Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

NK möter Carin Rodebjer.

Med höstkollektionen Wunderkammer ville Carin Rodebjer göra en kollektion som drevs av hennes egen kärlek till plaggen. Här berättar hon om vilka som är hennes favoriter och hur hon själv tänker kring stil.

Text: Daniel Björk, fotografi: Hinke Tovle.

Carin Rodebjer är en av veteranerna inom svenskt mode i dag och har skapat kläder i över två decennier. Hon har hunnit med att bo i New York och visa på modeveckan där, men är nu baserad i Stockholm och presenterar sina kollektioner i Köpenhamn.

Men det man mest kopplar samman med Rodebjer, märket som är hennes, är en önskan att skapa kläder som hittar en naturlig plats i kvinnors liv – utan att de gör avkall på modekänsla. Kläder som förstår kvinnor på ett djupare sätt, deras behov och deras önskningar. Enligt Carin ska man ska känna sig som sig själv när man bär Rodebjer – bara lite lite snyggare, smartare och roligare.

En vanlig dag i Carins Rodebjers liv präglas av hennes aversion mot stress och hon inleder därför superlugnt, med en promenad eller yoga (även om hon helst kopplar av på Gotland, hennes hembygd). Väl på kontoret arbetar hon med det som har blivit något slags mission, att tänka på vad som är bra design för kvinnor i dag.

– Kläder kanske inte kan hjälpa kvinnor på ett direkt sätt men de kan definitivt ge en boost av energi och självkänsla. Jag har en stor förståelse för våra kunder för jag är själv kvinna och jag och mitt team och mina vänner som också jobbar kreativt har en ständig dialog om samtiden och om våra drömmar och behov. Vi har med tiden blivit väldigt kunniga i våra arbeten så det jag kan dela med mig av är våra val och vår kunskap, precis som vilken annan expertis som helst egentligen. 

Höstens kollektion har namnet och temat Wunderkammer, ett annat ord för kuriosakabinett, och är en fingervisning om att den består av plagg och accessoarer som är värda att ha i sin egen privata samling.

– Det är ett fenomen från förra århundradet där människor valde ut sina käraste ägodelar och visade upp dem i ett skåp eller rum. Under arbetet med kollektionen var vi mitt inne i pandemin och jag lockades av tanken på att skapa en kollektion vars sammanhållande idé och röda tråd var min instinktiva kärlek till tygerna och plaggen, säger Carin Rodebjer.

Carin rodebjer

Fotografi Hinke Tovle.

Kläder kanske inte kan hjälpa kvinnor direkt men de kan definitivt ge en boost av energi och självkänsla.

Bland plaggen framhåller hon särskilt en oversize dunjacka med återvunna dun som hämtat inspiration från den Monclerjacka Carins svärfar bar på 80-talet, men tillägger att hon även är väldigt förtjust i yllekappan med ett unikt jacquardmönster och en stor krage i fuskpäls, gjord av återvunnen ull och polyester.

– Båda dessa ytterplagg har en superstark identitet och kommer dessutom hålla oss varma hela vintern. Jag är också väldigt förtjust i vår Love-sweater som är en hyllning till Yves Saint Laurents fina posters och vykort som han gjorde på 80-talet. Sen älskar jag de nya tightsen Vittie som både har en väldigt bra passform och ett bra pris, säger Carin.

Det är en kollektion med starka former och mönster. Mönster som har någon form av organisk känsla eller att man får en uppfattning av handens närvaro, som Carin uttrycker det. Färgerna är djupa och jordiga, med inslag av starkare toner.

Nu när vi håller på att ta oss ur pandemin är det många som tror på ett mer uppklätt mode, men Carin säger att det viktigaste är att oavsett om det gäller vardag eller fest så ska plaggen vara relevanta.

– Parallellt med våra egna behov så har vi en värld att ta hand om så konceptet med att bara producera de allra bästa plaggen – vår version av Wunderkammer – känns relevant och nödvändigt. Hållbarhet är vår högsta prio så det är viktigt att plaggen fyller sitt syfte både nu och i framtiden – oavsett om det är plagg att bära på fest eller hemma i soffan. I New York lärde jag mig att varje stund är en möjlighet att ta vara på och jag gillar tanken på att ta hand om både vardagen och festen i sina klädval.

I början av augusti visade hon den nya kollektionen för våren och sommaren 2022 under Köpenhamns modevecka. Den bygger vidare på samma grund som höstkollektionen, något hon sammanfattar som ”identitet, hållbarhet, relevans, passform och bärbarhet”. I den finns även en tydlig längtan efter rörelse och ett resande i tid eller rum – uppdaterade varianter av safarijackan samsas med stickade klänningar med oväntade silhuetter. Många av materialen är återvunna.

Så hur tänker hon kring sin egen stil, när Carin fokuserar på sig själv?

– Jag klär mig ganska hållbart för jag återanvänder det jag gillar om och om igen och jag blandar nya Rodebjerplagg med gamla Rodebjerplagg och second hand. Jag kör en ganska klassisk stil med enstaka oförutsägbara plagg som bryter sig ut och motarbetar det andra. Jag vill att mina kläder ska fungera överallt från Gotland till New York och då behövs en stilkrock.

Varumärket Rodebjer säljs på NK Nordiska Designers.

Hårstyling: Amy Abraham från NK Hairbar med Maria Nila-produkter.
Makeup: Stavroula Sklavounou från NK Beauty. Produkterna som användes för Carins bas var: Biotherm Replumping Hyalurinic Acid Ampoules, 620 kr, Giorgio Armani Crema Nera Extrema Volume Reshaping Eye Serum, 1 410 kr och YSL OR Rouge Crème Fine, 3 470 kr. Foundation: Giorgio Armani Neo Nude, 425 kr. Conbcealer: YSL Touche Éclat, 395 kr och Lancome Teint Idôle Ultra Wear, 340 kr. Rouge: Giorgio Armani - Neo Nude Melting Color Balm nyans 50 och 60, 425 kr. Highlighter: Dior Forever Couture Luminizer Nr1, 525 kr. För ögonen: Lancome 24hr Drama Liquid Pencil i nyans 08, 235 kr. För läpparna: YSL Dessin Des Levres nyans 4, YSL Rouge Pur Couture nyans 10. För setting: YSL Top Secrets Makeup Setting Spray, 525 kr. Alla produkter från NK Beauty.