Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.
Louis Abel

Rare Jewelry skapar eleganta smycken med edge

Vinnaren av Årets Hantverk är smyckesvarumärket Rare Jewelry som menar att diamanter ska kunna bäras både till vardag och festliga tillfällen. Vi har träffat grundaren, Dannie Larsson, för att höra mer om hantverket bakom varumärket. 

Teint

Hej Dannie, hur föddes idén till Rare Jewelry?
Idén bakom Rare Jewelry var att skapa ett varumärke med både "edge" och elegans som går att bära till vardags. Man ska inte behöva vänta på ett festligt tillfälle för att våga bära äkta diamanter. 

Vad skiljer er från andra smyckesvarumärken?
Vi ligger i framkant när det kommer till hantverkslösningar. Vi tillverkar nya, smarta lösningar till våra lås och smycken som inte har gjorts tidigare. Dessutom så har vi tagit fram egna ädelstensslipningar där vi adderar fasetter för att ädelstenarna ska glittra ännu mer – det kallar vi Rare-cut.

Vad betyder det här priset för er?
Det är otroligt roligt att få vinna priset för Årets Hantverk och att få erkännande på det jag skapar. Det gör mig även glad att man lyfter varumärken som jobbar med hantverk och kvalitet framför kvantitet.

Vad har du för relation till NK?
Jag har alltid älskat NK. Det är vackert, lugnt och en plats där jag alltid hittar något jag gillar. Jag köper nästa alla mina julklappar på NK. 

Hur går den kreativa processen till hos Rare Jewelry?
– Jag får oftast mina idéer från byggnader, mönster eller ätbara saker när jag är på utlandssemester och där börjar idéarbetet. Jag ritar sedan ihop några förslag på smycket samt slipningen på stenen om det ska vara Rare-cut och handritar alla smycken i 2D. Det är en otroligt spännande process som brukar ta en vecka. När jag bestämt mig för skissen så skickas den iväg till 3D-rendering där en prototyp görs i vax. Ädelstenarna specialslipas i Sverige, guldet gjuts och diamanterna poleras och rhodineras i vissa fall. 

Hur ser framtiden ut för Rare Jewelry?
– Vi vill öppna en egen fysisk butik samt en webshop och fortsätta med våra spännande projekt. Den 20 september lanseras en Hilma af Klint-inspirerad kollektion som ska bäras av Lena Olin och Tora Hallström på världspremiärerna av filmen HILMA. 

– Min dröm är även att kunna göra en hel kollektionen med återvunnet guld och diamanter. Redan nu håller jag på att spara ihop material till den.

Louis Abel

logga in med lösenord

LOGGA IN TILL EN NY DEL AV NK NYCKELN

  • Ta del av ditt digitala medlemskort
  • Få tillgång till personliga erbjudanden
  • Upplev nya och aktuella förmåner
  • Få information om din medlemsnivå och personliga bonussaldo
  • Samla fler poäng och bjud in en vän
Läs mer om medlemskapet