Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.
Vinnare tävling grand old brand new

Grand old, brand new: Här är vinnarna.

I samband med utställningen om NK:s Franska damskrädderi på Nordiska museet, bjöd vi in er till att vara med och skapa modehistoria genom en tävling där ni fick göra era egna tolkningar av plaggen från utställningen. Här är de fem vinnande bidragen som du kan beskåda i varuhuset i Stockholm fram till den 30 januari, tillsammans med utvalda plagg från NK:s Franska damskrädderi.

Vinnande bidrag: Maria Gavelin

Maria Gavelin tolkar Fru Kalderéns klänning.

Namn: Maria Gavelin
Ålder: 27 år
Gör: Bor i Frankrike där jag har ateljén Studio Gavelin där jag designar och tillverkar plagg genom att återvinna material. Jag har även under sommaren drivit popup-restaurangen Cratère på vingården Domaine du Météore tillsammans med Andrew Haimes från England.
Instagram: @gavelinstudio

Varför valde du att vara med i tävlingen?
– Jag var i Stockholm för en månad sedan där jag fick nys om tävlingen och blev såklart jätteintresserad. När jag kollade igenom vilka designalternativ som fanns att tolka så föll jag direkt för Fru Kalderéns klänning med de mjuka färgerna och skarpa snitten.

Hur skulle du beskriva ditt plagg?
– Jag skulle beskriva min tolkning som en kvinnlig riddare från 2021. Då min tolkning är en byxdress istället för klänning så har silhuetten en slimmad figur med fortfarande markant stora ärmar, precis som Fru Kalderéns klänning. Jag valde att använda två olika tyger, ett spetstyg som jag hittade second hand här i Frankrike och ett vackert, svenskt, vävt bomullstyg som jag hittade second hand i Vilhelmina. Färgvalet var självklart för mig då jag ville behålla andan i originaldesignen. Jag valde därför benvitt med blåa detaljer i varje söm.

Vad har varit mest utmanade och varför?
– Den mest utmanade delen var nog att få till passformen precis så som jag föreställde mig den.

När ska man använda ditt plagg?
– Jag kommer att lägga upp min tolkning till försäljning så om någon faller pladaskt för den, eller kanske vill ha en liknande till sig själv, får den gärna höra av sig till mig.

 

Maria Gavelin

Vinnande bidrag: Alida Bard

Alida Bard tolkar Fru Ulrichs rosa klänning

Namn: Alida Bard
Ålder: 27
Gör: Designar och syr under egna märket Alida Bard.
Instagram: @alidabard

Varför du valde att vara med i tävlingen?
– Jag fastnade för den draperade delen på Fru Ulrichs klänning och ville göra en tolkning som kändes nutida och ungdomlig men samtidigt behålla det eleganta snittet på livet. 

Hur skulle du beskriva till plagg?
– Jag har bevarat toppens mönsterkonstruktion men adderat öppen rygg och sjalkrage. Kjoldelen har förkortats men med fortsatt mycket vidd och draperad del. För att behålla fallet i kjolen har en kedja sytts fast i sidosömmen för en elegant tyngd.

Varför ville du vara med och skapa framtidens modehistoria ihop med NK?
– Det kändes kul och utmanande att ta sig an ett mönster som är så klassiskt i sitt uttryck och att tolka det med både nutid och dåtid i beaktning.

Vilken/vilka delar var mest utmanande och varför?
– Jag jobbade annorlunda än hur jag brukar. I vanliga fall draperar jag först på docka och sedan går över mönsterkonstruktion. Nu fick jag i stället testa på att göra tvärtom – först konstruktion, sedan toile och till sist slutkreation. 

Alida Bard

Vinnande bidrag: Josefin Larsson

Josefin Larson tolkar Fru Kalderéns klänning.

Namn: Josefin M. E. Larson
Ålder: 30
Gör: Jag studerar kurser i ekonomi, textil och klädproduktion och jobbar extra i klädbutik och som personlig tränare.
Instagram: @josefinlarsondesigns

Varför valde du att vara med i tävlingen?
– Min passion är mode och design. Jag valde att tolka och designa en egen version av detta mönster eftersom det var ett utmärkt tillfälle att visa något av det jag kan skapa.

