Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

DUBBLA POÄNG 23 SEPTEMBER - 2 OKTOBER FÖR DIG SOM ÄR ELLER BLIR NYCKELKUND. LÄS MER HÄR.

Tom Dixon

Tom Dixons metalliska moln.

I samband med Design Week at NK den 8 – 14 februari sker världslanseringen av Tom Dixons senaste designkollektion Cloud. Här berättar Tom Dixon om hans fascination för moln och metallsmide.

Text: Erica Lindberg

Tom Dixon

Tom Dixon.

Hur skulle du beskriva kollektionen som lanseras under Design Week at NK? 
– Den är ett resultat av min livslånga besatthet av metallsmide. Tidigare har vi arbetat med mjukare och mer naturnära former för lampor och ljuskällor, och nu ville vi skapa accessoarer i mer asymmetriska och organiska former.

Hur kom du fram till namnet Cloud?
– Jag har alltid varit fascinerad över deras mjuka former och att de är i konstant förändring. Jag ville försöka fånga en bit av deras rörelse och mjukhet i ett hårt material. 

Varför valde du aluminium som material?
– Jag inspirerades av arbetet som utförs i en bilverkstad i valet av aluminium. Innan hantverkarna polerar och planerar metallen för att ta bort alla märken från hammaren, det är då metallen har som mest karaktär och personlighet.

Var i huset ser du framför dig att kollektionen gör sig bäst?
– Den kommer definitivt till sin rätt på en serveringsvagn bredvid några flaskor champagne på kylning, eller som en plats där du kan lägga stora exotiska frukter på ett middagsbord. Jag har till och med tänkt att det finns potential till en elegant hundskål, eller varför inte återuppliva numera omoderna förekommanden som spottkoppar eller någonstans att ha ditt krimskrams?

Du hittar Tom Dixons Cloud exklusivt på NK Inredning i Stockholm och Göteborg från och med den 11 februari.