Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

NK möter Young Royals-aktuella Nikita Uggla

Hon är stjärnan som gjort succé som Felice Ehrencrona i den internationellt uppmärksammade Netflix-serien Young Royals. För NK Stil berättar Nikita om hur det gick till när hon fick rollen och hur det var att gå på catwalken för Ganni.

Text: Saga Loxdal, fotografi: Hinke Tovle.

Young Royals är, för den som lyckats undgå det, en serie som utspelar sig på en svensk internatskola och kretsar kring en svensk prins. Felice är en av huvudpersonerna och hennes karaktär är en något arrogant, populär tjej som egentligen är ganska osäker. Osäkerhet är dock inget som slår mig när jag träffar henne på NK. Hon är sprudlande, pratglad och full av energi. Nikita Uggla växte upp i Simrishamn på Österlen i Skåne och det var där, på Scen Österlen, som hon fann kärleken till teatern. 
– Jag har alltid gillat att synas, när jag var liten kunde jag ta ut en högtalare och ställa mig mitt på gatan och dansa. Kultur är avslappning för mig. Nu när jag bor i Stockholm brukar jag ibland åka hem till min mormor en timme och bara spela piano.

När vi ses har Nikita på sig en silkig blus och ett par ljusa, second hand-fyndade byxor. Hon berättar att hennes garderob är en mix av vintage, plagg hon lånat från sin mamma och mormor och nyinköpta plagg från märken hon tycker om. Och hon har en speciell relation till fysisk shopping.
– När jag var liten och hälsade på min min mormor i Stockholm gick vi alltid till NK och kollade runt i butikerna. När man sparar ihop till någonting och unnar sig, till exempel ett par fina solglasögon, tycker jag att det är mycket härligare att gå till ett varuhus som NK och köpa det man sparat ihop till istället för att beställa hem. Det blir en helt annan känsla.

På tal om modeintresse. Du gick ju Gannis visning under modeveckan i Köpenhamn i somras, hur var det att äntra modescenen?
– Köpenhamns modevecka är galen, det är fester och modevisningar och snygga kläder överallt och alla är drop dead gorgeous. Att få gå in i den världen är som att få gå in i en godisbutik när man är liten. Jag bara stod och gapade. Sedan är Ganni ett så fint klädmärke, de är så accepterande och har valt att ha modeller som inte alltid följer normen vilket jag också uppskattar väldigt mycket. Jag har fått en helt ny syn på mode nu och jag hade inte tackat nej till att göra om det.

Nikita Uggla

Fotografi Hinke Tovle.

”Jag känner mig mycket mer bekväm i mig själv i dag än innan jag spelade Felice.”

När Nikita tog studenten förra sommaren var planen att flytta till Stockholm för att plugga och samtidigt försöka hitta statistroller. Plötsligt en dag ringde telefonen och det var en person från Netflix-produktionen som hade hittat hennes profil på en hemsida. Nikita fick skicka in videos och till slut fick hon frågan om hon kunde komma upp till Stockholm för att provfilma.
– Jag hade redan planerat min flytt till Stockholm samma vecka och försökte skjuta på datumet några dagar, men det gick inte. Då var det bara att packa ihop allting och åka upp till Stockholm. Inom loppet av två timmar satt jag på tåget och läste manus.

Och hur det gick vet vi. Young Royals har blivit en internationell succé som hyllats världen över. Går det att greppa?
– För någon som är 20 år är det en stor omställning bara att flytta från landet till storstan. Och sen bara 'pang, bom krasch, du får rollen!'. Det är ganska mycket att ta in, men jag har försökt ta vara på alla roliga stunder och alla möjligheter jag fått så gott jag kan.

När man tittar på Young Royals är det tydligt att alla skådespelare har gått in helhjärtat i sina roller. Serien är väldigt relaterbar.
– Ja, de är tonåringar som har jättemycket pengar, vissa av dem, men de är fortfarande tonåringar. De har samma problem som andra har gått igenom. Man har mått dåligt över en kille, eller en tjej, man har haft dilemman. Jag har svårt att se att någon skulle ha en perfekt tonårsperiod utan att någonsin varit lite osäker.
– Jag kan känna att jag relaterar väldigt mycket till Felice. Det finns till exempel en scen där karaktärerna Sara och Felice är fulla på en fest, och Felice blir direkt osäker över sitt hår och bara 'nej, är det lockigt?'. Det är något jag personligen kan känna igen mig väldigt mycket i. Jag tror att det är väldigt många unga tjejer, som kan känna igen sig i att känna stress över att alltid försöka se perfekta ut och hålla uppe en fasad.

Hur har du påverkats av att spela Felice?
– Det var inte förrän efter inspelningen som jag faktiskt började bli mer okej med att ha mitt lockiga hår. Jag har plattat håret hela mitt liv. Efter serien unnade jag mig att gå till en riktig afrofrisör som har koll på lockigt hår. Det där med håret låter kanske jättelöjligt, men för någon som har brottats väldigt mycket med sitt utseende i tidig ålder så var det ett stort steg personlighetsmässigt. Jag känner mig mycket mer bekväm i mig själv i dag än innan jag spelade Felice.

Nikita Uggla är aktuell med säsong två av Young Royals, som har planerad premiär på Netflix under 2022.