Hur skulle du beskriva ditt plagg?
– Jag valde att designa en balklänning med inspiration av fru Kalderens Balenciagaklänning. Jag valde att använda siden som den ursprungliga klänningen, men med ett eget mönster för att skapa en formsydd klänning. Mitt färgval blev mintgrön med skimmer av guld. Dessutom använde jag mig av två olika texturer i sidentyget. Som dekoration behöll jag en slits i kjolen framtill och fäste asymmetriska volanger vid ärmarna som är inspirerade av fru Kalderéns aftonklänning.

Hur startade designprocessen?
– Efter att ha studerat klänningen och andra samtida kollektioner av Balenciaga började jag skissa på några av mina egna idéer och tolkningar.

Vilka delar av designprocessen var roligast och varför?
– Jag fascineras av att se visioner växa fram inom mig med många olika former och möjliga modeller. I övrigt är det inspirerande att välja tyg som passar till den modell man önskar framställa och naturligtvis att få visa upp ett färdigt verk.

image

Vinnande bidrag: Enkhtsetseg Shagdarsuren

Enkhtsetseg Shagdarsuren tolkar Fru Lundgrens bolero.

Namn: Enkhtsetseg Shagdarsuren
Ålder: 56 
Gör: Jag har nyligen startat en egen firma. Just nu jobbar jag tillsammans med Röda Korset på ett projekt som går ut på att designa kläder genom att återanvända material. Det är vårt bidrag för att minska klimatförändringarna.
Instagram: @enkhee_1

Hur skulle du beskriva ditt plagg?
– Jag har valt att arbeta med ett mer hållbart, återanvänt material av 100 procent bomull och gjort min egen tolkning av Fru Lundgrens bolero 2021. Ett fint och elegant elefantmönster på båda sidor, trekvartsärm som accentuerar kroppsformen och den fina gula färgen som passar stilfulla kvinnor. 

Varför ville du vara med och skapa framtidens modehistoria ihop med NK?
– Jag letar alltid efter något nytt och förfinar mig själv så mycket som möjligt i modevärlden. När jag var universitetsstudent fascinerades jag av historien om skandinaviska dräkter och jag gillade verkligen 1700- och 1800-talets mode och hantverk.

Om och när kommer du att använda plagget?
– Jag ska använda den under höst och vår.

 

 

Grand old

Vinnande bidrag: Emma Stenberg

Emma Stenberg tolkar Fru Lundgrens bolero.

Namn: Emma Stenberg
Ålder: 
21
Gör: Jag är mycket intresserad av konst- och modevetenskap och har läst några kurser inom det. Jag jobbar även extra inom hemtjänsten. Just nu är jag i USA ett par månader och funderar på att flytta hit på riktigt. 
Instagram: @_welcome_to_emma_

Varför du valde du att vara med i tävligen?
– Jag tyckte mycket om bolerons form med den smala midjan, kragen, och pärlbroderiet och därför valde jag att att ha den som grund för min design. 

Hur skulle du beskriva ditt plagg?
– Jag valde en mörkblå sammet för att framhäva min ljusa hy och mitt röda hår. Jag skapade en vågad design genom att använda stora pärlor i mängder och genom att sy på en vid peplum i midjan. Jag använde holkärmen som inspiration för mina stora axelklaffar och förändrade silhuetten ytterligare genom att sätta i en lång ärm med manschetter. För att få den önskade formen i kjoldelen byggde jag på med flera lager tyll under.

Varför ville du vara med och skapa framtidens modehistoria ihop med NK?
– Jag är väldigt intresserad av hur mode och kläder har ändrats under historiens gång, främst i västvärlden. Att skapa mode genom att kolla på gångna ideal vidgar mitt förstånd om världen, kultur, influenser, och status. Att skapa mode är att göra konst för kroppen.

Om och när kommer du att använda plagget? 
– Jag hoppas att bli bjuden på ett stort nyårsparty - där skulle min kreation passa perfekt!

rms beauty

logga in med lösenord

LOGGA IN TILL EN NY DEL AV NK NYCKELN

  • Ta del av ditt digitala medlemskort
  • Få tillgång till personliga erbjudanden
  • Upplev nya och aktuella förmåner
  • Få information om din medlemsnivå och personliga bonussaldo
  • Samla fler poäng och bjud in en vän
Läs mer om medlemskapet