022 använder han ballongen som ett återkommande motiv, ibland som klack på skor, andra gånger som print, men även som ett slags bh. Kollektionen innehåller även plagg som tycktes fastfrusna i en vindpust, klänningar med enorma läppar burna på bysten och illustrerade händer som tycktes försöka skyla modellen trots att hon var helt påklädd.

Men om det är någon designer som förknippas med surrealismen så är det så klart Elsa Schiaparelli. I dag designas varumärket av Daniel Roseberry och han har hittat exakt rätt anslag för att göra kläder och accessoarer för vår bildfixerade epok. I sin senaste kollektion reflekterar han över vad som gör plagg perfekta och vad som gör dem perfekta på Schiaparelli-vis. Resultatet är ett mode som för tankarna till slutet av 1980-talet och den lekfulla och extravaganta stil som dominerade då – tänk enorma puffärmar, kon-bh, kritstrecksrandig kostym à la Madonna och korsettklänningar.

Inspireras av trenden

Acne Studios höst/vinter 2022.

Acne Studios höst/vinter 2022.

En ny elegans.

Inspiration från couturens stora gester ses på flera visningar, inte minst Acne Studios där lappteknik och en känsla av upcycling kombineras med operahandskar och långkjolar. Det är dramatik blandat med realism och ges den sedvanliga coola Acne Studios-touchen: stickade plagg med hål i smyckas med juveler och långklänningar tycks gjorda av vackra gamla sjalar. Resultatet är både futuristiskt och antikt.

På Off-Whites första visning efter att varumärkets grundare VIrgil Abloh tragiskt gick bort i vintras lät designteamet streetwear och couture krocka i spännande möten. Enorma tyllkjolar stylades med baseballjackor, en hoodie buren som klänning försvann nästan under en jättelik rosa rosett. Rick Owens blickade mot klassisk Hollywoodglamour och hade modeller med bärbara rökmaskiner, medan Sacai styrde sin hybridteknik till en mer uppklädd plats än den varit tidigare. Och hos unga varumärket Atlein togs krocken mellan det förfinade och det bortkastade till nya höjder när en elegant cocktailklänning visade sig vara gjord av återvunna Nespresso-kapslar.

Saint Laurent vinter 2022.

Saint Laurent vinter 2022.

Rymliga jackor med 80-talsvibb.

Modeskaparna i Paris tittar just nu tillbaka på 1980-talet när det gäller kappor och jackor, med lågt sittande axlar och vida ärmar. 

Under Saint Laurents show visar kreativa ledaren Antony Vaccarello långa, eleganta kappor och jackor där mudden smet åt en bra bit nedanför stussen – ofta till långa kjolar eller eleganta klänningar. Staplar av armband som bärs av modellerna var en vink till författaren och musan Nancy Cunard. Det är en kollektion som är lika Parischic som vuxen.

På Louis Vuitton landar man också i oversizejackor, men med en mer maskulin känsla och snarare fokuserad på tonårens kreativa experimentation. Nicolas Ghesquière som designar Louis Vuitton hyllar ungdomens frihet och låter modellerna bära stora jerseytröjor över vackra, skira klänningar.

Shop the look

Isabel Marant höst/vinter 2022.

Isabel Marant höst/vinter 2022.

Lårhöga stövlar.

Höstens fotdon är sexigt och tar för sig: den lårhöga stöveln är central i ett flertal kollektioner.

På Isabel Marant kom den mönstrad tillsammans med en ledig skjortklänning i mocka, men även i svart och buren med en denimskjorta, v-ringad stor tröja och ärmlös, sportig jacka så att modellens nakna ben tittade fram.

Balenciaga, veckans mest omtalade visning, låter modellerna trampa fram i konstgjord snö, en tänkt simulering av vinter i en framtid där vinter inte längre existerar i verkligheten. Lårhöga stövlar bärs av både män och kvinnor till smala byxor eller jeans och oversize hoodies eller kavajer.

Även på Acne Studios är de lårhöga stövlarna överallt, i skinn eller stickade och med juvelbeprydda hål.

Balenciaga vinter 2022.

Balenciaga vinter 2022.

Futuristisk streetwear.

Allt det vi kallar streetwear, från hoodies med loggor, sneakers och cool, urban styling, är nuförtiden en helt naturlig del av modet. Ett av de varumärken som bäst lyckats bygga en ny look kring idén om hur folk klär sig ”på gatan” är Balenciaga, vars kreativa ledare Demna av många ses som den mest moderna av Paris modeskapare. Visningarna är ofta spektakulära, så även den här gången då den utspelade sig i en jättelik snöglob där modellerna presenterade kollektionen i vad som närmast kan beskrivas som en snöstorm.

Tanken hade varit en fiktiv framtid där vinter inte existerar i verkligheten och där människor istället upplever säsongen som i en simulering. Men scenografin fick en ny betydelse för Demna som växte upp i Sovjetrepubliken Georgien och tvingades fly därifrån under kriget 1993. Han förklarar att invasionen av Ukraina har rivit upp det gamla trauma han bar med sig och han hade funderat på att inte visa alls, eftersom ”mode förlorar sin relevans när det är krig”. Kläderna följer Balenciagas credo av oversize eller supertajt och den nya väskan – en ”soppåse” i skinn – chockade internet.

På Givenchy hittar Matthew Williamson fram till en spännande blandning av Givenchys chica arv och den streetwear som sedan tio år tillbaka också associeras med varumärket. Tänk avklippta t-shirtar i lager-på-lager, skräddade fotsida kappor, lyxiga plagg i skinn och sexiga klänningar med volang.

logga in med lösenord

LOGGA IN TILL EN NY DEL AV NK NYCKELN

  • Ta del av ditt digitala medlemskort
  • Få tillgång till personliga erbjudanden
  • Upplev nya och aktuella förmåner
  • Få information om din medlemsnivå och personliga bonussaldo
  • Samla fler poäng och bjud in en vän
Läs mer om medlemskapet