Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Teerna som boostar dit immunförsvar

Det är vid det här laget ingen nyhet att te har en hälsosam effekt för både kropp och sinne, men hur hittar man rätt i något som kan kännas som en djungel av olika tesorter och hälsokurer? Olivia Berg på NK Kaffe & Tehandel i Stockholm har expertis i ämnet och här delar hon med sig av sina hemligheter.

 

Hej Olivia! Vilka hälsosamma egenskaper har te? Har olika sorters teer olika hälsoeffekter?
Allt te är hälsosamt. Olika teer har olika egenskaper, men i stort sett alla innehåller antioxidanter. Teer har även lite olika hälsoeffekter beroende på vilken sort man väljer.

Går det att använda te i detoxsyfte?
– Man kan absolut använda te i ett detoxsyfte. Mitt bästa tips just nu är att dricka några koppar Oolong varje dag för att “rena” kroppen. Speciellt efter en vinterledighet när man ätit extra mycket gott. För att göra en rening med Oolong använder man cirka 1 tesked av teet som läggs direkt i en kopp. Värm sedan upp vatten till cirka 85-95 grader och häll det direkt över tebladen, ingen sil behövs eftersom att bladen helt enkelt sjunker ner till koppens botten efter en stund. Återanvänd sedan tebladen under dagen genom att bara hälla på nytt vatten. Ett annat bra detoxtips är att dricka minst en kopp grönt te under dagen för att boosta immunförsvaret med alla antioxidanter som finns i grönt te.

Vilka är dina favoritteer just nu?
-Imperial oolong! Just nu dricker jag cirka 4 koppar om dagen av det. Annars älskar jag grönt te med citron och ingefära, Sibyllans Karlaplansblandning (vitt/grönt te), Grön symfoni, och matcha.

Hitta och besök NK Kaffe & Tehandel

Olivia Berg

Fotografi privat.

"Man kan absolut använda te i ett detox-syfte. Mitt bästa tips just nu är att dricka några koppar Oolong varje dag för att “rena” kroppen."

Hälsofördelar i olika sorters te

Vilka olika hälsofördelar har olika sorters te?

Svart te: Svart te inehåller få antioxidanter men är bra för kolesterolet, vätskedrivande, energigivande, har en detox-effekt och även en positiv effekt för blodsockret. Även bra vid lågt blodtryck. 

Grönt te: Många antioxidanter, bra för matsmältningen, detox-effekt, bra för högt blodtryck, bra för blodsockret, bra för levern, prostatan, energigivande, vätskedrivande, bra för kolesterol, kan även motverka celluliter.

Vitt te: Mycket antioxidanter/vitaminer, väldigt bra för matsmältningen, detox effekt, bra för högt blodtryck, bra vid stress, bra för blodsocker, bra för kolesterolet, vätskedrivande, bra för celluliter, bra för levern, bra för prostatan, bra för huvudvärk samt väldigt bra för hyn.

Rött/Rooibos: Mycket antioxidanter, utan koffein/teein, rogivande, stärker kroppen, bra vid amning eller om du har hud eller magproblem.

Oolong: Mycket antioxidanter, bra vid viktminskning, matsmältning, detox-effekt, energigivande, vätskedrivande, bra för kolesterol, för högt blodsocker, bra mot celluliter.

bild
Logga in