Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.
Pia WallénPia Wallén skapar ikonisk inredning.

Pia Wallén är designern bakom många ikoner, bland annat filtarna Crux och Cross som säljs på NK Inredning. Här kan du läsa om hennes passion för design.

Text av Agnes Regell, fotografi av Joona Laulajainen.Pia wallen studio

Pia Wallén i sin studio.

I dag är det snart 30 år sedan Pia Walléns Crux blanket lanserades, en filt som blivit en av vår tids mest ikoniska designprodukter. Den korsprydda lammullsfilten hämtar sin inspiration från 1700-talets folkloristiska mattor och kom till under Kuwaitkriget 1991 som en symbol för hopp. Sedan dess har filten både hyllats, skapat debatter och figurerat flitigt i allt från inredningsreportage till konstutställningar och exklusiva bostadsannonser.

Pia Wallén rör sig inom minimalismens värld, där monokroma färger, rena linjer och grafiska symboler – inte minst korset – är kännetecknande element för hennes design. Produkterna bär på såväl kulturella och historiska kopplingar som moderna, nutida attribut – samtidigt som de andas klassisk tidlöshet. Vad är det då i just minimalismen som är så lockande?

– När jag designar en produkt försöker jag att hitta essensen av den, att göra en arketyp. Det är nog en slags personlighet som har mejslats fram under åren. På min tid på Beckmans gjorde jag mycket mönstrat. Men nu... Nu jobbar jag nästan uteslutande grafiskt.

Intresset för stickteknik väcktes under tiden hon gick på Beckmans Designhögskola, och till sin slututställning visade Pia upp kappor i valkad ull, för vilka hon senare tilldelades Moderådets designpris. Sedan dess har hon lanserat många designikoner i, eller med, valkad ull.

– Jag tycker att ullfibern är så spännande, den har så många valörer. Det är det äldsta funna materialet, och det har fantastiska egenskaper som passar bra i vårt nordliga klimat.

Pia Wallén har ett brett spektrum av produkter, men ser sig ändå mer som en mode- än inredningsdesigner:

– Jag är intresserad av mode, hur det utvecklas, vad som händer med material och former. Men just de här snabba växlingarna, och att det ska göras så många kollektioner varje säsong... Jag försöker att inte dras med i det, utan istället stå fast och bara göra få produkter per år. Det får ta den tid det tar. Jag ser Pia Wallén som ett modevarumärke, samtidigt som jag kanske jobbar mer som ett inredningsföretag när det kommer till produktionstakt.

Pia berättar att hon har en personlig koppling till sina produkter, att de ofta är skapade som hyllningar till olika personer hon fascinerats av eller arbetat tillsammans med. Hon berättar även att ursprunget till Cross blanket i bomullsflanell är en liten babyfilt från barndomen.

– Just filtar är en överlevnadsprodukt för mig, något som inger trygghet och beskydd – men som även kan leva vidare genom generationer. Det kanske är en efterkonstruktion, men jag brukar tänka att det var med den lilla babyfilten som allting började. Den är i dag en av mina viktigaste ägodelar, så nu, när jag lyckats producera en serie i bomullsflanell, känns det som om just den cirkeln är sluten.

Läs en längre version av intervjun i det senaste numret av NK:s magasin Stil.

Pia wallen studio

logga in med lösenord

LOGGA IN TILL EN NY DEL AV NK NYCKELN

  • Ta del av ditt digitala medlemskort
  • Få tillgång till personliga erbjudanden
  • Upplev nya och aktuella förmåner
  • Få information om din medlemsnivå och personliga bonussaldo
  • Samla fler poäng och bjud in en vän
Läs mer om medlemskapet